• Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de Externe al Chinei Wang Yi au avut o discuţie lungă despre războiul din Ucraina şi comerţul internaţional.
  • Discuţia a ţinut peste cinci ore. iar Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea Beijingului de Moscova.
  • Wang Yi i-a spus lui Blinken că direcţia relaţiilor dintre SUA şi China riscă să fie în continuare „rătăcită” din cauza unei probleme legate de percepţia pe care Statele Unite o au despre China.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de Externe al Chinei Wang Yi au avut o discuție lungă despre războiul din Ucraina şi comerţul internaţional, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că a discutat despre războiul din Ucraina cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Discuţia a durat peste cinci ore, iar Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea Beijingului de Moscova.

Ambii diplomaţi au descris primele lor discuţii personale din octombrie ca fiind „sincere”, întâlnirea având loc la o zi după ce au participat la o reuniune a miniştrilor de externe din G20 pe insula indoneziană Bali.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„I-am împărtăşit din nou consilierului de stat faptul că suntem îngrijoraţi de alinierea RPC cu Rusia”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă. El a spus că nu crede că Republica chineză se comportă într-un mod neutru, deoarece a susţinut Rusia în cadrul Naţiunilor Unite şi „a amplificat propaganda rusă”.

Blinken a subliniat faptul că preşedintele chinez Xi Jinping a precizat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin la 13 iunie, că îşi menţine decizia de a forma un parteneriat cu Rusia.

Cu puţin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, Beijingul şi Moscova au anunţat un parteneriat „fără limite”, deşi oficialii americani spun că nu au văzut China să se sustragă sancţiunilor dure impuse Rusiei de către SUA sau să îi furnizeze echipament militar.

SUA amenință cu sancțiuni, în timp ce China acuză de „sinofobie”

Oficialii americani au avertizat cu privire la consecinţe, inclusiv sancţiuni, în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru război.

Wang a făcut un schimb de opinii aprofundat cu privire la „problema Ucrainei” în timpul discuţiilor de sâmbătă, potrivit unei declaraţii publicate de ministerul său, fără a oferi detalii.

De asemenea, el i-a spus lui Blinken că direcţia relaţiilor dintre SUA şi China riscă să fie în continuare „rătăcită” din cauza unei probleme legate de percepţia pe care Statele Unite o au despre China.

„Mulţi oameni cred că Statele Unite suferă de o criză din ce în ce mai serioasă de sinofobie”, a declarat Wang,

Wang a mai spus că Washingtonul ar trebui să anuleze cât mai curând posibil tarifele suplimentare impuse Chinei şi să înceteze sancţiunile unilaterale impuse companiilor chineze.

Oficialii americani au declarat, înainte de discuţii, că întâlnirea a avut ca scop menţinerea stabilităţii relaţiei dificile dintre SUA şi China şi evitarea ca aceasta să se îndrepte involuntar spre conflict.

„Mergând mai departe, Statele Unite doresc ca liniile noastre de comunicare cu Beijingul să rămână în continuare deschise”, a declarat Blinken.

Se aşteaptă ca preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping să vorbească, din nou, în următoarele săptămâni, a precizat Blinken.

Statele Unite consideră China principalul lor rival strategic şi se tem că aceasta ar putea încerca într-o zi să preia controlul asupra insulei democratice autonome Taiwan, aşa cum Rusia a atacat Ucraina.

În pofida rivalităţii lor, cele două mari economii ale lumii rămân parteneri comerciali importanţi, iar Biden a luat în considerare eliminarea tarifelor vamale pentru o serie de bunuri chinezeşti pentru a reduce inflaţia în creştere din SUA.