• Premierul israelian a făcut o vizită secretă în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu Mohammed bin Salman și cu Mike Pompeo
  • Presa israeliană a declarat că Netanyahu a fost însoțit în această vizită de Yossi Cohen, șeful Mossadului
  • Ministrul de externe al Arabiei Saudite a dezmințit informațiile potrivit cărora duminică a avut loc o întâlnire între prințul moștenitor Mohammed bin Salman și oficiali israelieni.

UPDATE Arabia Saudită neagă întâlnirea dintre Mohammed bin Salman și oficiali israelieni

Declarația ministrului de externe vine după ce presa israeliană a relatat că premierul Benjamin Netanyahu a purtat discuții secrete cu prințul moștenitor al regatului.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a dezmințit informațiile potrivit cărora duminică a avut loc o întâlnire între prințul moștenitor Mohammed bin Salman și oficiali israelieni.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Am văzut știri din presă despre o presupusă întâlnire între Prințul Moștenitor și oficialii israelieni în timpul recentei vizite a @SecPompeo. Nu a avut loc o astfel de întâlnire. Singurii oficiali prezenți au fost americani și saudiți”, a scris prințul Faisal bin Farhan Al-Saud, luni, pe Twitter.

Pompeo a confirmat că a fost în orașul Neom, la Marea Roșie, ca parte a unui tur pe care îl face în Orientul Mijlociu și s-a întâlnit cu Mohammed bin Salman.

Biroul lui Netanyahu, Departamentul de Stat al SUA și ambasada SUA din Israel nu au făcut comentarii.

Oficial, Arabia Saudită a declarat că va menține poziția de zeci de ani a Ligii Arabe, de a nu avea legături cu Israelul până când nu se va rezolva conflictul statului evreu cu palestinienii.

Palestinienii au condamnat acordurile de normalizare semnate de Israel cu statele arabe ca fiind „o înjunghiere în spate” și au îndemnat statele arabe să își mențină cu fermitate poziția până când Israelul va pune capăt ocupației teritoriilor palestiniene și va fi de acord cu crearea unui stat palestinian.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Benjamin Netanyahu a făcut o vizită neanunțată în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, și cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, potrivit presei israeliene citate de The Guardian.

Dacă va fi confirmată, călătoria de duminică seara va marca o întâlnire extrem de rară la nivel înalt, între lideri care au avut mult timp o relație de rivalitate. Presa israeliană, citând oficiali israelieni anonimi, a declarat că Netanyahu a fost însoțit în această vizită de Yossi Cohen, șeful agenției de spionaj a țării, Mossad.

Presa de stat saudită nu a făcut referire la nicio vizită, iar biroul prim-ministrului israelian nu a răspuns unei cereri de comentarii. Cu toate acestea, datele de monitorizare a zborurilor au arătat că un avion privat, folosit anterior de Netanyahu, a decolat de la Tel Aviv către orașul Neom din Arabia Saudită, unde prințul Mohammed și Pompeo aveau programată o întâlnire, duminică seară. Avionul a rămas în oraș câteva ore înainte de a se întoarce în Israel.

Orașul Neom este un proiect emblematic, de amploare, al prințului moștenitor, fiind construit la Marea Roșie, la granița de nord a Arabiei Saudite cu Iordania și Egiptul.

Această călătorie ar marca o victorie diplomatică importantă pentru Netanyahu. Israelul, Arabia Saudită și alte state arabe au un inamic comun, Iranul, dar ocupația continuă asupra palestinienilor a determinat izolarea Israelului în Orientul Mijlociu.

Administrația Trump și-a arătat încă o dată susținerea față de politica Israelului prin vizita secretarului de stat de săptămâna trecută, Pompeo fiind primul diplomat american de rang înalt care a vizitat oficial o așezare israeliană din Cisiordania.