• În timp ce ambele părți au remarcat punctele de tensiune, declarațiile publice de după întâlnire au pus accentul pe modalitățile prin care cele două mari economii ale lumii pot evita conflictul.
  • Biden „a remarcat necesitatea unor demarcări de bun simț care să asigure că competiția nu virează spre conflict și pentru a menține deschise liniile de comunicare„, a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă după întâlnire.
  • În ceea ce privește Taiwanul, „nu a fost stabilit nimic nou, sub forma unor bariere de protecție sau a altor înțelegeri„, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporterii.

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit virtual marți, în cadrul celei mai apropiate comunicări dintre liderii celor două țări de la preluarea mandatului de către Biden, în ianuarie, scrie CNBC.

În timp ce ambele părți au remarcat punctele de tensiune, declarațiile publice de după întâlnire au pus accentul pe modalitățile prin care cele două mari economii ale lumii pot evita conflictul.

Biden „a remarcat necesitatea unor demarcări de bun simț care să asigure că competiția nu virează spre conflict și pentru a menține deschise liniile de comunicare„, a precizat Casa Albă într-un comunicat de presă după întâlnire.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

În ceea ce privește Taiwanul, „nu a fost stabilit nimic nou, sub forma unor bariere de protecție sau a altor înțelegeri„, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporterii.

Xi a declarat în timpul întâlnirii că, pentru ca SUA și China să intre „într-o nouă eră”, ar trebui să fie urmate cele trei principii de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele părți, a precizat presa de stat chineză, potrivit unei traduceri CNBC. Beijingul folosește de obicei un limbaj precum „respect reciproc” pentru a cere condiții mai favorabile din partea SUA.

„Întâlnirea [a fost] amplă, aprofundată, sinceră, constructivă, substanțială și productivă”, a declarat în limba engleză pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Tensiunile dintre cele două națiuni au escaladat sub conducerea fostului președinte Donald Trump, începând cu comerțul și tarife la bunuri în valoare de miliarde de dolari.

Liderii au încheiat întâlnirea cu puțin timp înainte de ora 12:30, ora Beijingului (23:30, ora Europei Centrale, luni), la aproape patru ore după ce a început, potrivit presei de stat chineze.

Întâlnirea virtuală a debutat cu un ton pozitiv și remarci cordiale. Xi a spus că este „foarte fericit” să își vadă „vechiul prieten”, în timp ce Biden a spus că cei doi „nu au fost niciodată atât de formali unul cu celălalt”, potrivit unei prezentări a Casei Albe a remarcilor de deschiderea întâlnirii.

Biden a declarat că responsabilitatea liderilor a fost „de a fi clari și cinstiți acolo unde nu suntem de acord și de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se intersectează, în special în ceea ce privește probleme globale vitale precum schimbările climatice”.

„Responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Chinei și ai Statelor Unite, este de a ne asigura că competiția dintre țările noastre nu virează spre conflict, fie că este intenționat sau nu”, a declarat președintele american. „Doar o competiție simplă și directă”.

Ambii lideri au declarat că ar fi mai bine să se întâlnească personal și au făcut apel la o comunicare sporită.

De asemenea, liderul chinez „și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu președintele Biden pentru a construi un consens și a lua măsuri active pentru a face ca relațiile dintre China și SUA să avanseze într-o direcție pozitivă”, potrivit Ministerului chinez de Externe. Xi a subliniat necesitatea unei relații „solide și stabile” între cele două țări, se arată în comunicat.

Vicepremierul chinez Liu He, ministrul de externe Wang Yi și viceministrul de externe Xie Feng s-au alăturat întâlnirii virtuale, alături de Ding Xuexiang, directorul biroului general al comitetului central al Partidului Comunist Chinez, și Yang Jiechi, directorul biroului de afaceri externe al comitetului.

Din partea SUA, printre participanți s-au numărat secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. De asemenea, s-au alăturat și trei reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate: Kurt Campbell, asistent adjunct al președintelui și coordonator pentru Indo-Pacific; Laura Rosenberger, asistent special al președintelui și director principal pentru China; și Jon Czin, director pentru China.

În ciuda accentului pus de administrația Trump pe comerț, un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat reporterilor înainte de convorbire că tarifele nu vor fi probabil pe ordinea de zi. Întâlnirea se referă la eforturile SUA de a gestiona concurența cu China, nu la anumite obiective sau la un rezultat, a spus oficialul.