• În ianuarie, forțele ucrainene vor începe o campanie decisivă împotria rușilor.
  • În anunțul retragerii rușilor din Herson, s-a dorit distanțarea lui Putin față de decizie și învinuirea armatei.
  • Atât militarii ruși, cât și cei ucraineni vor întâmpina dificultăți pe câmpul de luptă odată cu venirea iernii, însă ucrainenii vor avea avantaj.

Generalul (r) Ben Hodges a fost prezent la conferinţa internaţională Gândirea Militară Românească, organizată de Statul Major al Apărării, la Cercul Militar Naţional, unde a vorbit, pentru Monitorul Apărării și Securității și MEDIAFAX, despre o posibilă eliberare a Crimeei, retragerea ruşilor din Herson şi dificultăţile pe care le vor întâmpina militarii care luptă în acest război odată cu venirea iernii.

Redăm interviul integral:

MAS: Spuneaţi în timpul intervenţiei dumneavoastră că forţele ucrainene ar putea elibera Crimeea… Ce vă face să credeţi acest lucru?

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Generalul (r) Ben Hodges: După capturarea Hersonului, Statul Major ucrainean dislocă forţe care îi va permite să înceapă faza decisivă a campaniei (n.r. militare), adică eliberarea Crimeei. Astfel, în următoarele două luni, vor continua să lupte în jurul oraşelor Mariupol, Melitopol, eliberând zonele care duc spre Crimeea. Cred că vor termina acest lucru până în ianuarie, adică stabilirea precondiţiilor pentru pregătirea pentru ultima fază, eliberarea Crimeei. Adică prin ianuarie, februarie şi până în vară ei (n.r. forţele ucrainene) vor desfăşura operaţii în şi în jurul Crimeei şi cred că, până în vară, Crimeea va fi eliberată.

MAS: Ce ar însemna acest lucru pentru Rusia?

Generalul (r) Ben Hodges: Ar însemna că au fost învinşi în câmpul de luptă. Pierd deja peste tot. Logistica lor este epuizată, iar forţele ucrainene distrug şi ele logistica ruşilor, au distrus Podul Kerci, depozite de muniţie, transporturi, pentru că şi-au dat seama că aşa înving ruşii. Pentru Rusia va fi o lovitură mare pentru că, aşa cum ştim, Crimeea este o parte importantă a ei, dar este teritoriu suveran ucrainean. Doar pentru că Rusia o vrea nu înseamnă că trebuie să o aibă. Cred că Occidentul va continua să sprijine Ucraina până când vor obţine victoria, adică învingerea forţelor ruseşti, înlăturarea acestora din Ucraina şi restaurarea suveranităţii asupra Crimeei, care este parte a Ucrainei.

MAS: Recent, forţele ruseşti s-au retras din Herson. Unii au spus că a fost o mişcare neaşteptată, alţii că au fost obligaţi să o facă sau că este o mare umilire pentru forţele ruseşti. Ar putea fi, totuşi, o capcană,  „calmul dinaintea furtunii”, sau pot ucrainenii deja să o considere o victorie?

Ben Hodges: Dacă ne uităm la civilii ucraineni care au fost eliberaţi, clar pentru ei este o victorie, însă cred că a fost decizia potrivită pentru armata rusă. Dintr-un punct de vedere strict militar, trebuia să plece în urmă cu multe săptămâni. Aveau atât de multe probleme pe malul drept a fluviului Nipru… Comandanţii ruşi voiau să îi retragă de acolo (n.r. pe militarii ruşi) pentru că nu voiau să îi piardă. Politic şi psihologic,  a fost o decizie foarte grea pentru Kremlin. De asta au aşteptat atât să o facă. Când au făcut acea scenă melodramatică la televizor – în care Surovkin i-a spus lui Şoigu că trebuie să retragă forţele – de ce a fost la TV? Pentru că au vrut să îl distanţeze pe Putin de această decizie, să dea vina pe armată, să fie o decizie militară. Nu sunt suprins că ucrainenii au avut parte de succes, era inevitabil. Încă nu ştim, însă, ce s-a distrus, ce a fost lăsat în urmă, va dura o vreme şi este o zonă mare. Nu este doar un oraş. Am văzut imagini cu militarii ruşi care încercau să scape de uniformele militare, să fugă, nu ştim câţi au fost ucişi sau capturaţi; va dura până vom afla. Acum, ruşii se află pe cealaltă parte a fluviului, iar ucrainenii va trebuie să treacă şi ei în acea parte, însă nu trebuie să o facă acum. Ce mă aştept să facă este să aducă HIMARS, artilerie etc. cât mai aproape şi să înceapă să atace ruşii şi logistica lor.

MAS: Cum va schimba venirea iernii dinamica războiului?

Generalul (r) Ben Hodges: Lucrurile se vor înrăutăţi pentru ruşi. Militarii ucraineni vor fi mai bine pregătiţi, mai bine echipaţi. Ştim că UK, Germania, Canada au oferit Ucrainei echipamente, corturi şi alte lucruri pe care ruşii nu le vor avea. Vor fi mii de militari ruşi noi, neantrenaţi, care vor suferi. Ambele părţi luptă în aceleaşi condiţii meteo. Terenul va fi dificil până va îngheţa, dacă va îngheţa. Va fi complicat pentru vehiculele militare. Vizibilitatea pentru anumite drone va fi mai dificilă. În mare, cred că ucrainenii vor avea avantaj.

***

În perioada 15-17 noiembrie 2022, Statul Major al Apărării organizează, la Cercul Militar Naţional, conferinţa internaţională Gândirea Militară Românească, cu tema Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi a noului Concept Strategic NATO.