• Donald Trump a fost scos de pe platformele rețelelor de socializare
  • Twitter și Facebook au eliminat conturile lui Trump pe motiv că incită la violență
  • Sociologul Antonio Momoc crede în reguli pe internet, dar nu făcute de companiile IT
  • Antreprenorul IT, Vitalie Eșanu, crede că giganții IT au dat un mesaj politicienilor

Cenzură nejustificată sau taxare necesară a derapajelor? Eliminarea lui Donald Trump de pe rețelele de socializare a stârnit o dezbatere furtunoasă legată de libertatea de exprimare.

Facebook, Twitter și Google consideră că a incitat la violență și l-au sancționat. Președintele Americii critică, însă, decizia companiilor Big Tech. Inclusiv Merkel, care în trecut nu ezita să îl taxeze pe Trump, spune că închiderea conturilor reprezintă o problemă pentru drepturile fundamentale.

Profesorul de sociologie Antonio Momoc crede, însă, că reacția giganților din social media este îndreptățită și că oferă o lecție de care fiecare trebuie să țină seama: „În afara internetului știu că există o lege care mă poate pedepsi. Pe internet am impresia că pot să fac asta și am scăpat de orice fel de consecință legală. Asta e impresia pe care mulți o avem”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ar fi bine, însă, ca deciziile de închidere ale conturilor să fie luate de autorități, crede sociologul Antonio Momoc. Altfel, putem să ajungem la dictatura giganților IT: „Companiile IT au un mare avantaj de a fixa agenda publică și de a fixa cine are dreptul să vorbească și cine nu are dreptul să vorbească”.

Vitalie Eșanu, antreprenor IT din Republica Moldova, este pasionat de disputa politică – social media. A creat o aplicație care filtrează mesajele despre politicieni, ca să nu cazi în capcana „bulelor“. Despre izolarea lui Trump pe internet are propria teorie.

„Ceva s-a întâmplat mai profund decât ce vedem noi la suprafață în care sunt implicate și serviciile de securitate ale Statelor Unite, nu doar companiile de capul lor au acționat”, a spus Vitalie Eşanu.