- România și Bulgaria discută la Budapesta cu Austria finalizarea aderării la Schengen terestru.
- Austria nu mai obstrucționează aderarea României la Schengen terestru.
- Ciolacu a declarat că România va adera complet la 1 ianuarie.
- Parlamentul Olandei mai trebuie să aprobe aderarea României şi Bulgariei.
România va adera complet la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2025, a declarat la Budapesta Marcel Ciolacu. El i-a mulțumit premierului ungar, Viktor Orbán pentru sprijinul acordat în tot procesul de aderare. La rândul său, Orbán a spus că a considerat întotdeauna injustă această situație față de România.
Advertisment
Ciolacu a discutat şi cu Viktor Orbán. Ce declarații au făcut?
A fost o delegație mai mare. Nu a venit Marcel Ciolacu singur la Budapesta, ci cu o numeroasă delegație din care au făcut parte ministrul de externe Luminița Odobescu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, Victor Negrescu, bineînțeles, ministrul de interne Domnul Predoiu și nu în ultimul rând Hunor Kelemen, care nu este membru în guvernul Ciolacu.
Se pare că a avut un aport destul de mare la realizarea acestui rezultat extraordinar, având în vedere că ambii premierii, și Viktor Orbán, și Marcel Ciolacu, l-au menționat pe președintele UDMR ca un liant al acestui acord, prin care România poate adera la spatiul Schengen în totalitate.
Recomandări
Viktor Orbán, pe lângă această remarcă, mai mult sau puțin hazlie, anume aceea că dacă totul va merge bine, va putea merge la București cu mașina, fără să se oprească pentru control la graniță, acesta a avut și niște remarci mai serioase și mai de profunzime. El a spus că a văzut în anii trecuți numeroasele eforturi pe care guvernele României le-au făcut și că a văzut de asemenea că România a îndeplinit toate condițiile, fără excepție, care sunt necesare pentru aderarea la spatiul Schengen.
Orbán a căzut de acord cu actualul premier, Marcel Ciolacu, că Ungaria și că el personal vor oferi tot ajutorul pentru ca România să poată depăși această nedreptate profundă, chiar așa formulat, nedreptate, și că președinția Ungară va oferi tot sprijinul. El a mai adăugat că va înainta o moțiune Comisiei pentru Politică Internă a Uniunii Europene care va avea o ședință pe 12 decembrie și prin aceasta, acum că Austria și-a îndepărtat toate obiecțiile față de aderarea României și Bulgariei, probabil că România și Bulgaria vor avea cale deschisă pentru aderarea completă la spatiul Schengen.
Mai poate opri ceva aderarea Romaniei la Schengen terestru?
A opri, probabil că nu, dar poate crea obstacole Olanda. Olanda este țara a cărui guvern anterior a propus și a susținut aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar a venit la putere un alt guvern în care în majoritate este partidul lui Geert Wilders, un politician de extremă dreaptă și care poate crea probleme. Nu Geert Wilders va decide despre soarta României și Bulgariei, ci Parlamentul Olandei care va trebui să discute această problemă, dar având în vedere sprijinul Austriei și decizia guvernului anterior olandez, probabil că parlamentul nu va pune obstacole în fața aderării, cum am văzut la 1 ianuarie.
Citește și
- A avut loc o explozie în apropierea ambasadei SUA din Londra. Ce pachet suspect a fost găsit
- VIDEO. Moment inedit la Londra: cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume s-au întâlnit
- Cât ai plăti pentru o banană? Care sunt cele mai excentrice cheltuieli ale miliardarilor
Partenerii noștri