• 500.000 de mame singure aşteaptă cu nerăbdare, redeschiderea şcolilor
  • În România, 7% dintre familii sunt monoparentale
  • Cele mai multe familii monoparentale sunt în Danemarca (29%) şi Estonia (28%)

A fost o perioadă grea şi pentru copii şi pentru părinţi. Mai ales pentru mamele singure, cu o carieră în spate.

Gela este director la o firmă internaţională, care vinde suplimente alimentare. Își creşte singură copilul, elev în clasa a VIII-a. Îl poate lăsa singur, dar nu are certitudinea că e atent la ore.

Gela spune că nu a luat pauză nici în starea de urgenţă, nici acum. S-a împărţit între birou şi copil, iar acum e epuizată. Abia aşteaptă redeschiderea şcolilor.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Am fost foarte, foarte stresată, pentru că trebuia să fug tot timpul acasă, să văd dacă copilul este treaz, dacă nu cumva a adormit printre ore, îi trimiteam la fiecare pauză câte un mesaj, să văd dacă a fost conectat, dacă şi-a aprins camera.”, spune Gela Arpinte, director adjunct la International Health.

Şi uite aşa, totul s-a dat peste cap. Fiecare minut în care dădea mai multă atenţie copilului, îi prelungea programul de lucru. Iar asta trebuia recuperat.

Lucram şi peste program, îmi luam de multe ori laptopul acasă, în cazul în care nu terminam ceva de făcut, făceam şi acasă, poate până târziu, seara, dacă aveam de trimis mailuri sau de făcut unele contracte, negocieri.”, a mai adăugat aceasta.

Gela nu se plânge, dar îşi pune o întrebare. Dacă ei, i-a fost greu, cu un copil de clasa a opta, cum e în cazul copiilor mai mici.

Mamele care se împart între două lumi

Mamele singure, care şi lucrează, se împart între două lumi. Şi vor să facă performanţă în ambele.

Există şi un conflict interior, pentru că îşi doreşte să îşi facă meseria şi de mamă foarte bine, şi la serviciu, pentru că dacă nu îşi face bine treaba, există riscul pierderii locului de muncă. În acest caz cine întreţine copilul? Şi atunci putem vorbi despre o presiune, o tensiune. Nu are unde să lase copilul, iar dacăvorbim de doi copii, lucrurile se complică şi mai tare.”,a explicat Bianca Brândușa, psiholog.