• 18 persoane au murit în urma inundațiilor din Brazilia.
  • Mai mult de 280 de persoane au fost rănite din cauza inundațiilor care au afectat statul Bahia.
  • Două baraje au fost dărâmate de apele puternice.

Inundațiile puternice s-au soldat cu cel puțin 18 decese și cu peste 280 de răniți în regiunea de nord-est a Braziliei, conform datelor transmise de autorități. Inundațiile au afectat aproape 40 de orașe din statul Bahia, a declarat guvernatorul Rui Costa reporterilor în orașul Ilheus, unul dintre cele mai afectate orașe.

„Aceasta este o tragedie masivă. Nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva în istoria recentă a Bahia, având în vedere numărul de orașe și case implicate. Este cu adevărat terifiant, sunt atât de multe case și străzi care sunt complet sub ape”, a declarat Costa. 35.000 de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit agenției de protecție și apărare civilă din Bahia.

Barajul Duas Ilhas s-a rupt duminică în orașul brazilian Jussiape, crescând râurile deja umflate și inundând zonele din jur. Primarul din Jussiape, Eder Aguiar, a dat vina pe schimbările climatice pentru această devastare. „Știm că ploaia poate fi văzută ca o binecuvântare de la Dumnezeu, dar că, din cauza dezechilibrului ecologic pe care noi, oamenii, l-am provocat, poate fi prea multă, provocând daune grave”, a declarat Aguiar.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Cu mare tristețe am putut asista la ruperea barajului Duas Ilhas, principala sursă de apă potabilă a orașului nostru. Acest lucru a provocat o creștere bruscă a nivelului râului Contas, ceea ce a dus la inundarea străzilor din orașul nostru”, a adăugat el. Barajul Duas Ilhas a fost al doilea care s-a rupt în două zile. Un baraj din orașul Itambé, tot în Bahia, s-a rupt sâmbătă târziu.Meteorologul Robert Shackelford de la CNN a declarat că Institutul Național de Meteorologie din Brazilia a emis alerte de ploi abundente pentru aproape toată Bahia. Condițiile se așteaptă să se îmbunătățească în stat luni și marți, a spus el.