• Ministrul demisionar al Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că Sănătatea a ajuns „la fundul sacului”.
  • Mihăilă: „Motivul: nu sunt bani și nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare”.
  • Ioana Mihăilă este al patrulea ministru al Sănătății în plină criză sanitară.

Ministrul demisionar al Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că Sănătatea a ajuns „la fundul sacului”. Personalul medical și registratorii din centrele de vaccinare nu au primit banii pentru munca lor din luna mai, cauza fiind „tergiversarea rectificării bugetare”.

Ioana Mihăilă a spus, într-o conferință de presă marți, că lipsa banilor nu este o noutate, dar s-a acutizat în ultimele săptămâni.

„Ceea ce țin să întăresc este că eu am anunțat premierul și membrii Guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situație să apară. Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului”, a spus Mihăilă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Ultima plată către cadrele medicale, în mai

Întrebată dacă tergiversarea nu a venit cumva pe fondul crizei politice, Mihăilă a răspuns că dacă nu ar mai fi apărut această problemă politică, rectificarea ar fi trecut „atunci când ar fi trebuit să treacă, la începutul lunii august”. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi fost redus riscul ca lipsa de finanțare să se acutizeze, potrivit ministrului.

Întrebată, în continuare, dacă au fost plătite cadrele medicale din centrele de vaccinare, Ioana Mihăilă a spus că ultima plată pentru cadrele medicale și pentru registratorii medicali din centrele de vaccinare a fost aferentă lunii mai.

„Motivul: nu sunt bani și nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare. (…) Banii au ajuns până la finalul lunii mai. Raportarea nevoii de bani pentru luna mai și plata pentru luna mai în general ajunge să se facă în luna iunie. Noi încă din luna iunie am trimis execuția bugetară și necesarul către Ministerul Finanțelor și ne așteptam ca la începutul lunii august această rectificare bugetară să se întâmple”, a spus Mihăilă.

Ioana Mihăilă este al patrulea ministru al Sănătății în plină criză sanitară.