• Klaus Iohannis a chemat din nou partidele la consultări, pentru desemnarea viitorului premier
  • Primul partid politic așteptat la Cotroceni era PSD-ul, care a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, că nu va participa „la circul ieftin condus de preşedintele Iohannis”
  • George Simion: Categoric nu vom vota Cabinetul Cîțu
  • Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru formalizarea coaliției
  • Florin Cîțu are la dispoziție 10 zile să formeze Guvernul. Liderii coaliției au spus că miercuri seara va fi deja votat Executivul

UPDATE 20.20 Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți seara, decretul de desemnare a lui Florin Cîțu premier.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 22 decembrie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîțu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, a transmis Administrația Prezidențială.

UPDATE 19.00 Klaus Iohannis: „Am decis să îl desenez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”

„Am avut o nouă rundă de consultări. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se critalizeze. Și s-a cristalizat. Astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii coaliției de centru dreapta s-au prezentat împreună. Am decis să îl desenez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a spus Iohannis.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Din viitorul Guvern vor face parte atât miniștri PNL, cât și din USR-PLUS și UDMR.

După nominalizarea în funcția premier al României, Florin Cîțu a spus:  „Vin cu o echipă de profesionişti. Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest”.

Mulţumesc, domnule preşedinte, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să garantez că voi face tot ceea e posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de durată. Rolul acestei guvernări e să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate şi să aşezăm România pe picioarele ei sănătoase. Fiecare ministru va avea obiective clare care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest, pentru că obiectivul este dezvoltarea României”, a declarat Cîțu.

UPDATE 17.00: Florin Cîțu: „Sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România“

Florin Cîțu, propus de PNL, USR PLUS și UDMR pentru a forma viitorul guvern, precizează că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că este gata să-și asume guvernarea.

„I-am transmis domnului președinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România, că vom continua ce am început în acest an și binențeles că avem un program de guvernare care aduce multe lucruri importante, măsuri importante pentru români. Am prezentat și cum văd lucrurile imediat după votul de mâine seară (miercuri – n.r.), ședință de guvern, și care vor fi măsurile din acea ședință”, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 16.30 Delegația AUR a ajuns la Cotroceni

Delegația Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns la consultări, la ora stabilită, respectiv la 16.30. Din parte formațiunii politice sunt prezenți co-președinții George Simion și Claudiu Târziu.

UPDATE 16.15 George Simion, înainte de consultările de la Cotroceni: Categoric nu vom vota Cabinetul Cîțu

Copreședintele AUR George Simion spune, marți, că parlamentarii formațiunii „categoric” nu vor vota Guvernul Florin Cîțu și cere redeschiderea școlilor.

Poziția noastră este aceeași ca și data trecută – categoric nu vom vota Cabinetul Cîțu. Avem propunerea noastră de prim-ministru – Călin Georgescu, avem propunerea noastră de ministru al Educației într-un guvern de eventuală uniune națională și solicitarea pe care o avem este redeschiderea urgentă a școlilor”, a spus George Simion, înainte de a ajunge la Palatul prezidențial.

UPDATE 15.45: Iohannis: Felicitări pentru formalizarea coaliției

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru formalizarea coaliției.

„Felicitări pentru formalizarea coaliției. Felicitări pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit și cu conducerile alese într-o zi și un pic, ceea ce este…”, a spus Iohannis, care a fost întrerupt de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a ținut să precizeze că a fost vorba de o zi „și un pic de noapte”.

Iohannis a fost amuzat de situație și a replicat: „Excelent”.

UPDATE 15.30 PNL, USR PLUS și UDMR au venit împreună la consultările de la Cotroceni

Reprezentanții PNL, USR PLUS și UDMR au venit împreună la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Din delegație fac parte Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor, dar și premierul desemnat de coaliție, Florin Cîțu.

Sursa: Administrația Prezidențială

UPDATE 12.40 PSD anunță că nu participă la consultări. „E un circ ieftin condus de preşedintele Klaus Iohannis, spune Ciolacu

PSD nu participă la consultări, „un circ ieftin condus de preşedintele Klaus Iohannis”, anunţă liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu: „Vom face o opoziţie dură”.

„PSD nu participă la circul ieftin condus de preşedintele Klaus Iohannis. Am luat decizia ca PSD să nu se prezinte la consultările de la Cotroceni. Gaşca pierzătorilor a creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR, care nu are legitimitate în ceea ce priveşte voturile românilor şi opţiunile românilor pentru prim-ministru. PSD va intra total în opoziţie, vom face o opoziţie dură. Vedem că actualul CDR nu are o soluţie nici pentru criza sanitară, nici pentru criza economică”, anunţă Marcel Ciolacu.

El spune că social-democraţii aşteaptă programul de guvernare „cu care noul CDR trebuie să vină în Parlament, precum şi bugetul de stat, un buget al austerităţii”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat, marți, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament la consultări, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor

Consultările au loc marţi, după următorul program:

  • la ora 15,00 – Partidul Social Democrat
  • la ora 15,30 – Partidul Naţional Liberal
  • la ora 16,00 – Alianţa USR PLUS
  • la ora 16,30 – Alianţa pentru Unirea Românilor
  • la ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România
  • la ora 17,30 – minorităţile naţionale reprezentate în Parlament

Acordul de guvernare 2020 – 2024 a fost semnat, luni seară, de liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor.

Acesta este al doilea tur de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Președintele afirma, pe 14 decembrie, după prima rundă de discuții cu partidele politice, că „această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun”, însă nu au fost „încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”.