• Pe 18 mai, Finlanda şi Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO.
  • Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid.
  • Președinții au semna un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată continua cu cererile de aderare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea de ratificare a protocolului privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a semnat vineri decretul privind „promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949 (PL-x 437/2022)”.

Pe 18 mai, Finlanda şi Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participa la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI

Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar preşedintele Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată continua cu cererile de aderare.