• Klaus Iohannis a susţinut miercuri, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.
  • Şeful statului a dat asigurări că teatrele şi cinematografele se vor deschide curând
  • Totuşi, accesul la cultură vine cu un preţ şi anume respectarea condiţiilor de siguranţă

Redeschiderea restaurantelor: „Funcţionarea se va face în condiții speciale, cu reguli şi norme speciale”, spune Iohannis.

„Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea, atât cât se poate şi unde se poate, în condiţii de siguranţă. Primul sector, şi recunosc că este un sector la care ţin mult, este zona culturală. Teatre şi cinematografele se vor putea deschide probabil începand cu 1 septembrie, în condiţii speciale de siguranţă, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, toata lumea să poarte mască, trebuie respectate anumite condiţii speciale, stabilite de specialişti, dar cred că e important ca acolo unde condiţiile permit să se reia actul de cultură”, a declarat președintele.

„Al doilea sector e Horeca, în special funcţionarea restaurantelor în interior. Vremea se răceşte, consider că după 1 septembrie, în anumite condiţii, restaurantele se pot deschide în interior. De asemenea, ţinând seama de reguli de distanţare, nu vor putea fi folosite toate mesele, tinând seama de reguli sanitare specifice. Specialiştii vor stabili, probabil mâine un prag, o cifră care descrie riscul de infectare şi unde va fi depăşit, în plan local, prin decizia comisiei judeţene, se va restricţiona funcţionarea restaurantelor în interior. Deci in esenţă se vor putea folosi, dar numai unde e sigur. Detaliile vor fi difuzate publicului larg, chestiuni tehnice care vor fi stabilite de specialişti”, a mai spus Iohannis.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Iohannis a vorbit și despre campania electorală.

„E pentru prima oara cand campania se va desfăşura în condiţii excepţionale. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm. Obiectivul principal e de a organiza evenimentele din campania electorală şi scrutinul propriu-zis în condiţii de siguranţă sanitară”, a spus şeful statului.

Acesta a spus că trebuie să respectăm toţi un set de măsuri de protecţie, făcute să asigure protecţia populatiei. „Sunt ţări care au organiat alegeri în această pandemie fără să existe impact masiv în materie de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă aceste măsuri sunt înţelese si aplicate, riscul poate fi redus la minim. Am solicitat guvernului o campanie de informare cu privire la aceste proceduri astfel încât toata lumea să ştie ce să facă, ce e permis şi ce nu, atât pe perioada campaniei cât şi în ziua votului”, a mai declarat Iohannis.

Iohannis a mai spus că face apel la responsabilitate. „Mă adresez în special candidaţilor la aceste alegeri locale şi echipelor lor. Respectaţi toate aceste reguli şi nu îi expuneţi pe oameni. Niciun obiectiv electoral nu e mai important ca sănătatea, şi orice încălcare a normelor va fi drastic sancţionată. Toate aceste măsuri sunt gândite pentru a facilita accesul la urne al fiecarui cetăţean al României cu drept de vot în condiţii de maximă siguranţă şi să îi ofere oportunitatea de a îi cunoaşte pe cei care candidează”, a mai declarat şeful statului.