Iohannis aprobă decizia Guvernului: „Până la urmă şi 50 de bani… Sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”

Klaus Iohannis
  • Nicolae Ciucă a anunţat că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.
  • Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună, au transmis social-democraţii.
  • Klaus Iohannis a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat mecanismul.

Klaus Iohannis afirmă că Executivul nu ar fi putut să decidă micşorarea accizei la carburanţi. „Până la urmă şi 50 de bani… sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, afirmă şeful statului.

„Reducerea accizelor e doar aşa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislaţiei europene. Deci, la accize e uşor dacă vrei să le creşti. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziţia guvernului sunt cele naţionale – să umble la TVA, la sprijin bugetar şi alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat mecanismul.

Până la urmă şi 50 de bani… sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. (…) Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, poate fi suportată din resurse care le va identifica guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, conchide Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, după şedinţa de Guvern, referitor la creşterea preţurilor la carburanţi, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună, au transmis social-democraţii, după anunţul premierului privind preţurile la carburanţi.