• Iohannis: Rezultatele electorale trebuie să aibă credibilitate și să reflecte voința reală a românilor
  • Iohannis a cerut românilor să respingă extremismul și discursul anti-european, fals pacificator
  • Iohannis a enumerat crizele prin care a trecut România în 10 ani
  • Președintele României a vorbit și de realizările din timpul mandatului

Un scurt bilanț al celor 10 ani de mandate și niște sfaturi pentru viitor, în plină criză politică generate de creșterea curentului suveranist în timpul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Așa a sunat ultimul discurs – de 23 de minute –  de Ziua Națională al președintelui României, Klaus Iohannis.

Nu există politicieni perfecți, nu există personalități mesianice și nici soluții miraculoase la problemele românilor. Cei care pretind că le au – vor deraia România de la traseul său profund democratic”, spune el.

„Alegerile parlamentare de mâine sunt extrem de importante întrucât președintele nou ales, oricât de bine intenționat este, nu poate desemna decât acel premier care va reuși să coaguleze o majoritate în Parlament. Iar modul în care va arăta această majoritate și, implicit, viitorul Guvern depinde direct de votul dumneavoastră de mâine. Știu că în urma evenimentelor din ultimele zile simțiți că vă pierdeți încrederea în instituțiile statului, în puterea și în legitimitatea votului, care reprezintă esența democrației. De aceea, fac un apel la toate autoritățile implicate în gestionarea procesului electoral și în validarea scrutinelor să nu uite că, înainte de toate, este imperativ ca rezultatele electorale, oricare ar fi acestea, să se bucure de credibilitate și să reflecte în mod real opțiunea și voința cetățenilor”, spune Iohannis.

Recomandări

EU CU CINE... CANDIDEZ?
IONII SE BOTEAZĂ LÂNGĂ SIBIU
TURCIA SPRIJINĂ SIRIA
MAI ÎN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS
RUSIA AVANSEAZĂ
BLINKEN MERGE ÎN JAPONIA

Iohannis a vorbit mult și despre pericolul extremismului. Românii sunt în fața unei alegeri, spune președintele: democrație sau izolare toxică, care va arunca țara în întuneric.

„Votăm pentru a rămâne o țară a libertății și a deschiderii sau a ne prăbuși într-o izolare toxică și într-un trecut întunecat. Ne aflăm în fața unei decizii existențiale și trebuie să alegem între, pe de o parte, democrația și valorile fundamentale care ne-au ghidat ca națiune europeană modernă și, pe de altă parte, izolaționismul, misticismul extremist și ura față de pluralismul occidental.

Într-o eră în care vedem o creștere alarmantă a extremismului, a populismului și a dezinformării, este cu atât mai important să respingem ferm, prin vot în primul rând, discursul fals pacificator, care ascunde de fapt o viziune anti-europeană. Politicienii care îmbrățișează aceste abordări își doresc să dezbine, să creeze rupturi sociale și răni adânci, adică o societate aflată în totală opoziție cu cea care reușea în 1918 să înfăptuiască Marea Unire”, spune Iohannis.

Iar după ce a vorbit despre crizele prin care a trecut România – atacurile la statul de drept, pandemia de COVID și izbucnirea războiului din Ucraina, Iohannis și-a lăudat singur și realizările: proiectul România Educată, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, menținerea Moldovei pe calea europeană, finalizarea MCV și sumele obținute de România, pentru dezvoltare, prin PNRR. Fiind conștient că a pierdut încrederea românilor – din țară și pe peste hotare – cu care l-au învestit 1 deceniu, Iohannis și-a cerut și iertare pentru greșelile făcute.

„Știu că am făcut greșeli, unele alegeri în care am investit speranță și încredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dumneavoastră v-am dezamăgit. Vă cer iertare pentru că, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemulțumit și pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient”.