• Klaus Iohannis a inaugurat în weekend o statuie a lui Samuel von Brukenthal.
  • Statuia are 3 metri înălțime și este făcută din bronz.
  • Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

Iohannis e criticat pentru gestul lui de pe 11 septembrie. Nu este vorba de ceva legat de evenimentele din America. Iohannis a inaugurat statuia guvernatorului Transilvaniei, cel care i-a tras pe roată pe revoluționarii Horea, Cloșca și Crișan.

Iohannis a mers în centrul Sibiului în fața Muzeului Brukenthal. Acolo a fost ridicată statuia celui care i-a dat numele muzeului, Samuel von Brukenthal, un nobil saș numit de Împărăteasa Maria Tereza a Austriei să conducă Transilvania. Sub conducerea lui, armatele imperiale au oprit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, iar cei 3 au fost arestați.

Apreciez în mod deosebit contribuţia tuturor celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului. Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la preţuirea personalităţilor şi a valorilor trecutului“, a spus Klaus Iohannis.

La ceremonie, odele au curs ca pe vremuri la Cântarea României, când în centrul atenției era Ceaușescu.

Recomandări

NOBEL PENTRU MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
UCIS DUPĂ PRELUAREA MANDATULUI
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

„Excelența voastră, domnule președinte Klaus Werner Iohannis, știm că veniți cu mult drag în centrul țării, în Piața Mare din Sibiu. Ați făcut atât de multe pentru acest oraș, să enumăr doar amenajarea acestui spațiu, Piața Mare, Sibiul Capitală culturală europeană, ceremonia de intrare în Uniunea Europeană a României sau summit-ul Uniunii Europene ce a avut loc chiar aici. Noi nu am făcut altceva decât să încercăm să continuăm munca dumneavoastră. Am avut încredere… Și pot să vă spun că m-am obișnuit deja ca aproape în fiecare dimineață să ne auzim la telefon și să vedem că totul va fi realizat și organizat într-un mod excepțional. De acum înainte, îmi va fi greu să nu ne mai auzim dimineața la telefon sau în fiecare zi“, spune Alexandru Chituță, șef departament Muzeul Național Brukenthal.

Nu am găsit dovezi ca Brukenthal să fi fost omul care i-a ucis pe Horea și Cloșca“, a fost replica șefului muzeului din Brukenthal din Sibiu.

Sub sceptrul său de guvernator s-au introdus în Transilvania lucrurile cele mai noi în acel moment în Europa, în lume, nu numai în Europa“, explică Sabin Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal.

„Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi. Puternic orientat spre iluminism și ideologiile curentului, Brukenthal a pus accent pe intelectualitate, pe cultură și artă“, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului.

La 200 de ani de la răscoală, în 1984, în România a fost turnat filmul Horea. Acolo nu este pomenit nicăieri numele lui Samuel von Bruckenthal. Execuțiile sunt puse în sarcina unui nobil venit din Austria.

Aleph News a încercat să obțină și un punct de vedere al președintelui Iohannis legat de Samuel von Brukenthal, ca răspuns la următoarele întrebări:

  • Cine a luat decizia amplasării statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piața Mare din Sibiu?
  • Care au fost criteriile care au stat la baza luării acestei decizii?
  • Care au fost criteriile și argumentele care au stat la baza deciziei ca președintele României să participe la dezvelirea acestei statui?

Răspunsul a venit rapid, dar surpriză: De acolo aflăm că solicitarea „nu se înscrie în categoria informațiilor de interes public“.

Totuși, Aleph News a obținut un răspuns din partea Ministerului Culturii: „Anul 2021 este dedicat Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume din Sibiu și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole. Atât de marcante încât Ministerul Culturii i-a greșit numele de vreo 2 ori. Amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal este o inițiativă a Muzeului Brukenthal. Samuel Von Brukenthal este personalitatea cea mai importantă pe care a dat-o Comunitatea Sașilor din Sibiu“.

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crisan s-a scos din manualele de istorie din gimnaziu

Pentru copiii care încep acum școala, lecțiile de istorie vor fi de azi altfel. Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan s-a scos din manualele de istorie din gimnaziu. În Cluj există o intersecție cu simbolurile răscoalei din 1784 – străzile, Horea, Cloșca și Crișan.

Oamenii vor uita încet-încet, dar execuția celor doi martiri – Horea și Cloșca, trași pe roată, a fost de un sadism urias.

Scena a fost descrisă de David Prodan în „Răscoala lui Horea“, volumul 2, carte aflată la Biblioteca Academiei Române:

Mai întâi a fost executat Cloşca, a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul … i-a zdrobit pieptul şi după alte 8-9 lovituri şi-a dat sufletul. Organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părţi şi puse în ţeapă în cele mai importante localităţi din comitatele Alba şi Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crişan a fost tratat în aceeaşi manieră.“

Răzvan Theodorescu: Faptul că Iohannis face asemenea gesturi ca președinte nu este foarte inspirat

Astăzi s-a dus un sas, care se numește Klaus Werner Iohannis, să omagieze o mare figură a lumii săsești. (…) Ceea ce trebuie spus acum este faptul că între 1774 și 1787, adică exact în perioada în care în toamna lui ’84 a izbucnit Marea Mișcare din Apuseni și din Câmpia Transilvaniei, Samuel von Brukenthal era guvernator. A reprezentat-o pe Maria Teresa, pe Iosif al II-lea, cei care au încercat niște reforme, dar împreună, această lume austriacă, habsburgică, cu lumea săsească, una numai catolică, altă lume luterană, protestantă, au încercat germanizarea Transilvaniei. Românii erau talpa țării. Românii, în acel moment aproape nu contau și felul în care s-a tratat lumea românească, care a ajuns să fie exasperată și foarte crudă (…) Samuel von Brukenthal era un reprezentant al despotiei. El a știut care erau îndatoririle împăratului. Și știm că împăratul, în timpul anchetelor care s-au făcut, a cerut ca sentința să fie dură și pusă în scenă într-un chip sălbatic. Brukenthal știa toate aceste lucruri și, incontestabil, se poate spune că pe talgerul vieții lui Brukenthal stau lucruri foarte bune cultural vorbind, dar stă și acest mare păcat, care a fost represiunea din 1785.

Eu pot să îi înțeleg pe sașii de astăzi, dar nu chiar cu o statuie. Aș fi pus un bust în curtea interioară a Muzeului Brukenthal, care era suficient ca un omagiu pentru un ctitor. (…) Mulți români se pot simți frustrați“, explică vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu.

Faptul că se ridică o statuie unui personaj istoric și statuia nu e dărâmată, cum se întâmplă peste ocean este un lucru pozitiv. Pentru mine, faptul că Iohannis s-a dus acolo nu este vorba de președintele României, este vorba de un fost primar al Sibiului și un fiu al comunității săsești, care s-a dus să își onoreze un înaintaș. (…) A fost penibil discursul unuia din reprezentanții municipalității. Îi înțeleg pe sașii intelectuali, îl înțeleg și pe Iohannis, dar nu ca președinte al României. (…) Germanizarea Transilvaniei poate fi un pericol politic, pentru că suntem într-o Europă a națiunilor în care e foarte important ce spune Berlinul, dar nu e hotărâtor ce spune Berlinul. Faptul că Iohannis face asemenea gesturi ca președinte nu este foarte inspirat“, a mai spus Răzvan Theodorescu, la Aleph News.

Marius Oprea: Samuel von Brukenthal este la originea izbucnirii Răscoalei, a dus o politică vădit anti-românească și sub influența nobilimii maghiare

Istoricul Marius Oprea: „Aici, personajul controversat, în principal, nu este Samuel von Brukenthal, ci Klaus Iohannis. Dacă nu se ducea la dezvelirea acestei statui, noi nu am fi vorbit despre Brukenthal în acești termeni. Foarte multă vreme aceste aspecte legate de reprimarea Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan au fost ocultate sau nebăgate chiar în seamă. Bineînțeles că a fost guvernator al Transilvaniei la vremea respectivă, iar el trebuia să pună în operă ceea ce i-a pus împăratul. Iar împăratul cerându-i ca cei osândiți să aibă parte de o moarte spectaculară, asta s-a și întâmplat. Dar nu mă gândesc că, așa cum făceau securiștii la cererea partidului, a exagerat. Pentru că moartea, așa cum prevedea Codul Penal, Terezian, din vremea respectivă în asemenea cazuri, era o osândă cu decapitarea urmată de sfâşierea trupului în patru, dar decapitare, nu tragere pe roată. Tot în Codul Terezian, tragerea pe roată era rezervată celor vinovați de paricid, de crime care aveau și o conotație religioasă”.

Samuel von Brukenthal este la originea izbuncnirii Răscoalei, a dus o politică vădit anti-românească și sub influența nobilimii maghiare. (…) Eu nu sunt împotriva amplasării acelei statui acolo, dar ar fi trebuit să fie menționat pe o plăcuță că Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei în vremea în care a fost reprimată sângeros Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a mai declarat istoricul Marius Oprea, la Aleph News.