Iohannis, despre proiectul legilor securităţii naţionale: „Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor ’90”

sursa: Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat drespre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, că este o eroare majoră faptul că au fost scurse în mass-media, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.

„Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat”, spune Klaus Iohannis despre proiectul legilor securităţii naţionale. El afirmă că este un prim draft, care va fi modificat.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, europene, care respectă drepturile cetăţenilor, însă, în timp, lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu e destinat publicului larg, ci urmează să fie analizat de guvern, de CSAT, apoi de Parlament. Cineva – şi ştim cine – a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem un prim draft”, spune Klaus Iohannis.

Şeful statului afirmă că „nu-şi doreşte nimeni o restauraţie a vechii securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti”.

„Astea sunt nişte speculaţii care sunt pur şi simplu eronate. Eronată e şi scurgerea acestor prime forme către media. Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare. Este un demers natural şi, în final, îmi doresc o legislaţie modernă”, adaugă Iohannis.