Iohannis schimbă 31 de ambasadori. Trimisul României la Moscova este specialist în controlul armamentului

  • Preşedintele Klaus Iohannis schimbă 31 de ambasadori
  • Cele mai importante mandate sunt la Bruxelles, Londra, Moscova, Ankara şi Budapesta
  • Noul ambasador în Washington este posibil să fie numit după alegeri

Klaus Iohannis a pregătit o listă cu 31 de noi ambasadori ce urmează a fi audiaţi de Parlament înainte de a pleca în misiune. Pentru prima dată se face o rocadă atât de mare a ambasadorilor români. Printre celele mai importante misiuni cu noi diplomaţi sunt cele din Londra, Moscova, Ankara sau Budapesta.

În Marea Britanie va fi numit ambasador Daniela Laura Popescu, care a fost până acum numărul 2 în ambasadă. Ea este fostă consilieră a lui Klaus Iohannis şi anul acesta a primit ordinul ”Meritul diplomatic” în rang de Cavaler.

La Moscova va ajunge Cristian Istrate, un diplomat de carieră. El a avut misiuni în Geneva, Bruxelles, Regatul Norvegiei sau Viena. În cadrul Ministerului de Externe el a coordonat activitaţi în Direcţia Controlul Armamentelor şi Dezarmare, Direcţia NATO, sau Director pentru Politica de Securitate.

Ştefan-Alexandru Tinca, fost ambasador în Belgia, va prelua misiunea diplomatică de la Ankara. El este fiul lui Gheorghe Tinca, fost ministru al Apărării în guvernul Văcăroiu şi are o carieră în Ministerul de Externe din 1995.

La Budapestava merge Gabriel-Cătălin Şopandă, care până acum a fost ambasador în Turcia. El este doctor în economie şi un diplomat de carieră. A ajuns la Ministerul de Externe în 2000, unde temele de interes au fost relaţia trans-atlantică, afacerile europene.

Ambasadorii marilor capitale occidentale rămân, deocamdată, pe loc, deşi George Maior de la Washington, Luca Niculescu de la Paris şi Emil Hurezeanu de la Berlin, au fost şi ei numiţi cu cinci ani în urmă. Rechemarea ambasadorilor se face cu 90 de zile înainte de finalul misiunii diplomatice