• Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență de va prelungi și după 15 iunie
  • Totuși, președintele țării a precizat că unele restricții actuale vor fi eliminate
  • Mall-urile, sălile de sport, grădinițele, creșele și afte-school-urile private se vor redeschide

Klaus Iohannis a făcut declarații, după ședința pe care a avut-o la Palatul Cotroneci, alături de miniștrii cabinetului Orban. Președintele țării a anunțat că, din cauza faptului că numărul de cazuri nu a scăzut semfinicativ, se impune prelungirea stării de alertă și după 15 iunie.

Totuși, Iohannis spune că nici creșterea cazurilor noi de Covid-19 nu a fost semifincativă, așadar va urma un al treilea val de măsuri de relaxare din 15 iunie.

Mall-urile (fără restaurante și locuri de joacă), grădinițele private și after-school-urile, sălile de sport și pisicinele exterioare vor fi deschise.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Având în vedere că nu avem o scădere seminificativă a numărului de cazuri noi, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit, nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Gândiți-vă că sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măștii, distanțarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Măsurile restrictive vor fi mai putine decat sunt acum in vigoare.

Am luat in discutie situatia epidemiei, posibile masuri de relaxare si necesitaea prelungirii starii de alerta. Avand in vedere ca in ultima vreme numarul de noi imbolnaviri nu au scazut suficinet dar nici nu au crescut semnificativ.

Dupa 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile dar fara restaurante sau locuri de jocuri. Pentru a veni in sprijinul parintilor care vor lucra in timpul vacantei scolare va fi posibila redeschiderea after-school-urilor si gradinitelor private. Se vor deschide si salile de fitness. Va fi posibila deschiderea piscinelor exterioare

Va fi posibil să adoptăm măsuri de relaxare cu statele care au sub 5.000 de îmbolnăviri la un milion de locuitori. Nu se califică Spania, Italia, Belgia, Olanda.  , a declarat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a anunțat că va fi posibilă organizarea evenimentelor private cu un număr mai mare de participanți: 20 de persoane, dacă evenimentele sunt în interior și 50, dacă vor acea loc în exterior.

În finalul declarației, președintele României le-a adresat un mesaj parlamentarilor:

„Mă adresez parlamentarilor care trebuie sa ia în dezbatere aceasta prelungirea a stării de alertă. Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar adcă sprijiniţi guvernul atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…) Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a declarat Klaus Iohannis”.

Liderii PSD, ALDE şi Pro România au declarat că parlamentarii acestor partide vor vota împotriva prelungirii stării de alertă.