- Klaus Iohannis cere aprobarea Parlamentului pentru ca Armata Română să participe la misiunea NATO NSATU, oferind echipamente și 100 de soldați.
- Misiunea vizează sprijinul și instruirea armatei ucrainene, fără implicarea directă a NATO.
- Structurile misiunii vor fi amplasate în mai multe țări, inclusiv România.
Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului României să aprobe implicarea Armatei Române în misiunea NATO de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina (NSATU), care implică furnizarea infrastructurii și echipamentelor necesare la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, precum și alocarea a 100 de militari. Această solicitare vine pe fondul agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a impactului negativ asupra capacității de apărare a acesteia, fiind parte dintr-o inițiativă decisă la Summitul NATO de la Washington pe 10 iulie.
Noua misiune NATO NSATU are ca scop coordonarea asistenței în domeniul securității pentru Ucraina și îmbunătățirea interoperabilității armatei ucrainene, sub comanda Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, fără a implica NATO direct în conflict. Misiunea va centraliza toate inițiativele de sprijin bilateral și multilateral existente, asigurând un suport internațional consistent și coordonat pentru Ucraina pe termen mediu și lung.
Conform unei informări transmise de președintele Iohannis Camerei Deputaților, NSATU va include structuri de comandă și control situate în Belgia și Germania, precum și trei noduri logistice în Polonia, România și Slovacia.