• „Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate.”
  • „Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu.”
  • „Nu se discută de impozite și taxe pentru oamenii de rând.”

Klaus Iohannis a susținut astăzi, 07 iulie, o conferință de presă. Principalele declarații ale Președintelui:

Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și, dacă vorbim despre politică externă și despre politica de securitate a României, pot să spun că au fost săptămâni foarte bune. Dacă ne gândim doar la ultimele întâlniri mari, care au avut loc săptămâna trecută summitul NATO de la Madrid și cu o săptămână înainte Consiliul European, cred că ne amintim majoritatea cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România.

Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim. Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia, care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsuri înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Despre măsurile de atenuare a efectelor inflației

Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România. Planul pe care îl avem este planul care a fost prezentat în repetate rânduri de Guvern. Este un plan care până acum a funcționat foarte bine. Guvernul pe de o parte alocă bani suficienți pentru investiții, dispunem și de fonduri europene substanțiale. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mai ușor de șocul creșterii prețurilor, mai ales la energie și la inflație.

Impozitare

Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unica nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita sau modern, dar pentru un sistem care nu este digitalizat ca al nostru are certe avantaje practice și până când nu există o digitalizare funcțională, nu cred că în România se poate introduce o altă cotă. Este o discuție care s-a purtat de-a lungul timpului și pentru a păstra o transparență și o formă de a pune în practică această politică ne-am exprimat pentru cota unică. Nu este o chestiune neapărat de principiu care nu poate fi niciodată schimbat,este o chestiune  de aplicabilitate și oportunitate,a cum nu văd altă soluție pentru România.

Codul fiscal

Aceste chestiuni vor fi puse în discuție publică și nu se vor judeca peste noapte. Nu are rost să speculăm chestiuni care poate nu vor fi niciodată puse in practică, cum ar fi rașionalizarea gazului. Discuțiile au fost la nivel tehnic în cazul unei catastrofe.

Nu se discută de impozite și taxe pentru oamenii de rând, ci despre reglementari care vin să elimine portițe din codul fiscal.

Legile Securității

Interesul pentru a avea legi solide, moderne ale securității naționale a apărut de ani de zile și eu am solicitat din primul mandat ca o echipă de specialiști să lucreze pe ele pentru că unele sunt anacronice.

Cum vor arăta legile, vom vedea. Cert este că s-a început pe niște draft-uri care au fost elaborate de specialiști în domeniu, așa mi s-a spus mie, dar ele nu nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. În momentul în care intră, politicienii se vor putea exprima și, când vor ajunge la mine, pot să mă exprim și mai clar și vă garantez că cel puțin aceste legi ajung de 2 ori la mine. Pot să vă asigur că, în acest moment, de mine nu o să treacă nicio lege care conține prevederi care nu respectă prevederile de bază după care funcționează statul.