Ion Cristoiu a profețit că Maia Sandu va fi președinta proeuropeană a Republicii Moldova și a explicat care vor fi consecințele acestei alegeri pentru moldoveni, dar și în relațiile cu România.

“Cel mai mare pericol după rezultatul acestor alegeri este entuziasmul și absența unui răspuns la întrebarea de ce nu s-au mai vârăt rușii. Dacă se vârau serviciile rusești, vota și diaspora mai puțin. Nu. E clar că rușii nu s-au mai amestecat pentru că nu mai au niciun interes, din mai multe motive. Rușii pe care îi cunosc din istorie, singurul lucru pe care îl recunosc în materie de cucerire e talpa, militaricește. Au intrat în Caucazul de Nord. Au cucerit Crimeea militaricește, e teritoriul lor? În consecință, ei au o talpă în Transnistria. Ce interes au ei acum să se vîre, să creeze o problemă? Deci din punct de vedere al Moldovei e bine să fie proeuropeană pentru amărâții ăia de moldoveni care sunt în Occident, mă rog, măcar să le întrețină o iluzie, președintele nu are nicio putere pentru că este republică semiprezidențială, rușii nu s-au mai amestecat, nu mai au niciun favorit. Ba chiar favoritul lor tradițional nu mai e favorit, nu mai au niciun interes pentru că în momentul în care ar avea un favorit ar ]nsemna să dea parale. Ori rușii nu vor, să dea parale, pentru ce? Ei dau acolo unde e talpa. Din punctul acesta de vedere, alegerea unui președinte pro european va fi o mare problemă pentru România pentru că noi am fost la Bruxelles mătușa cea bună și frumoasă pentru R. Moldova. De unire, nici nu mai vorbim. Noi puteam să unim când era președinte pro rus, ca să-i eliberăm, acum cu președinte pro european nu mai trebuie să-i eliberăm. Un președinte pro european cu pile la Bruxelles va fi un mare adversar al tutelării de către noi. Probabil că noi vom da în continuare bani, dar influența noastră prin Bruxelles nu va mai fi”.

TOPUL SĂPTĂMÂNII

Topul săptămânii realizat de Ion Cristoiu este condus de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și se încheie cu fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Locul 5 – Victor Costache, fost ministru al Sănătății

“A protestat împotriva carantinării Sibiului și sunt de acord cu obiecția că nu are niciun rost carantinarea pe zone. E mult mai bine să ai la nivel de țară. Sigur, el a făcut gălăgie că e din Sibiu și îl afecta pe el”.

Locul 4- Dan Barna, președintele USR

„A devenit mai agresiv cu PNL, nu sufiecient de mult. Aș fi tentat să spun că ar trebui să fie mai agresiv, dar probabil că și el, și Cioloș sunt sfătuiți să nu devină fățiș adversari ai PNL pentru că ei câștigă și tăcând, chiar dacă nu fac nimic. Chiar și în acest scandal. Uneori e mult mai bine să taci, dar să sugerezi prin tăcerea ta că tu erai mult mai bun dacă erai în locul ălora”.

Locul 3- Ludovic Orban, premierul României

„Găsește tot felul de explicații. Acum în chestiunea de la Piatra Neamț apare din jumate în jumate de oră cu explicații. Nu trebuia să se coboare la nivelul ăla pentru că atunci când dai explicații concrete riști să iei scatoalcă cum a fost asta că DSP nu a dat autorizație. Era bine dacă se ducea totuși el acolo, dar probabil că era ostenitor. Și apoi explicațiile cu piețele. La început era că trebuia să le închidă și acum a venit și a spus că sunt samsari”.

Locul 2 – Mircea Dinescu, poet

„Mi-a plăcut scrisoarea aia a lui către șahinșahul Klaus Iohannis. Nu am nici simpatii nici antipatii, dar am văzut că în cazul lui Mircea Dinescu încearcă să-l explice. Ca și Adrian Păunescu, ca și Nichita Stănescu, Mircea Dinescu are talent. Scrisoarea asta e un text extraordinar de bine făcut. Și aici trebuie să spun că eu l-am lansat ca publicist, el nu recunoaște, când eram la Supliment. E foarte bun”.

Locul 1- Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

„Lia Olguța Vasilescu, cu chiu cu vai, a ajuns primar. Au fost tot felul de contestații. Ea se concentrează acum pe Primăria Craiovei, nu intră în disputa mare de la centru. S-a retras și poate că e o retragere strategică pentru că, deocamdată, PSD s-a hotărât, intră în Opoziție, și așteaptă și ea decontarea politicii duse de către dl. Ciolacu. După parlamentare va vedea ce va face ca lider de Opoziție și chiar are treabă acolo ca primar. E foarte bine. Ea nu va repeta greșeala Gabrielei Firea, care era primar și intrase și în bătălia centrală, care a costat-o pentru că s-a certat cu Dragnea și nu a mai avut niciun ban la București”.