Publicistul Ion Cristoiu face o retrospectivă a anului 2020 și spune că, dintre toate câte s-au întâmplat în acest an, pandemia este evenimentul cel mai important, provocând schimbări majore, unele chiar ireversibile, în plan economic, social și politic.

2020, anul pandemiei

Ion Cristoiu: Pe primul loc este anul pandemiei. Cred că ar trebui consacrate șiruri de emisiuni acestui moment. Pe plan mondial, e clar că omenirea a fost luată prin surprindere. Bătălia cu acest coronavirus, care nu s-a încheiat, și victoria acestui coronavirus, pentru că a fost victorios, față de drepurile omului, față de obiceiurile oamenilor, față de economie. A fost victorios în fața liderilor lumii. Prima consecință a fost fost faptul că omului i-a mai căzut nasul. Omul mândru, care trimite pe Marte, cutare, cutare. Principalul șoc (…) iată că s-a dovedit încă o dată cât de fragilă e ființa omenească. Cât de fragili suntem. Ne credem mari, dar uite că e de ajuns o clătinare a naturii.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Ion Cristoiu: În România, principalul efect politic al pandemiei a fost ghinionul lui Klaus Iohannis. (…) Această pandemie a schimbat viața politică în România, scena puterii. Klaus Iohannis declanșase după prezidențiale operațiunea alegeri anticipate cu orice preț. Alegerile anticipate sunt foarte greu de declanșat, dar începuse să iasă (…) În acest moment începuse să crească pericolul pandemiei. Klaus Iohannis a încercat să se opună acestei vieți și a zis că e o gripă ușoară. Nici cel mai puternic om nu poate să țină piept vieții. A încercat el… a crezut că scapă. N-a avut ce face și atunci a renunțat la anticipate, l-a pus premier pe Orban și a declarat stare de urgență. Știți ce însemna anticipate? Domne, mai avea un milimetru, îi ieșise pentru că este foarte greu la anticipate să-ți iasă, să găsești pe unul precum Cîțu care să zică <da domne, joc eu teatru>.

Ion Cristoiu: Dacă erau anticipate, PSD avea 10%, garantez, PNL avea 50%, AUR nu era. Domnul Klaus Iohanis avea în sfârșit puterea absolută. Ei, cum am scris eu atunci, a venit ploaia de la Waterloo. În noaptea dinaintea bătăliei a plouat. Dacă nu ploua, Napoleon câștiga sau cum am zis eu la Ceaușescu, perioada de primăvară din decembrie. 15 decembrie a început să se încălzească și pe 26 când a fost împușcat a venit iarna. Dacă era iarnă cu nămeți, hm, mai discutam, că nu mai ieșea lumea în stradă. Deci e o lecție shakeaspeariană. Nu încerca că nu iese. Nu a ieșit. Asta a fost principala consecință.

Ion Cristoiu: După asta au venit restricțiile. Consecințele au fost nefaste pentru societatea civilă. S-a văzut și în România cât de ușor renunță oamenii la drepturi.  Și a venit a doua ploaie de la Waterloo, al doilea miting din 21 decembrie, când Klaus Iohannis a vrut în plină pandemie să țină alegerile, convins că îl iubește poporul. Ei și s-a făcut pulbere mitingul din 21. Dacă nu le convoca acuma. Nu era exclus ca în primăvară să le câștige. Veneau vaccinurile. Deja media a început să obosească pe tema pericolului, peste tot în lume a uitat de pandemie. Dacă nu le amâna, cum cerea  opoziția, le câștiga. Administra vaccinul și vreo două luni se discuta numai despre vaccin, se crea sentimentul că sungtem salvați și românii se duceau la vot și votau PNL.

2020, anul în care ne-am pus pofta în cui

Ion Cristoiu: Prima concluzie, cea mai importantă, este niciodată să nu spui în istorie eu nu cred că va fi așa ceva. Este principala lecție. Paradoxul, unic în istorie, este următorul lucru:  dacă asta era în evul mediu sau chiar la începutul secolului mai mergea, că satele erau izolate, între ele mergeai cu calu, se putea trăi izolat. Culmea, această pandemie, cu toate restricțiile, a venit în plină globalizare. A venit împotriva unei omeniri care are toate caracteristicile anti-pandemie. Oamenii nu mai sunt izolați. Omul modern nu mai e omul din evul mediu sau chiar omul de la începutul secolului care trăia într-o comunitate. Care e lumea modernă? Frecarea, globalizarea. Au dispărut mișcarea, mersul cu avionul, turismul, socializarea. Ce însemnau teatrul, restaurantul? Însemnau socializarea. Omul modern ese omul social, omul aglomerațiilor. Au dispărut aglomerația, mitingurile, reuniunile. Deci omul s-a întors la evul mediu: în casa lui, în localitatea lui. Cum Dumnezeu o să arate revelionul cu măști?

Ion Cristoiu: Nu mi-aș fi imaginat că vom ajunge vreodată aici pentru că în naivitatea mea credeam că liderii marilor puteri pot face față. Stiți, eu niciodată nu am crezut că va fi al treilea Război Mondial. Ei, uite că…(…) Nu mă așteptam ca politicienii, pe care îi vedem cu consilieri, să fie atât de neputincioși. Chiar au fost neputincioși.

2020, anul schimbării la față a PSD

Ion Cristoiu: PSD a avut un mare noroc. Dacă aveau loc anticipate în aprilie, gata, era terminat. Se aplica planul scoaterii PSD, probabil că obțineau un scor mic-mic de tot, și erau și localele, începea o degringoladă, ar fi fos principalul responsabil Ciolacu. E, a supraviețuit. Uite că l-a ajutat pandemia. La locale au avut un scor bun, la parlamentare, un scor bun. Anul acesta este anul schimbării la fașă a PSD, dar schimbare la față e complicat spus (…) Moțiunea cu care a câștigat actuala echipă este revoluționară, adică se propune o schimbare la față totală. Pe baza acestei moțiuni, Ciolacu a riscat și a schimbat lista, adică a aruncat peste bord baronii, ăia cu probleme penale și care făceau imaginea PSD de partid ciuma roșie. Această operațiune i-a ieșit.

Ion Cristoiu: De ce o face Marcel Ciolacu? Nu o face de dragul partidului. Supraviețuirea lui Marcel Ciolacu a fost o chestiune de interes național și internațional pentru că marile Puteri și-au dat seama că nu pot să distrugă partidul ăsta. După Dragnea s-a trecut la planul B și anume punem o conducere care face partidul frecventabil. Ași văzut că deja socialiștii europeni iau apărarea PSD. De ce? O chestiune de interes vital. Pentru că dacă partidul e frecventabil pe plan european, gata s-a spălat, nu mai e atât de transpirat, acum are costum, e bărbierit, în cazul în care eșuează coaliția asta de dreapta, tu trebuie să ai alternativă. Partidul lui Dragnea nu era alternativă, nu-i așa? Pe când acum oricând PSD poate să intre într-o coaliție de guvernare, chiar cu PNL. Dar cel mai mare noroc al PSD a fost AUR pentru că de când au avut loc alegerile și AUR a câștigat cu 10%, ciuma roșie e AUR. Prin raportare la AUR, PSD e deja frecventabil.

2020, anul prigonirii Bisericii

Ion Cristoiu: Anul 2020 a fost anul celui mai mare conflict între stat și Biserică din istoria modernă. Răspunsul este mult mai complex decât că statul a luat-o razna. Undeva este o vină și a Bisericii ca instituție (…) Pe de o parte, Biserica a încercat să-și depășească hotarele duhului, ale credincioșilor și  a început să se creadă mai puternică laic. Ea a crezut că poate deveni o instituție aproape laică (…) La asta s-a întâmplat un lucru foare interesant. Biserica a început să cerșească de la stat bani, prerogative. În acel moment statul, laicul, a zis ia stai mă puțin, că ăsta e la mâna noastră (…) Biserica a încercat foarte mult, în ultima perioadă, prin Patriahul Daniel, să se întărească economic, să aibă instituții de presă. S-a pierdut respectul pentru Biserică pentru că era de-a lor.

2020, anul inaugurării viitorului

Ion Cristoiu: A fost o chestiune nemaiîntâlnită (…) era ceva de coșmar. Era o planșă, nici măcar nu era contractul. Cum să sărbătorești o planșă? Și ei de fiecare dată inaugurau ce va fi în viitor, de fapt nu era nimic. Știți că pentru autostrada Ploiești Brașov are nevoie de studii de fezabilitate. Știți că anul ăsta s-a mai făcut unul? El unsprezecelea, dvs ați mai pomenit? Ei nu au construit nimic, dar anul ăsa s-a mai semnat unul. Nu se mai construiește nici aia, deocamdată se face studiu de fezabilitate. Asta este și mai viitor. Noi am făcut un studiu de milioane de euro potrivit căruia poate fi făcută autostrada.

2020, pupitrului prezidențial coborât în stradă

Ion Cristoiu: Imaginea pupitrului prezidențial coborât în stradă cum este aceasta de la Arcul de Triumf rămâne unică. E ceva greu de imaginat. Arcul de Triumf e un simbol, pe sub el au trecut cei care au venit de la Odessa. Anul acesta îl putem numi și anul în care Klaus Iohannis a încercat să fie comunicator. (…)  El și-a dat seama că așa-numitele hiene sunt de fapt niște iepurași. Jurnaliștii de acolo, în primul rând că erau acreditați, erau muștruluiți și ținuți în frâu de o doamnă de acolo, jumate din ei erau trimiși de trusturi ca să facă sluj acolo. Prima conferință de presă a fost un eșec total al presei în care Klaus Iohannis și-a zis bă stai că ăștia nu sunt hiene, ce iepurași sunt, ce băieți de treabă. Și a început să-i placă. Și-a dat seama că ăștia sunt mult mai slabi. Dar s-a întâmplat un lucru pe măsură ce conferințele de presă se îndeseau și el se îndepărta tot mai mult de realitate, chiar și jurnaliștii din presa miluită erau sub presiunea opiniei publice și nu mai erau iepurași, erau niște pisici care zgâriau deja. Și-atunci aceste conferințe au devenit contraproductive pentru Klaus Iohannis.

2020, anul fără plan pentru Green Deal

Ion Cristoiu: A fost o minciună extraordinară că Iohannis s-a băut pentru banii de la UE. Nu, ni s-a repartizat o sumă. În momentul în care s-a stabilit această sumă de bani pentru țările membre, s-a dat și un fel de to do list. Adică, nu faceți orice cu banii. Îi investiți în energie verde: hidrocentrale, eoliene, transformarea gazelor naturale în hidrogen lichid, digitalizare, trenuri de mare viteză. Nu în spitale, nu în autostrăzi, clădiri. (…) România este în urmă cu vreo 20 de ani față de celelalte țări.

Iulian Iancu, fost președinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților: Cu siguranță, România trebuie să refacă planul pentru Green Deel. Termenul limită este februarie 2021, asumat prin hotărâre de Guvern,  pentru că acest program de reziliență și restructurare a economiei este realizat de către UE în completarea programului Green Deal (…) Eu cred astăzi cu convingere că președintele României nu a știut că, pe de o parte avem un plan național integrat, care a fost trimis fără avizul Ministerului Mediului, ceea ce este de neimaginat, și trebuia informat președintele, și doi, n-a știut că au trimis un plan național,  care nu este conform cu criteriile, și l-au determinat să și-l asume. Intenția este foarte corectă, și acesta este planul de țară, dar nu l-au informat că ei au desenat acolo niște obiective, dar nu sunt întocmai cu ce vrea UE de la statele membre

Ion Cristoiu: Planul a fost lansat la 26 noiembrie, numai că nu a corespuns cerințelor UE și ne-a fost trimis înapoi, În planul ăsta ei au trecut autostrăzi, spitale (…) Președintele trebuie să convoace partidele parlamentare, să facem o convenție națională pentru acest salt și să schimbăm mentalitatea, nu în ideea că o săfacem traficul mai bun, ci că o să facem biciclete. Oamenii nu mai trebuie să gândească decât în economie verde.

Ion Cristoiu: Cea mai importantă schimbare provocată de pandemie a fost izolarea omului. Sunt schimbări în legătură cu telemunca, schimbări economice uriașe, constructorii de birouri au dat faliment. Nu telemuncă, este munca de oriunde. La ora actuală trebuie să creeze condiții să te duci la Găgești, ai internet acolo și liucrezi de acolo (…) Sunt niște schimbări fundamentale în viața omului și ele trebuie neapărat discutate. Lumea este net diferită. Nu are cum să mai fie aceeași lume.