• Ion Cristoiu: Istoria Rusiei arată că de câte ori ţarul sau secretarul general al PCUS sau preşedintele a fost înfrânt într-un război s-a terminat.Cea mai mare problemă a lui Putin este administrarea acestui război care se lungeşte. Din punct de vedere intern, nu-l interesează Navalnîi
  • Ion Cristoiu: Noi trebuie să gândim tot ce se întâmplă acum în perspectiva prezidenţialelor din Rusia. Aceste alegeri vor fi un moment crucial şi pentru istorie pentru că avem un om care e şeful Rusiei din anul 2000. Se apropie de Stalin, dar ales. Dacă nu era acest război, Putin nu avea cum să mai candideze.
  • Ion Cristoiu: Putin, sigur, e responsabil moral de moartea lui Navalnîi (…) Până la urmă de cel care este într-un sistem penitenciar răspunde statul, de moartea unui om. Nu că era Navalnîi. Şi dacă era Gheorghe nu ştiu care. Răspunzi până la urmă şi trebuie să vezi ce s-a întâmplat.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin este mai degrabă preocupat de războiul din Ucraina, care se lungeşte, şi mai puţin de soarta dizidentului Alexei Navalnîi.

“Istoria Rusiei arată cea mai mare îngrijorare pentru Putin e războiul, nu Navalnîi. Rusia nu are tradiţie de Navalnîi. Eu suspectez că a fost şi o dizidenţă creată. Nu are de la Ivan cel Groaznic. Întotdeauna a avut un ţar, că era preşedinte, secretar general şi din când în când un dizident dintr-ăsta. Sau era un dizident avantajos din punctul ăsta de vedere. Dovadă că nu a ieşit nimeni în stradă. Presa noastră de la jgeab a dat că au ieşit zeci de inşi. Păi zeci de inşi… Rusia are aproape 200 milioane de locuitori. Numai Moscova are 20 şi ceva. Deci pe plan intern, singura preocupare a lui Putin este războiul”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că, în istoria Rusiei, pierderea unui război a provocat mari tulburări şi din acest motiv cea mai mare problemă a lui Putin este administrarea conflictului din Ucraina.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

“Istoria Rusiei arată că de câte ori ţarul sau secretarul general al PCUS sau preşedintele a fost înfrânt într-un război s-a terminat. Războiul Crimeei l-a dat peste cap pe ţarul Alexandru, că Rusia a fost înfrântă. Războiul ruso-japonez din 1904-1905 care s-a terminat cu victoria japonezilor a produs în Rusia o asemenea tulburare încât a venit războiul din 1905 în care ţarul Nicolae al II-lea a fost obligat să facă o minimă democraţie, a înfiinţat Duma. Ţarul nu cădea în veci în februarie 1917 dacă era succes pe front. Deci, cea mai mare problemă a lui Putin este administrarea acestui război care se lungeşte. Din punct de vedere intern, nu-l interesează Navalnîi”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că tot ceea ce se întâmplă acum are legătură cu alegerile prezidenţiale din Rusia, la care Putin nu ar fi candidat, dacă nu era războiul din Ucraina şi care vor fi cruciale şi pentru istorie.

“Noi trebuie să gândim tot ce se întâmplă acum în perspectiva prezidenţialelor din Rusia. Aceste alegeri vor fi un moment crucial şi pentru istorie pentru că avem un om care e şeful Rusiei din anul 2000. Se apropie de Stalin, dar ales. Dacă nu era acest război, Putin nu avea cum să mai candideze. El are nevoie nu pentru că îl răstoarnă Navalnîi,  are nevoie de un scor destul de mare. După ce se va vedea preşedinte încă 5 ani sigur, care bănuiesc că vor fi ultimii, vom asista la o schimbare totală a politicii ruseşti. Atunci îşi poate permite. El nu-şi poate permite acum decât politica de acum. (…) Până în martie, şi dacă aduc trei sferturi din poporul rus acolo, ruşii nu vor da înapoi”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că Vladimir Putin, ca preşedinte, este responsabil moral de moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare.

“Putin, sigur, e responsabil moral de moartea lui Navalnîi (…) Până la urmă de cel care este într-un sistem penitenciar răspunde statul, de moartea unui om. Nu că era Navalnîi. Şi dacă era Gheorghe nu ştiu care. Răspunzi până la urmă şi trebuie să vezi ce s-a întâmplat. (…) În momentul în care te-a vârât în închisoare, statul răspunde de viaţa ta. Ai murit, nu contează că a zis Putin. Din punctul acesta de vedere, deocamdată, dacă e o moaarte ciudată, răspunde şeful statului, moral”, a susţinut publicistul.