• Ion Cristoiu consideră că tensiunea generată de decizia CCR de renumărarea a voturilor a acoperit ceea ce trebuia sa fie o dezbatere despre candidaţi şi soluţiile lor pentru România la alegerile parlamentare, dar şi o testare a votului la prezidenţiale, în perspectiva turului 2 din 8 decembrie.
  • În urma votului de duminică a rezultat un Parlament cu mai multe partide decât cel actual, dar Ion Cristoiu spune că interesul naţional este să facă un guvern cât mai repede, susţinut de o coaliţie stabilă.
  • Ion Cristoiu nu exclude ca în urma votului de la parlamentare să avem în sfârşit o republică semiprezidenţială unde premierul să fie cel care dictează, nu preşedintele.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia CCR de renumărare a voturilor a fost una aberantă, care a afectat rezultatul alegerilor parlamentare, dar subliniază că la acest scrutin a fost un vot mai democratic ca oricând, iar viitorul preşedinte nu va mai avea puterea pe care au avut-o predecesorii săi.

S-a confirmat încă o dată că una din marile probleme este CCR. Avem 9 oameni, care pot să fie şi genii, care la un moment dat pot lua decizii aberante fără să poată fi contrazişi. Cazul de faţă este încă o dovadă, când vom revizui Constituţia asta, să ne gândim la  puterile absolute pe care le are această instituţie. Potrivit unei modificări din 2003, CCR poate să respingă la modul absolut o lege (…) Înainte, Parlamentul, cu două treimi din voturi putea să o adopte (după respingerea CCR). Nu-mi vine să cred că într-o ţară civilizată, nu democratică, se poate întâmpla aşa ceva”, a afirmat publicistul, luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că prin decizia CCR s-a creat o tensiune la nivelul societăţii care ar fi influenţat rezultatul alegerilor parlamentare de duminică.

Recomandări

BRICS SE EXTINDE
AGLOMERAȚIA SE PLĂTEȘTE
MACRON E ÎMPOTRIVA LUI MUSK
CE S-A MAI INVENTAT?
FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!

„Decizia de renumărare a voturilor este un mare atac la imaginea alegerilor pentru că dacă tu decizi să renumeri înseamnă că s-a întâmplat ceva. Dacă erau minim serioşi, stăteau şi le numărau şi pe celelalte (…) Imaginea e de fraudă. (…) Au afectat procesul electoral. Poate altul era rezultatul la alegerile parlamentare dacă nu era chiar şi această stare de tensiune creată”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că tensiunea generată de decizia CCR de renumărarea a voturilor a acoperit ceea ce trebuia sa fie o dezbatere despre candidaţi şi soluţiile lor pentru România la alegerile parlamentare, dar şi o testare a votului la prezidenţiale, în perspectiva turului 2 din 8 decembrie.

„Cred că unul din ţeluri a fost să nu se discute (despre alegerile parlamentare) pentru ca să fie prezenţă slabă şi să vină maşinăriile de partid. (…) În al doilea rând voiau să vadă dacă cei care au votat cu Călin Georgescu se vor dezumfla după campania de o săptămână împotriva lui, dându-şi seama că au greşit. Parlamentarele au arătat că nu şi asta a fost un semnal pentru ei. Că probabil le anulau”, a afirmat publicistul.

În urma votului de duminică la alegerile parlamentare a rezultat un Parlament cu mai multe partide decât cel actual, dar Ion Cristoiu spune că interesul naţional este să facă un guvern cât mai repede, susţinut de o coaliţie stabilă.

„Interesul naţional este să avem un guvern cât mai repede şi sunt premise pentru că ai chiar la limită PSD-PNL-UDMR. Au mai coabitat o dată. Şi cu minorităţile. Când faci asta trebuie să te gândeşti şi cine e în opoziţie. E greu de presupus că opoziţia care va rămâne va avea o minimă unitate. Şi un al doilea moment de interes naţional este să fie o coaliţie fără probleme. Stabilă. Prezenţa USR e cu probleme”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude ca în urma votului  de la parlamentare să avem în sfârşit o republică semiprezidenţială unde premierul să fie cel care dictează, nu preşedintele.

„Oricum, cine vine preşedinte nu va mai avea puterea preşedinţilor dinainte. Nu mai are cum (…) nu mai au nişte butoane. Vom avea pentru prima dată republică semiprezidenţială unde premierul este cel care dictează. Vă dau un exemplu. Nu preşedintele desemnează şeful SRI. El propune. Mai vedeţi acum, oricine ar veni, să impună el? Niciodată nu am văzut un vot mai democratic dat de poporul român ca acum”, a conchis publicistul.

Citește și