• Publicistul Ion Cristoiu afirmă că rezultatele discuțiilor din ultimele zile privind votul de învestitură a Guvernului Ciucă aduc pe masa liberalilor două scenarii, unul foarte probabil fiind forțarea alegerilor anticipate prin nominalizarea unui al treilea premier în persoana lui Florin Cîțu.
  • Ion Cristoiu spune că, din start, PSD trebuie scos din ecuația unei eventuale înțelegeri cu PNL, deoarece Marcel Ciolacu nu stăpânește partidul.
  • În cazul PNL, Ion Cristoiu spune că acest partid are interesul ca Nicolae Ciucă să conducă un guvern cu un mandat limitat la 3-4 luni, pentru a preveni eternizarea acestuia la Palatul Victoria.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că rezultatele discuțiilor din ultimele zile privind votul de învestitură a Guvernului Ciucă aduc pe masa liberalilor două scenarii, unul foarte probabil fiind forțarea alegerilor anticipate prin nominalizarea unui al treilea premier în persoana lui Florin Cîțu.

Ion Cristoiu spune că, din start, PSD trebuie scos din ecuația unei eventuale înțelegeri cu PNL, deoarece Marcel Ciolacu nu stăpânește partidul.

“Acest scenariu trebuie să țină cont de faptul că politicienii nu sunt roboți. Foarte multe scenarii s-au bazat pre Klaus Iohannis care apasă pe un buton sau pe președintele partidului care apasă pe un buton. Orice decizie trebuie să treacă totuși prin interesele oamenilor. Hai să vedem. Să o luăm pe partide. PSD, este clar acum, că a avut o înțelegere la Cotroceni de a vota un guvern minoritar, sigur fără Florin Cîțu, probabil cu Ciucă, invocând pe drept cuvânt starea de criză, însă PSD s-a dovedit că e o confederație, cum era pe vremuri cea germană. Acolo nu stăpânește nimeni și când s-a întors la partid domnul Ciolacu și-a dat seama că nu are cu cine vorbi. Deci, PSD trebuie să-l scoatem din ecuația unei  înțelegeri”, a afirmat publicistul marți, într-o intervenție la Știrile Aleph News.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În cazul PNL, Ion Cristoiu spune că acest partid are interesul ca Nicolae Ciucă să conducă un guvern cu un mandat limitat la 3-4 luni, pentru a preveni eternizarea acestuia la Palatul Victoria.

“PNL, care este cel mai important, are următorul interes și el justifică și un anume scenariu. Dl. Ciucă să fie premier al unui guvern care, într-adevăr, să conducă 3-4 luni, deci cu mandat limitat. De ce? Dacă nu are mandat limitat, chiar dacă ar trece de Parlament, există riscul ca dl. Ciucă să se eternizeze ca premier. Dacă din start PNL propune PSD și USR un guvern de numai 3 luni, convine tuturor. Și USR, și PSD, dar mai ales convine dlui Cîțu pentru că, probabil, premierul Ciucă ar face un fel de angajament, că el e și general, că va demisiona la o anumită dată. Este foarte important acest angajament pentru PNL, pentru Cîțu, pentru că, altfel, din februarie, PSD ar putea răsturna împreună cu USR PLUS. Cred că acesta este un scenariu”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca PNL să forțeze alegerile anticipate prin nominalizarea unui al treilea premier: Florin Cîțu.

“Al doilea este ca dl. Ciucă să meargă în Parlament cu Guvernul, să cadă, se consumă al doliea Guvern. Trebuie neapărat să cadă. Că depunerea mandatului nu înseamnnă consumarea celei de-a doua căderi. Constituția dă posibilitatea președintelui să învestească un al treilea premier. Și cred că al treilea va fi, în cadrul unui scenariu, dl. Florin Cîțu, mergându-se pe credința corectă că niciun parlamentar nu va vota pentru anticipate. Și s-ar forța nota în felul acesta și ar trece nu numai dacă ar fi Florin Cîțu, și dacă ar fi Dracula”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că e posibil ca PSD să susțină un guvern cu mandat limitat la 3-4 luni, dar subliniază că liberalii sunt pregătiți și pentru anticipate.

“Dacă vine cu șmecheria unui mandat limitat la 3 luni, 3 luni în sensul unui acord, probabil că și Marcel Ciolacu ar găsi disponibilitate la PSD să voteze. Ei de voturile PSD au nevoie. Numai că după asta vor fi niște probleme cu inițiative legislative, cu situația de la Senat. Eu însă cred totuși în formula celui de-al doilea scenariu, anume o forțare a anticipatelor. Cred că PNL e pregătit și pentru anticipate. Ar avea loc prin aprilie, până atunci ies urzicile, românii uită, ei pe asta se bazează”, a explicat publicistul.