• Ion Cristoiu: Acum ştim. Elon Musk şi Angelia Jolie n-au fost la petrecerea de la Bran, n-au fost în România şi nici nu le-a trecut prin cap să plece spre noi din America. Elon Musk a fost ocupat, potrivit presei americane, cu un război pe Twitter cu Democraţii, iar Angelina Jolie, cu mersul la cumpărături la Los Angeles.
  • Ion Cristoiu: Spre deosebire de decembrie 1989 acum existau suficiente instituţii de presă care să pună la îndoială presa fake news-urile lansate de unele site-uri. Ei bine, nu s-a întîmplat aşa. Ca într-un fenomen de drogare colectivă, cu mici excepţii, toate instituţiile de presă s-au avîntat într-o întrecere sălbatică gen Cine născoceşte mai multe năzbîtii în legătură cu prezenţa celor doi.
  • Ion Cristoiu: De ce n-au sancţionat românii minciuna în cazul Musk? Pentru că românii nu mai văd demult în Presă un mijloc de aflare a adevărului, ci doar un simplu mijloc de entertainment. De aceea au ratinguri uriaşe aşa-zisele talk-show-uri poreclite Cu sînge pe pereţi în care participanţii se insultă, se scuipă, în loc să stabilească adevărul.

Decembrie 1989. Sub titlul „Cine sînteţi fraţilor? – Sîntem Poporul”, ziarul Adevărul din 25 decembrie 1989 publică un reportaj din Piaţa Dorobanţi şi Claea Dorobanţi la orele dimineţii:

Se aud rafale sacadate de mitralieră, de arme automate, puşcături de pistolet. Trag ostaşii armatei române, trag gărzile patriotice, trag duşmanii baricadaţi în blocurile vecine cu Televiziunea, în clădirile de lîngă piaţă. Vin una după alta coloane de oameni – unii pe jos, alţii în camioane, unii purtînd arme, cei mai mulţi neînarmaţi. Tot una după alta pleacă maşini ale Salvării, taxiuri, furgonete cu flamură albă. Transportă răniţii. De undeva de la mansarda clădirii fostei florării din piaţă se trage în mulţime. Se trage şi dintr-o clasă a liceului „I.L. Caragiale”.

Acum ştim că teroriştii n-au existat. Că a fost vorba de o Diversiune orchestrată de GRU pentru a legitima noua Putere, întruchipată de echipa Ion Iliescu. Diversiunea a avut drept rezultat moartea a 1.100 de români nevinovaţi. La vremea scrierii acestui reportaj, Presa română însemna TVR, Radioul Public şi trei cotidiane centrale. Toate aparţinînd statului. Pînă în 22 decembrie 1989, statului ceauşist. Din 22 decembrie 1989, statului iliescist. Telespectatorii, ascultătorii şi cititorii au fost convinşi de Presă că teroriştii există şi pentru că n-aveau exerciţiul contactului cu presa liberă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Au trecut de atunci 33 de ani. După trecerea acestor ani, Presa Română înseamnă un număr uriaş de televiziuni, radiouri, ziare, site-uri, bloguri. Generaţii întregi de telespectatori, ascultători şi cititori s-au obişnuit cu presa liberă, au învăţat să disocieze între o ştire falsă şi una adevărată, dar mai ales au învăţat să verifice informaţiile primite, victime deja ale multor manipulări prin intermediul presei.

Sub titlul „Detaliile dezvăluite de un român care i-a văzut pe Elon Musk şi Angelia Jolie la Bran”Protv a difuzat luni, 31 octombrie 2020, la ora 23, 30, o relatarea de la petrecerea de Hallowen de la Castelul Bran, zis şi al lui Dracula:

„Un tweet postat de Elon Musk, sîmbătă, la ora 20 şi 38 de minute cu mesajul misterios «Pîinea proaspăt coaptă şi produsele de patiserie sunt sunt unele dintre marile bucurii din viaţă», a întărit şi mai tare scenariul potrivit căruia fondatorul Tesla si SpaceX s-ar afla la noi în ţară.

Lucrul a fost confirmat, pentru Ştirile PROTV, şi de un român, dintr-unul dintre grupurile care s-au ocupat cu distracţia invitaţilor. Ţine să rămînă anonim şi spune că s-a aflat în apropierea lui Elon Musk şi a Angelinei Jolie.

Participant: «Avea un costum negru, foarte, foarte, foarte frumos îmbrăcat. Era foarte zîmbitor. Li s-au servit ceaun, friptură de berbecuţ, bulz. Pe Angelina Jolie chiar am văzut-o personal. Purta o rochie transparentă, spre verzui, avea o blăniţă pe spate, albă».”

Acum ştim.

Elon Musk şi Angelia Jolie n-au fost la petrecerea de la Bran, n-au fost în România şi nici nu le-a trecut prin cap să plece spre noi din America. Elon Musk a fost ocupat, potrivit presei americane, cu un război pe Twitter cu Democraţii, iar Angelina Jolie, cu mersul la cumpărături la Los Angeles.

Că teroriştii n-au existat am ştiut la mult timp după decembrie 1989.

Că Elan Musk şi Angelina Jolie n-au pus piciorul la Castelul Bran am ştiut luni dimineaţă, din surse oficiale.

Şi cu toate acestea, luni, la ora 23, 30, Pro Tv descrie cu amănunte prezenţa celor doi la petrecere.

Scriind şi vorbind despre ceea ce am numit Cea mai mare manipulare a românilor de la Teroriştii din decembrie 1989 încoace şi anume descrierea cu lux de amănunte de Presa românească (excepţie făcînd cîteva site-uri) a prezenţei lui Elon Musk şi a Angeliei Jolie pe meleaguri româneşti, am făcut comparaţia între diversiunea mediatică din decembrie 1989 şi diversiunea mediatică din octombrie 2022.

Am susţinut că Diversiunea cu teroriştii a fost posibilă în condiţiile lui decembrie 1989:

a) Existenţa unei singure televiziuni şi a cîtorva ziare.

b) Lipsa de experienţă a românilor în materie de manipulare prin presă.

c) Imposibilitatea jurnalistului de a verifica. Şi dacă ar fi vrut să afle adevărul, jurnalistul vremii respective n-are cui să se adreseze.

d) Sindromul Trecutului cu păcate, care a făcut ca toţi cei care lucrau în presă la momentul Teroriştilor să îmbrăţişeze automat varianta noii Puteri pentru a nu fi suspectaţi că au rămas loiali fostei Puteri.

Nici una dintre aceste condiţii nu şi-a spus cuvîntul în Diversiunea Elon Musk din octombrie 2022:

a) Numărul instituţiilor de presă e uriaş. Teoretic, televiziunile, radiourile, site-urile sînt independente şi mai ales concurente. Spre deosebire de decembrie 1989 acum existau suficiente instituţii de presă care să pună la îndoială presa fake news-urile lansate de unele site-uri. Ei bine, nu s-a întîmplat aşa. Ca într-un fenomen de drogare colectivă, cu mici excepţii, toate instituţiile de presă s-au avîntat într-o întrecere sălbatică gen Cine născoceşte mai multe năzbîtii în legătură cu prezenţa celor doi. O simplă analiză a titlurilor subiectului ne trimite la ceea ce în Cibernetică se numeşte Retroacţiune pozitivă. Un sistem cibernetic precum Omul funcţionează pe baza Retroacţiunii negative. Dacă întinzi mîna şi dai de un foc ţi-o retragi. Sistemele necibernetice funcţionează pe baza Reacţiunii pozitive. Un foc dintr-o parte a pădurii nu-i contracarat de restul Pădurii, ci amplificat. Pînă la urmă Pădurea e mistuită de flăcări. În cazul Musk, în presa noastră a funcţionat retroacţiunea pozitivă. Trecînd de la o publicaţie la alta, fake news-ul n-a fost blocat, ci amplificat. Un site a scris că Elon Musk a fost primit cu pîine şi sare la o stînă. Următorul site nu s-a întrebat Ce caută ditamai multimiliardarul la o stînă din creierii munţilor? ci a pus de la el amănunte suplimentare: ce-a zis Elon Musk, cum era îmbrăcat.

b) spre deosebire de decembrie 1989, acum sînt toate condiţiile pentru verificarea unei ştiri. Trusturile care au fost în avangarda intoxicării – Pro Tv şi Antena – puteau verifica pe loc – oficial sau pe surse dacă un avion al miliardarului a aterizat în România.

N-au făcut-o.

De ce?

Pentru că n-au vrut să verifice. Dacă ar fi verificat, n-ar mai fi putut intoxica.

c) Faţă de decembrie 1989, românii sînt mult mai prudenţi la cele arătate la televizor. Şi cu toate acestea, după ce s-a aflat că Elon Musk n-a fost în România, televiziunilor, radiourilor şi site-urilor care au descris cu lux de amănunte prezenţa miliardarului în România, nu li s-a întîmplat nimic. În Germania, cînd Der Spiegel a publicat un fals jurnal al lui Hitler, a fost cît pe-aci să dea faliment. Nemţii au sancţionat rapid minciuna.

De ce n-au sancţionat românii minciuna în cazul Musk?

Pentru că românii nu mai văd demult în Presă un mijloc de aflare a adevărului, ci doar un simplu mijloc de entertainment. De aceea au ratinguri uriaşe aşa-zisele talk-show-uri poreclite Cu sînge pe pereţi în care participanţii se insultă, se scuipă, în loc să stabilească adevărul.

E mai mult decît semnificativ că doar Libertatea (deşi de duminică dimineaţa a devenit prudentă) şi-a cerut scuze cititorilor pentru ştirea falsă dată sîmbătă seara. S-a văzut imediat orgoliul lui Cătălin Tolontan de a face presă profesionistă într-o Românie dominată de presa de vin îndoit cu apă. Celelalte surse de infecţie mediatică n-au catadiscist să dea înapoi. Pro Tv, cancerul Presei Româneşti, a ajuns pînă acolo încît şi luni seara a continuat să susţină că Elon Musk a fost prezent la Bran.

Cornel Nistorescu, Ion Spânu au încercat să găsească explicaţii pentru această Drogare în masă a presei româneşti: Cornel Nistorescu a scris despre Sindromul Lenei. Ion Spânu a vorbit de Sindromul Plecăciunii în faţa Puternicilor Lumii. „În definitiv – scrie el – prin ce ar fi mare eveniment participarea lui Elon Musk la o petrecere privată din România?”

Eu nu mă aventurez în nici o ipoteză.

Spun doar atît.

Dacă ar fi vrut cineva să facă un Test pentru a vedea în ce măsură după 33 de ani, în condiţiile de azi, se poate repeta Diversiunea cu Teroriştii, indiscutabil rezultatul ar fi fost mai mult decît satisfăcător:

Presa de azi e mult mai uşor de manipulat decît Presa din decembrie 1989.

Şi ştiţi de ce?

Aşa cum se vede din reportajul de atunci al Adevărului, în Bucureşti şi în ţară chiar se trăgea.

Teroriştii nu erau o născocire a presei. Erau o născocire a Forţelor interesate.

Elon Musk n-a fost în România.

Toţi cei care l-au descris în reportaje, în transmisiuni în direct au născocit pur şi simplu.

Spre deosebire de cea din decembrie 1989, Presa din octombrie 2022 e în stare să născocească pur şi simplu.

Ea a reuşit performanţa de a descrie cu lux de amănunte ceva ce n-a fost.

Din acest punct de vedere ea e mult mai vulnerabilă decît presa din decembrie 1989 la folosirea în scopuri diversioniste.

Cum să nu-şi frece mîinile autorii Experimentului?

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro