Publicistul Ion Cristoiu afirmă că bătăliile politice din această perioadă ar trebui privite în context democratic, ca pe o situație normală, în care presa și partidele nu mai sunt împărțite în două tabere, iar liderii politici nu mai sunt stăpânii absoluți în formațiunile pe care le conduc.

“Nu sunt de acord cu viziunea dramatică. După părerea mea trăim un moment benefic postdecembrist pentru democrație. Și o să vă spun și de ce. 1.Scena politică nu mai e împărțită în două. Nu mai e de o parte PSD, <ciuma roșie>, și pe cealaltă parte forțele binelui. 2.Presa nu mai e împărțită în două. De o parte presa care luptă pentru forțele binelui și de cealaltă presa <ciumei roșii>. 3. Liderii de partid nu mai sunt un fel de Dragnea. Adică liderii de partid nu mai sunt stăpâni absoluți ai partidului, în sensul că merge numai liderul, se înțelege… țineți minte că totuși Dragnea a dat jos două guverne proprii. Nu era normal pentru un partid. Normal era ca în partid, cum se întâmplă acum cu Marcel Ciolacu, să vină unii și să se opună.”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu remarcă lipsa de implicare a sistemului în bătălia politică, dar și a unui jupân la Cotroceni care trebuie să pocnească din degete pentru ca lucrurile să se miște, așa cum se întâmpla pre vremea lui Nicolae Ceaușescu, sau, mai recent, a lui Traian Băsescu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

“Avem o fragmentare mai mult decât democratică a scenei politice. Nici nu mai știi acum cine cu cine. Și nu în ultimul rând avem un moment în care sistemul nu mai intervine. Noi toți suntem victimele președinției lui Traian Băsescu. Președinția lui Traian Băsescu s-a definit prin lasă că rezolvă el. Dacă era Traian Băsescu acum rupea din USR PLUS, făcea un UNPR și îl aresta pe Ludovic Orban. Ei, a venit un moment, din motive care îmi scapă, în care, în sfârșit în partidele politice sunt oameni. Noi suntem într-o capcană inevitabilă pentru că noi ne-am obișnuit, inclusiv tânăra generație, de la Ceaușescu încoace, cineva să pocnească din degete. (…) Acum toată lumea se gândește la Iohannis. Iohannis e un om. Noi trebuie să plecăm de la următoarea premisă. Politicienii sunt și ei oameni, nu sunt roboți. Traian Băsescu ne-a obișnuit până în 2014, când a vrut el să pocnească din degete, partidul l-a votat pe Vasile Blaga și nu pe Elena Udrea la șefia PDL. Și i-au arestat fratele”, a amintit publicistul.

În opinia sa, tot ce s-a întâmplat pe parcursul crizei politice arată o bătălie tipic democratică, în care președintele Iohannis nu s-a implicat.

“Noi trebuie să plecăm de la această premisă. Asta este democrația. Să înțelegem ca jurnaliști. Dacă era momentul… așa s-a nimerit. Probabil că au fost planuri. Spre lauda lui, Klaus Iohannis nu a putut să pocnească din degete. Putea, să fim serioși, după atâtea atacuri ale lui Ludovic Orban măcar pe Grindă (n.r. Ion Ștefan) să-l fi arestat. Nu a fost nicio imixtiune a sistemului în această bătălie. Și în acest moment avem o bătălie tipic democratică. Ce așteptați de la democrație? Aaa, toată lumea aștepta să fie un fel de Ceaușescu, de treabă. Bulgarii sunt la al treilea rând de alegeri. În Israel au fost cinci. Asta e democrația. Dar noi de 30 de ani am fost învățați cu jupânul de la Cotroceni. Uite că jupânul nu face nimic. De ce? Cum adică Cîțu să se revolte? Și el e om. Toți sunt oameni”

Despre declanșarea alegerilor anticipate: Butonul nuclear e la președinte

Ion Cristoiu spune că politicienii își permit acum să facă jocuri politice și să lungească numirea unui Guvern cu puteri depline, deoarece, conform Constituției, nu sunt încă presați de pericolul declanșării anticipatelor, singurul care poate să decidă acest lucru fiind președintele Iohannis.

Ion Cristoiu este sigur că și Guvernul Ciucă va fi respins de Parlament, dar șeful statului poate să aștepte până la 18 decembrie pentru a dizolva Parlamentul.

„Singurul care poate să declanșeze alegerile anticipate este președintele. Dacă el nu dizolvă Parlamentul nu se pot face anticipate. Punct. În aceste condiții, butonul nuclear e la președinte. Singurul. În acel moment, pentru ca președintele să apese pe buton trebuie îndeplinite două condiții. Să cadă guverne și miercuri cade al doilea, si să treacă 60 de zile de la prima solicitare de învestitură în Parlament. Deci, dacă pică Guvernul Ciucă, și va pica sigur, avem îndeplinită o condiție fundamentală. Au căzut cel puțin două guverne. Din acest moment, servieta nucleară este la președinte. Președintele nu poate nici el să apese pe buton că trebuie să aștepte 18 decembrie. Nu poate, nu-i dă voie Constituția. Mai avem aproape două luni până atunci.”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu spune că până la termenul limită, stabilit prin Constituție, președintele Iohannis mai poate desemna cel puțin trei premieri.

„Ce poate să facă președintele constituțional? Să zicem că a căzut Guvernul ăsta. În acel moment el poate să iasă, să se adreseze națiunii și să spună următorul lucru: avem la ora actuală următoarea situație. Au căzut două guverne. Potrivit Constituției, eu pot să mai fac încă cinci desemnări de premier. Deci, potrivit Constituției, el poate să-i cheme din nou la consultări și să desemneze pe unul de la PSD. Că mai are, de la PSD, AUR, UDMR. Și mai are încă vreo trei guverne, să zicem.”, a susținut publicistul.

În opinia sa, dacă până la 18 decembrie nu trece niciun, președintele poate aștepta ca liderii politici să ajungă la un compromis, ceea ce e posibil deoarece niciunuia dintre ei nu le convin anticipatele.

„Dar el poate zică așa băi, români, nu mai am, gata. Și în consecință, eu nu mai chem pe nimeni la consultări până pe 18 decembrie decât dacă aveți deja majoritate. Și în perioada asta se pot face toate combinațiile.(…) El nu mai e obligat să cheme pe nimeni la consultări. (…) Până pe 18 nu se mai întâmplă nimic pentru ca pe 18 decembrie(…) dar el poate să spună vă aștept 2 luni și după ce vă înțelegeți mă anunțati și eu vă chem la consultări și facem o chestiune aproape formală. De ce nu s-ar înțelege în această perioadă?(…) Ei se joacă pentru că nu a venit Ziua D. Nu a venit ziua butonului. Mai sunt două luni. Pe măsură ce începe să ticăie ceasul, încep să se agite apele pentru că nu le convin anticipate la niciunul. Deci ei se joacă acum pentru că nu pot fi anticipate, ați înțeles? Pe măsură ce se apropie de termen… Iohannis poate pe 19 decembrie să apese butonul. Până atunci ei se joacă. Așa se explică și lejeritatea cu care se joacă ei”, a mai spus publicistul.

Topul Săptămânii

În Topul Săptămânii, realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de premierul desemnat, Nicolae Ciucă, iar locul 5, de liderul PMP, Cristian Diaconescu.

Locul 5- Cristian Diaconescu, președintele PMP

“Pentru că PMP este curtat și de PSD și de PNL. Dacă eu aș fi în locul PNL, aș face neapărat alianță acum cu PMP, pe de o parte că are primari, dar pe de altă parte, ar contracara afacerea Ludovic Orban. Adică ar fi în sfârșit o știre pozitivă despre PNL. Dar lui Cîțu nu-i trece prin cap.”

Locul 4- Dominic Fritz, primarul Timișoarei

„Nu am înțeles ce face. e căldură în Timișoara pentru că el când a ajuns acolo s-a închis în birou, bea cafele cu prietenii din cafenele și nici acum nu s-a întâlnit cu funcționarii. Uitați-vă la Clotilde Armand. Lucrează într-o primărie și e în război cu funcționarii. Primul lucru pe care îl faci ca șef, te împrietenești cu funcționarii, te duci să vezi.”

Locul 3- Marcel Ciolacu, președintele PSD

„Toată lumea pariază că el conduce PSD, dar nu conduce nimic. Apropo, puteți să-mi spuneți ce a vrut el în această perioadă de două luni?”

Locul 2 – Ludovic Orban, fost președinte al PNL

„Mai țineți minte? Era așa ca un titirez în jurul președintelui Iohannis, și acum zice despre el că e chiriașul de la Cotroceni. Păi nici eu nu am zis niciodată așa, eu, Cristoiu. Klaus Werner… eu nu i-am zis niciodată așa. Asta denotă oportunism. Adică, ori vii în fața națiunii și spui am fost un prost, am crezut în omul ăsta și m-a tras pe sfoară, dar nu sari în partea ailaltă. Și u6n politician nu face așa ceva pentru că dai un semnal celorlalți cu care vei intra în alianță că poți face așa ceva și cu ei.”

Locul 1- Nicolae Ciucă, premier desemnat

“Pentru că presupun că el este autorul scrisorii deschise către partidele parlamentare, care este unul dintre cele mai caragealiene, dacă se poate spune așa, text. Vreți să vă citesc din ea?  Ceea ce vă propun este un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire… dar ce, e la ATI? Și să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor… Domnul general trebuia să știe un lucru -armistițiul0 nu se propune. Armistițiu e când ne întâlnim, nimeni nu știe, am făcut armistițiu și ieșim și anunțăm. El a trimis o scrisoare. Problema este cine este autoarea. Autoarea este de la el, de la Armată, sau de la Cîțu?”