• Ion Cristoiu: Nu se va schimba nimic pentru că una era valul roşu anunţat, pentru că ar fi dat o tendinţă, i-ar fi intimidat pe democraţi, şi alta este un rezultat strâns. Probabil, Senatul va rămâne al republicanilor, democraţii vor avea Camera Reprezentanţilor. Rezultatul conta foarte, foarte mult, nu atât scorul, cât impresia de tendinţă.
  • Ion Cristoiu: Chiar dacă va vrea să candideze, Biden nu mai are nicio şansă în condiţiile acestui rezultat pentru că mai mult ca sigur rezultatul va duce la micşorarea influenţei lui Trump asupra republicanilor, la o schimbare, la o regândire de către republicani asupra candidatului la preşedinţie şi atunci sper că republicanii vor găsi un alt candidat.
  • Ion Cristoiu: Dacă se va merge cu Trump, Biden are şanse să fie preşedinte pe viaţă, pentru că, repet, americanii nu mai vor această experienţă şi multe năzbâtii făcute de Trump. Eu la început am admirat politica lui Trump, dar după asta când am văzut că e conducătorul marelui transatlantic, portavionului numit America şi de acolo face focuri de artificii, nu.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că rezultatul strâns al alegerilor din SUA în raport cu sondajele de opinie este o surpriză şi crede că republicanii au greşit când au decis să defileze cu Donals Trump deoarece americanii nu vor să  mai repete experienţa pe care au avut-o cu fostul lider de la Casa Albă.

“Surpriza, în raport cu sondajele, este acest vot foarte strâns. Era previzibil acest vot strâns deoarece a intrat în joc factorul Trump. Republicanii au defilat cu Trump sau au lăsat impresia sau au fost acuzaţi că defilează cu Trump. Cred că a fost o greşeală uriaşă deoarece americanii nu vor să mai repete niciodată experienţa Trump, de la asaltul la Capitoliu până la mişcările de năzbâtâi făcute ca preşedinte. În plus, Trump a devenit o imagine a ultraconservatorismului, chiar a unei întoarceri în trecut a Americii, şi probabil asta a contat mult în alegeri. A mobilizat nu numai electoratul tradiţional, dar şi ONG-urile, şi avem acest rezultat strâns, care, deşi, ca să răspund la intrebarea dvs, nu se va schimba nimic pentru că una era valul roşu anunţat, pentru că ar fi dat o tendinţă, i-ar fi intimidat pe democraţi, şi alta este un rezultat strâns. Probabil, Senatul va rămâne al republicanilor, democraţii vor avea Camera Reprezentanţilor. Rezultatul conta foarte, foarte mult, nu atât scorul, cât impresia de tendinţă. Ori nu mai putem vorbi de o revenire spectaculoasă a republicanilor”, a afirmat publicistul, miercuri, într-o intervenţie la Aleph News.

Cum rezultatul alegerilor din SUA nu arată o revenire spectaculoasă a republicanilor, Ion Cristoiu spune că nu se poate vorbi de vreo schimbare în politica globală, ci mai degrabă în interiorul Americii, de rezolvare a problemelor interne.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

“Nu cred că se va schimba cu ceva. Am spus mai înainte. Nu avem de-a face cu o tendinţă, cu un val, cu o modă republicană şi în consecinţă nu putem vorbi de o posibilă schimbare ca urmare a unui semnal dat de electorat. Nu exclud posibilitatea ca Biden să-şi revină şi să se mai ocupe şi de America, chiar dacă rezultatul nu e defavorabil democraţilor. Deocamdată nu s-au înregistrat, ce spuneam şi ieri, acuzaţii de fraudă, balamuc, din punctul acesta de vedere democraţia americană a supravieţuit, nu s-a mai repetat ce s-a întâmplat la prezidenţiale. Deci, nu schimbă. E o împărţire în două din punct de vedere electoral, dar nu atât de pătimaşă cum ne-am fi aşteptat. Deci nu cred că se va schimba ceva în politica globală. De regulă, au fost la noi multe poveşti că dacă vin republicanii fac pace în Ucraina. Nu, în materie de politică externă, mai ales în marile probleme, nu există diferenţă între republicani şi democraţi. Poate o întoarcere cât de cât la rezolvarea problemelor Americii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că o nouă candidatură a lui Joe Biden la Casa Albă nu are nicio şansă în condiţiile rezultatelor alegerilor din 8 noiembrie.

“Chiar dacă va vrea să candideze, Biden nu mai are nicio şansă în condiţiile acestui rezultat pentru că mai mult ca sigur rezultatul va duce la micşorarea influenţei lui Trump asupra republicanilor, la o schimbare, la o regândire de către republicani asupra candidatului la preşedinţie şi atunci sper că republicanii vor găsi un alt candidat. Şi ca imagine, de pe acum, contează, şi atunci Biden nu are nicio şansă în faţa altui candidat decât Trump. Dacă se va merge cu Trump, Biden are şanse să fie preşedinte pe viaţă, pentru că, repet, americanii nu mai vor această experienţă şi multe năzbâtii făcute de Trump. Eu la început am admirat politica lui Trump, dar după asta când am văzut că e conducătorul marelui transatlantic, portavionului numit America şi de acolo face focuri de artificii, nu. Şi bănuiesc că foarte mulţi americani nu mai vor această experienţă. Totuşi e nevoie în frunte de un preşedinte previzibil, uneori plicticos de previzibil, dar nu unul care noaptea pe Twitter declanşa conflicte planetare, în funcţie de cum avea el inspiraţie la miezul nopţii”, a mai spus publicistul.