Publicistul Ion Cristoiu afirmă că atacul rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni de la gurile Dunării reprezintă o nouă etapă a războiului, mult mai periculoasă decât până acum, și o schimbare de tactică a Moscovei prin care urmărește scoaterea Ucrainei de pe piața cerealelor.

Ion Cristoiu remarcă mutațiile care au loc în războiul din Ucraina și atrage atenția că părțile beligerante au intrat într-o fază teroristă a conflictului.

„Dacă vă uitați în ultima vreme avem mari mutații în acest război. Cea mai importantă este că contraofensiva nu va mai avea loc. Partea ucraineană nu mai pune problema recuperării teritoriilor. Dacă era contraofensiva și mergea, atunci războiul era clasic, acolo. Partea ucraineană și partea rusă au trecut cumva la o nouă fază. Faza teroristă. Adică, unii atacă Kerci-ul,  vin rușii și atacă o navă. Destul de periculoasă, dacă se petrecea acolo pe teren, era altceva”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

Ion Cristoiu spune că atacul cu drone de duminică, de la Reni, arată că Rusia vrea să scoată Ucraina de pe piața cerealelor în avantajul ei.

„În cazul Rusiei, și avem un al doilea motiv. Nimeni nu a sesizat că și la Reni au fost distruse ținte care țin de transportul de cereale. Deci, cred că e o schimbare la ruși în legătură cu scoaterea Ucrainei de pe piața de cereale și înlocuirea cu Rusia. Dacă observați, sunt atacate numai aceste puncte care țin de cereale- silozuri”, a  subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că în cazul atacului de duminică noapte, provocarea nu este pentru NATO, ci pentru UE, iar consecințele vor fi resimțite de România, deoarece tranzitul cerealelor ucrainene se va face cu preponderență pe la noi, generând nemulțumiri.

„Al treilea motiv. Provocarea nu este pentru NATO, este pentru UE. Dacă observați efectele acestor distrugeri, controlului Mării Negre și căderii acordului privind cerealele sunt o presiune uriașă pe România să transporte cereale. Zelenski deja a făcut gălăgie privind embargoul cerealelor ucrainene în unele state UE. Dacă observați, atacul este la UE. Dacă e să fie un atac la adresa noastră, nu sunt dronele, ci efectele atacului cu drone. Și anume obligativitatea noastră de a prelua transportul de cereale și începe mormăiala. Și ăla a zis: nu-i nimic. Care e consecința? Păi consecința e că vor trece prin România. Hopa! Înseamnă că fermierii or să bombăne și asta înseamnă un câștig pentru noi, zic rușii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că războiul a ajuns într-o fază în care nu mai știi unde lovesc rușii, ceea ce ar trebui să fie îngrijorător pentru NATO, iar singura noastră speranță este ca oamenii lui Putin să fie foarte preciși în atacuri astfel încât să nu le cădem victimă.

„Pentru NATO îngrijorător nu e faptul că au atacat la un metru sau la 10 m de o țară membră, ci faptul că s-a ajuns la o fază în care nu știi unde lovesc. La contraofensivă era simplu. Acum nu știi, te aștepți la orice. Singura speranță a noastră este ca rușii să fie foarte preciși. La Reni au fost preciși. Eu cred că trebuie să ne păstrăm calmul și dacă o rachetă… dar din câte ați văzute acționează cu precizie. Pentru că altfel te trezești că dă în Galați, trebuie să faci gălăgie”, a mai spus publicistul.