Publicistul Ion Cristoiu afirmă că guvernanții evită să dea socoteală opiniei publice despre cheltuielile făcute în ultimii doi ani pentru combaterea pandemiei și suspectează o manevră a acestora, împreună cu presa aservită, pentru a abate atenția de la subiect.
Advertisment
„Părerea mea este că, la ora actuală, asistăm la o manevră mizeră. Anume, pentru a nu discuta ce s-a întâmplat în pandemie și pentru a nu trage la răspundere, s-a lansat diversiunea cu vin rușii. În România este cea mai puternică. Și văd un singur lucru. În R. Moldova nu se discută niciun moment despre război, deși, dacă ar fi după logica diversioniștilor de la noi, rușii, după Ucraina, ar trebui să invadeze R. Moldova pentru că a fost a rușilor, a Uniunii Sovietice”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
Ion Cristoiu spune că partidul care trebuie să ceară un raport al Guvernului despre cheltuielile din pandemie este PSD.
Recomandări
“Ar trebui ca PSD, dacă mai există partidul acesta, să ceară premierului să vină în fața Parlamentului să prezinte un bilanț. Dacă Marcel Ciolacu nu face, pierde, adică nici el nu știe că e pe tobogan.USR poate să propună. Deocamdată nu suntem în faza penală. Normal este să vină premierul, care, în numele Guvernului de acum, dar și în numele guvernului anterior, care era tot PNL, să facă un raport. Am cumpărat atâtea izolete, cu atâta, de la. Am consumat trei, atâtea sunt în depozite. Am cumpărat 160 milioane de doze de vaccin și iată, acum, un milion, care înseamnă 20 milioane de euro, le distrugem. Încă o dată, nu e faza penală. E faza de a vedea românii, și Guvernul, regimul Iohannis este obligat să spună ce s-a întâmplat. Dezinfectanții, măștile, combinezoanele…”, a amintit publicistul.
Ion Cristoiu susține că raportul Guvernului asupra cheltuielilor din pandemie ar trebui să arate dacă s-a făcut sau nu risipă de bani publici, inclusiv prin plătirea presei pentru campanii de comunicare.
“Primul lucru trebuie dat socoteală că nu a fost risipă. În numele pandemiei nu poți să faci risipă. În acest bilanț trebuie să intre și plătirea presei pentru că apar tot mai multe documente acum că în numele luptei împotriva pandemiei, o serie de colegi de ai noștri, nu sunt colegi, sunt bandiți, au obținut de la Guvern 2-3 milioane de euro. Trebuie văzut ce au făcut ăia în numele comunicării pentru că până la urmă documentele arată că nu au făcut nimic. De fapt, au însăilat ceva. Și după asta, următoarea fază este cea penală”, a explicat publicistul.
În opinia sa, acest raport ar arăta că în istoria României a apărut o nouă categorie de îmbogățiți, după cei de război, și anume îmbogățiții de pandemie, argumentând că în ultimii doi ani au înflorit două tipuri de afaceri de corupție.
“Un astfel de raport ne-ar arăta că în istoria României au apărut îmbogățiții de pandemie, care nu sunt chiar ăia clasici. (…) partea de anchetă penală trebuie să rezolve următoarele lucruri. Afacerile de corupție sunt de două feluri. Una, cea mai gravă, este de corupție clasică. Adică, s-a luat fără licitație, cu un aranjament, un produs care trebuia să coste 5 lei și l-am luat cu 20. Asta este este o afacere clasică. Dar există și afacere de corupție subtilă și anume, ăla avea vagoanele la graniță, cu ce vreți, mănuși, cutare, și deodată Guvernul hotărăște că de mâine purtăm mănuși”, a susținut publicistul.
Ion Cristoiu avansează chiar ideea ca PSD să iasă de la guvernare: “Ar trebui PSD să plece de la putere și să facă acest lucru. Las la o parte faptul că a venit răspunderea și pentru acei jurnaliști plătiți de Guvern să blocheze pe caei care mai îndrăzneau, puneau întrebări. Ce deontologie, că au luat parale! (…)Care e concluzia? Că acum statul plătește pe aceiași tipi ca să ne relaxeze. Ați observat că pe televiziunile aservite a început o campanie ca să ne relaxăm? Ăia i-au plătit ca să ne înfricoșeze, acum îi plătește ca să ne relaxeze, pentru că au nevoie. Sunt vreo 10 țări care au început să se relaxeze. Din punct de vedere economic, renunță toți”, a mai spus publicistul.
“Cioloș este terminat, Drulă va fi candidat la Președinția României”
Despre demisia lui Dacian Cioloș din fruntea USR, Ion Cristoiu spune că plecarea lui se aseamănă cu cea a retragerii în 2004 a lui Teodor Stolojan de la conducerea PNL și din cursa prezidențială în favoarea lui Traian Băsescu, și susține că, dacă nu va rupe PLUS din USR, Cioloș va fi terminat ca politician.
“Cu dl Cioloș s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Stolojan. El a făcut că a vrut. Ca să iasă din piesă, Stolojan s-a dat bolnav, iar Cioloș pe ideea, bine, nu mi-ați îndeplinit cererea cu programul, dar nici el nu părea convins. E o înțelegere. E la nivel de Macron, probabil i s-a promis o funcție la UE… el este terminat. Nu-mi spuneți mie că își mai revine, nu mai are cum. Pariez. Decât dacă poate rupe PLUS de USR. Dacă rupe, da”, a susținut publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că noul lider al USR, Cătălin Drulă, nu a venit cu un program spectaculos, ci se rezumă în a-l imita pe copreședintele AUR, George Simion.
“Deocamdată, programul lui Drulă, în afară de faptul că dă cu ranga, nu văd nicio noutate. În afară de niște interviuri date numai de el, nu văd… Partidul ăsta are nevoie de o schimbare spectaculoasă de politică. Păi are? Îl imită pe George Simion. E inimitabil, nu au cum.Spuneti-mi și mie, ce a zis el ca eu să votez USR? Nu a zis nimic. De ce nu propune asta, decontul pandemiei? Nu se implică în marile probleme. S-a apucat să-l critice pe Klaus Iohannis, dar nu-l critică că nu e președinte, îl critică pentru că i-a dezamăgit (…) numai un partid de opoziție poate să ceară decontul pandemiei. Mă miră că nici AUR, nici USR nu sesizează. (…) Drulă va fi liderul USR etern și candidat la președinție. Ăsta e pregătit, cu ranga, cu ăla. Doar am urmărit. Am 30 de ani de diversiuni, nu mai merge, m-am prins”, a adăugat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că modificarea regulamentului Camerei Deputaților, în urma conflictului dintre George Simion și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost făcută împotriva USR, care ar trebui acum să găsească acum alte modalități de a se remarca.
“Asta a fost o măsură împotriva USR și i-a terminat pe cei de la USR. Nu împotriva AUR, că lui AUR ce-o să-i facă? Ei vor continua să transmită pe când USR nu va mai avea curaj. Este o greșeală pe care o face Drulă să încerce să imite AUR. Trebuie să găsească o altă formulă, dar este clar că a fost împotriva USR, pentru că asta a fost un instrument userist”, a adăugat publicistul.
Topul Săptămânii
În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion cristoiu, primul loc este ocupat de senatorul PSD, Titus Corlățean, iar ultimul, de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
“Nu era vorba de spaima de Covid, ci faptul că Emmanuel Macron a refuzat să facă testul PCR al rușilor. Eu l-aș pune și pe locul 1 pentru că, la fel ca George Simion, Putin este făcut mare de adversari. 6 ore au vorbit și, printre altele, despre cât de mare era Rusia”.
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
„A prezentat pe site un bilanț cu ce a făcut anul trecut și singurul lucru remarcabil e că el a dat 14 telefoane, dintre care unul în zanzibar, dar nu știu de ce. Putem discuta, nu avem politică externă, nu există. Imaginați-vă că în această criză era Ceaușescu… aoleu, era o navetă. Ceaușescu se ducea la Moscova, la Beijing. Ce lipsește acum în această criză? Țara mică, mediatoare, care nu câștigă. Ca să te ia forțele în serios, tu nu trebuie să câștigi. Nici Băsescu nu făcea nimic din punctul acesta de vedere pentru că el era cu Marele licurici.”
Locul 3- Gabriela Firea, ministrul Familiei
„A extins programul de fertilizare in vitro la nivel național, un program cu care ea a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei. Toți ăia pentru care a plătit ea au votat împotriva ei. Cei care au votat nu s-au gândit la banii primiți.”
Locul 2- Catălin Drulă, președintele interimar al USR
„Pentru că era președintele USR cu mult înainte de a demisiona Dacian Cioloș. Știți ce e surprinzător? Faptul că nu a primit niciun sprijin. De aia spune că știe. Bun. Să zicem că tu joci comedia nu vrei să rupi partidul. Dar PLUS este alcătuit din oameni ca Anca Dragu, care a fost pusă de Cioloș la Senat, de Dragoș Tudorache… Nu vedeți că niciunul din ei nu spune nimic?”
Locul 1- Titus Corlățean, senator PSD
„A sesizat că actuala putere, nici măcar Comisiei de politică externă nu vine să spună ce ambasadori schimbă, și care, mi-a dat mie un interviu pe cristoiublog.ro în care spune pentru prima dată că PSD nu are politică externă. Nu politica partidului. Nu poți să vii tu, PSD, și să nu ai viziune. Mi s-ar fi părut normal ca PSD să zică, sau USR, să spune măi oameni buni, care război? În primul rând că rușii nu vor ataca Ucraina. Ce să facă cu ea?”
Partenerii noștri