• Ion Cristoiu spune că Boris Johnson este într-o situație jalnică, iar momentul demisiei arată că este terminat ca om politic.
  • Ion Cristoiu spune că, deși confruntat cu un vot de blam din partea partidului care l-a susținut în funcția de premier, Boris Johnson s-a agățat de putere, gest care amintește de foștii premieri ai României Radu Vasile (PNȚCD) și Sorin Grindeanu (PSD).
  • Ion Cristoiu spune că, deși confruntat cu un vot de blam din partea partidului care l-a susținut în funcția de premier, Boris Johnson s-a agățat de putere, gest care amintește de foștii premieri ai României Radu Vasile (PNȚCD) și Sorin Grindeanu (PSD).

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că premierul demisionar al Marii Britanii Boris Jonson a fost forțat de Partidul Conservator să plece din funcție deoarece devenise o povară electorală, iar agățarea lui de putere amintește mai de grabă de politica dâmbovițeană decât cea a unor gentlemani.

Ion Cristoiu spune că Boris Johnson este într-o situație jalnică, iar momentul demisiei arată că este terminat ca om politic.

“Demisia lui Boris Johnson este un eveniment nu numai pentru Marea Britanie, ci și planetar, este și pentru România. Specificul acestei demisii din funcția de premier, de lider sunt normale în democrații, ba chiar și în autocrații. În cazul lui Boris Johnson, avem de-a face cu două caracteristici, care fac ca acest moment să fie absolut jenant, atât pentru el, cât și pentru viața politică din Marea Britanie. 1. El nu a demisionat pentru că a pierdut majoritatea în Parlament. El a demisionat forțat de partid. Situația lui e mult mai jalnică decât pare. De ce partidul a hotărât să scape de el? Pentru că era o povară electorală. Deci, din punctul acesta de vedere, putem să ne luăm adio de la el ca om politic”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ion Cristoiu spune că, deși confruntat cu un vot de blam din partea partidului care l-a susținut în funcția de premier, Boris Johnson s-a agățat de putere, gest care amintește de foștii premieri ai României Radu Vasile (PNȚCD) și Sorin Grindeanu (PSD).

“În ultima vreme, Partidul Conservator a pierdut enorm la alegerile parțiale și partidul a zis stai puțin că noi avem nevoie de locuri în Parlament… fiecare parlamentar din Partidul Conservator s-a gândit că locul său e pus în joc din cauza lui Boris Johnson. Deci, avem un vot de blam al partidului, care este mult mai rău.(…) În al doilea rând era o tradiție ca în România premierii refuzați de partid să se baricadeze în guvern. Și avem cazul Radu Vasile. Prin 1999, PNȚCD, care îl sprijinea, sub influeța Cotrocenilor, a lui Emil Constantinescu, i-a cerut să plece din fruntea Guvernului, el nu a vrut să plece, și la fel, au demisionat toți, la un moment dat, a rămas el și ficusul. Nu o să uit asta. Avea un ficus când a plecat. După asta a fost cazul Grindeanu. Tot așa rămăsese, l-a adus și pe Ponta în sprijin. Deci credeam că e o tradiție orientală, dar pentru viața politică a unei țări precum Marea Britanie, dacă ești british, el trebuia sa demisioneze demult”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că demisiile din guvernul britanic menite a-l forța pe Boris Johnson să plece din postul de premier au fost rezultatul unei exasperări, și nu al unui scenariu, cum s-a întâmplat deseori în România, de care liderul conservator nu a ținut cont.

“În partid s-a ivit o situație clară. Îmi pare rău, ești băiat simpatic, ești zburlit, ai soție tânără, dar ești o povară. Asta este foarte grav pentru el. El trebuia să-și dea seama. Băi, nu mă mai vreți, bun, am plecat. Asta face un british. Demisiile acelea nu erau urmarea unui scenariu, erau urmarea unei exasperări. I-a zis unul, demisionezi, nu vrea, i-a zis al doilea.. el a și zis că rămâne în biroul lui și numai cu aruncătorul de flăcări îl dă afară. Ăsta este momentul jenant”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu crede că demisia lui Boris Johnson va avea efecte atât asupra Partidului Conservator, care nu a mers până la capăt îndepărtându-l definitiv de la Guvern, ci a acceptat să-l mențină în funcție până la desemnarea unui nou premier, cât și pe plan extern, asupra războiului din Ucraina.

“Vor exista repercursiuni asupra Partidului Conservator dacă el continuă să fie interimar pentru că normal era ca ei să taie nodul gordian, adică să și plece. Acum e și mai ca dracu, este și interimar, e și slăbit, iar din punct de vedere electoral, este timpul relansării, al resetării. Normal era, gata, a plecat, s-a dus… cum a fost la Cîțu. Însă, pe plan mondial, a fost o mare lovitură data Ucrainei. El fost cumva, ca să fiu așa mai blând, un pic iresponsabil în relația cu Ucraina. Eu la un moment dat am zis că e cumnatul lui Zelenski, adică își făcuse o chestie personală”, a susținut publicistul.

“Zelenski a făcut o greșeală gravă, bocindu-l pe Boris Johnson”

În opinia sa, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o greșeală atunci când și-a exprimat public regretul privind demisia lui Boris Johnson.

“În primul rând, Zelenski a făcut o greșeală gravă, bocindu-l. Regula unui șef de stat este să nu bocești. A plecat, discuți cu următorul (…)  Zelenski a făcut o dublă greșeală. Pe de o parte, a bocit că a căzut un prieten de-al nostru. Cum adică prieten? Marea Britanie trebuia să se înscrie corul statelor occidentale care își exprimă solidaritatea, nu mai mult decât Franța. Și pe de altă parte, el a zis că a fost asigurat, asta e o chestier dubioasă, că va continua. Asigurat de cine? E ceva în neregulă. (…) Eu înțeleg că Ucraina e o țară mai aparte, dar nu poți să spui mi-a dat asigurări că o să ne sprijine. De ce să dea Marea Britanie? Toate țările occidentale sunt solidare cu Ucraina”, a susținut publicistul. 

Ion Cristoiu mai spune că demisia lui Boris Johnson arată că un alt dușman al Rusiei are probleme.

“Marea problemă a lui Johnson și pe plan intern și pe plan extern e că era o parodie a lui Trump. Trump este unic și s-au găsit peste tot tot felul de tipi care să-l imite, ca și Johnson, dar fără a avea talent. Și atunci toată această atitudine… îl suna pe Zelenski, luptă până la capăt, undeva era ieșit în afară… Consecința asupra războiului, chiar dacă, să spunem, rușii nu au fost amestecați, este că încă un dușman al Rusiei are probleme. Cele mai multe probleme le-a avut acest fost premier al Japoniei, Shinzo Abe, în sensul că a și murit. Și el era un mare adversar”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, pe lângă Marea Britanie, sunt mai multe țări europene, considerate adversare ale Rusiei, care au probleme, acestora urmând să li se alăture și Germania.

“Un alt paradox. Boris Johnson a fost acuzat în martie că s-a întâlnit cu un spion rus (n.r. Alexandru Lebedev). Este excesul de zel al celui care se simte cu musca pe căciulă. Totuși Marea Britanie a fost teritoriul oligarhilor ruși. Dacă ne gândim bine, cea mai apropiată de Putin a fost Marea Britanie. Deci imaginea din cafenele este aceasta: a mai avut probleme unul care e împotriva noastră. Să o luăm așa, Bulgaria, avem unul care gata, a pierdut majoritatea, ei fiind anti ruși. Avem Italia, Cinque Stele s-a rupt, coaliția majoritară stă așa și așa, principalul partid din Parlament este Liga Nordului (…) Franța, Macron nu mai are majoritatea. Cred că în curând o să fie Germania pentru că acolo coaliția semafor are pe locul 2 ecologiștii. În momentul în care tu redeschizi minele de cărbune… în ultima vreme, în Europa au câștigat mult ecologiștii, și în Franța, între cele două tururi, Macron devenise ecologist. Aceste partide ecologiste au devenit foarte puternice și acum încep să cadă. În momentul în care tu redeschizi minele de cărbuni, s-a terminat!”, a explicat publicistul.