Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în războiul cu Ucraina, rușii nu vor renunța și se limitează deocamdată la a înconjura orașele pentru a nu distrage atenția de la acuzațiile lansate la adresa Kievului că ar deține laboratoare de cercetare pentru arme biologice.
Advertisment
“În această fază, Rusia își întărește pretențiile. A și anunțat. În primul rând că vrea să rămână Zelenski. Obligatoriu. Să fie el cel care semnează. Altcineva nu ar avea valoare. E o prostie că pui pe altcineva, nu-l recunoștea nimeni. În primul rând că noi avem un temei pentru republicile separatiste, care a fost acordul de la Minsk pe care ucrainenii nu l-au respectat, dar rușii îl vor. Adică federalizarea celor două regiuni. La Ucraina nu renunță în veci”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
Ion Cristoiu adaugă însă că există spațiu de negociere, un exemplu fiind atitudinea rușilor după ce Maia Sandu a anunțat că R. Moldova vrea să fie admisă în UE.
Recomandări
“Uitați-vă la Maia Sandu, uitați-vă la R. Moldova, această țară mică cum navighează. În momentul în care Ucraina a cerut admiterea în UE, două state au cerut și ele, la influența Bruxelles-ului, pentru ca să le poți spune ucrainenilor și opiniei publice bă, nu vă putem primi. Și în acel moment Transnistria a zis că se declară independentă. Au mușcat rușii? Nu! De ce? Pentru că Maia Sandu a spus întruna nu intrăm în NATO. Ba mai mult, am înțeles că ea nu a achiesat la sancțiuni și are dreptul să exporte în Rusia. Situația în R. Moldova e mult mai complicată ca la noi pentru că marea majoritate a moldovenilor lucrează la Moscova. Piața de desfacere pentru R. Moldova, vin struguri și fructe, era la Moscova. Am dat un exemplu de înțelepciune a femeii ăleia(…) Acest lucru ne arată că nu avem de-a face cu un nebun, că se poate negocia”, a subliniat publicistul.
Ion Cristoiu susține că rușii pariază pe efectul acuzațiilor lansate la adresa Kievului că ar deține laboratoare de cercetare biologică.
“Deocamdată văd că tactica rușilor este de a înconjura orașele. Cred că această liniște a lor vine din faptul că nu vor să distragă atenția de la acel scandal cu laboratoarele de cercetare, pariază foarte mult pe asta. Două lucruri se vor întâmpla. Opinia publică va obosi, se va roda, ca la pandemie, și sancțiunile se vor epuiza. Mai mult decât atât ce să mai faci? Oricum ăla e pregătit”, a mai spus publicistul.
Proiectul de lege privind starea de criză, “o mare manipulare”
Ion Cristoiu afirmă că proiectul de lege pregătit de Guvern privind situația de criză a fost dat dinadins, fiind o mare manipulare.
“Documentul acesta, așa cum a fost lansat, este o mare manipulare. El are două părți. Partea aia că pot fi chemați la oaste și oameni până la 63 de ani este falsă și va fi scoasă, și care a făcut ca toată lumea să fie atentă la ea, și partea cealaltă, care e mult mai gravă, în care se definește noțiunea de stare de criză în care se poate conduce de către MapN. Eu am observat dezbaterea. Documentul nu a apărut întâmplător, a fost dat de ei pentru ca să poată fi dezbătut, și chiar a fost dat pentru asta, pe partea cu mobilizarea persoanelor de 63 de ani. El va merge în Parlament fără această prevedere, dar rămâne partea cealaltă. Noi suntem multumiți, gata, nu mai e prevederea cu 63 de ani. Dar de fapt, partea cea mai importantă era cealaltă”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu atrage atenția că proiectul de lege privind starea de criză, împreună cu inițiativa DSU privind monitorizarea fakenews-urile în presa online, pe fondul războiului din Ucraina, reprezintă o tentativă a puterii de a sugruma libertățile fundamentale.
“Este ca această poveste cu DSU și monitorizarea presei prentru fakenews. Cum adică, să vină un ONG care să verifice pentru guvern. Și în seara asta a ieșit dl. Raed Arafat și a zis, nu, domnule, noi DSU, o să vină un ONG să ne raporteze un fakenews și o verificăm noi. Păi ce treabă are DSU cu verificarea unei știri false? Există, jur, o tentativă uriașă la nivelul puterii și a lui Klaus Iohannis de a sugruma libertățile fundamentale, ivită și din absența opoziției. A început să le placă și, întotdeauna, cel mai mare risc în asemenea situații este folosirea pandemiei ca pretext, a războiului ca pretext”, a punctat publicistul.
Ion Cristoiu este de părere că guvernanții ar trebui să concentreze mai mult pe pregătirea României pentru a face față războiului economic și mai puțin pentru întărirea flancului estic al NATO.
“E un război economic. Practic, UE e în război pentru că sancțiunile au efecte pentru întreaga populație. Cred că Iohannis și actuala coaliție să o lase mai moale cu partea aia cu noi și flancul estic, pentru că nu ne atacă și să treacă acum la un inventar. Noi cherestea avem, castraveți de unde luăm? Să ne ocupăm de România în războiul economic. A zis că nu crește prețul la carburant, dar nu e normal să verifici? De exemplu, o mare consecință este renunțarea la Green Deal. Se vor deschide minele. Avem mineri? Cred că la ora actuală ar trebui să ne concentrăm 99% din atenție asupra României care e în război”, a afirmat publicistul.
“Nimeni nu comunică cu românii. Am intrat în acest război cu o lipsă de credibiltate a liderilor”
Ion Cristoiu mai spune că există o neliniște a românilor legată de efectele economice ale războiului, iar președintele, premierul și alți responsabili ar trebui să iasă periodic și să dea explicații opiniei publice pentru a preveni situații precum recentele cozi de la benzinării.
“Nu comunică nimeni cu românii. De la începutul războiului, Klaus Iohannis a avut o singură alocuțiune în care s-a adresat românilor și le-a zis să stea liniștiți că nu vor fi atinși. Dar panica declanșată de carburanți nu avea loc dacă noi nu ieșeam din pandemie cu o mare neîncredere în autoritate. Ghinionul nostru istoric e că nici Ciucă nu e un bun comunicator, nici Iohannis. Trebuie să vină unul, seară de seară. În timpul ăsta, tu ai impresia că toată lumea stă liniștită, dar uite ai cu carburanții, ai cu pașapoartele, cu schimbul valutar. Undeva este o neliniște legată de războiul economic. Și să vină măcar să ne spună stați liniștiți, avem gaz, avem electricitate. Klaus Iohannis a pierdut demult. Ați văzut a mângâiat un copil cu mănușile. Nu e Traian Băsescu. Trebuie să fie cineva care să și convingă. Gândiți-vă ce ar însemna dacă la două seri ar apărea președintele într-un interviu, să explice mai pe larg”, a spus publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că în România există o lipsă de credibilitate a liderilor pe fondul căreia a apărut și zvonul că se vor scumpi carburanții.
„Noi am intrat în acest război cu o lipsă de credibiltate a liderilor. Normal era ca acum Iohannis să aibă 80% și numai un om cu 80% putea să spună băi, români, de mâine facem prețul benzinei nu știu cât. Dincoace, Ciucă… (…) la noi vor fi mari probleme pentru că se vede că românii nu sunt convinși că nu se va întâmpla nimic. Aia cu cozile la carburantul a fost o prostie, că nu a fost de la un fakenews. Nu, asta înseamnă că fakenewsul a fost crezut pentru că românii se așteptau să crească prețul”, a conchis publicistul.
Partenerii noștri