• Ion Cristoiu a vorbit, la Aleph News, despre întârzierile PNRR
  • Ion Cristoiu: Fiecare partid din coaliție are propria clientelă pentru banii din PNRR
  • Ion Cristoiu: Sunt niște șmecheri care vor să ia ei banii

Publicistul Ion Cristoiu critică afirmațiile președintelui Iohannis că nu ne-ar ajuta acum o aprobare rapidă a PNNR pentru că e mai bine să lămurim de la început toate problemele din acest plan, trimis la Bruxelles pe 31 mai.

Pe 31 mai am trimis PNRR. Ăia și-au pus mâinile în cap pentru că a fost redactat în forma finală de un domn numit Ghinea, care a făcut din el o telenovelă. Adică a ajuns să spună în loc de 27 de state UE 28, adică a fost făcut ceea ce în popor se spune cu fundul. Redactarea propriu-zisă. (…) Și vine președintele României, care m-a înnebunit de un an, a prezentat acești bani cum vor rezolva toate problemele României. Eu cred că românii și-au luat ocheane să se uite la aeroport să se uite când vin banii ăia. Și deodată zice, e, nu-i nicio problemă”, a declarat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

În opinia sa, întârzierile României cu depunerea și finalizarea PNRR sunt provocate de neînțelegerile partidelor din coaliție care vor să-și împartă banii europeni.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

“Problema este că toate cele trei partide sunt niște șmecheri care vor să ia ei banii. De ce la Slovenia s-a aprobat repede? Pentru că Slovenia a zis: care e problema? Digitalizarea. 50% din bani, digitalizare. Și gata. La noi, vine USRPLUS și zice acea enormitate. Ca să construim spitale trebuie să înființăm o agenție. Ați mai pomenit așa ceva? Nu era vorba să vindem ceva. O agenție cu 52 de inși. Puteți să-mi spuneți și mie ce poate să facă agenția aia? (…) De ce voiau ei asta? Pentru că au pus în plan să ia ei banii. După asta, ei au făcut o chestiune, mai ales USRPLUS, care este specifică acestui partid. Dacă chemați pe cineva de la USRPLUS să bată un cui zice că îi trebuie consultanță. Și zice trebuie să-mi dați un milion de euro și-ți aduce un dosar așa în care îți explică cum să bați cuiul. Ăștia sunt ei”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu: Fiecare partid din coaliție are propria clientelă pentru banii din PNRR

Ion Cristoiu adaugă că fiecare partid din coaliție are propria clientelă pentru banii din PNRR și ca urmare vrea să mulțumească pe toată lumea.

V-am explicat de ce durează așa de mult. Pentru că acest plan, să fac o imagine, e ca atunci când au prins lupii un leș. Fiecare partid din coaliție se gândește cum să fure din el. La buget este foarte greu să iei halcă. Aici au zis ei: aoleu, vin 30 de miliarde, gata. La fiecare au început să le sticlească ochii. La primarii PNL, la consultanții USRPLUS, la UDMR. Și atunci de aia nu se termină pentru că în planul ăsta trebuie să se pună tot ce vor”, a mai spus publicistul.

Totodată, Ion Cristoiu remarcă și ruptura de logică din declarațiile președintelui Iohannis privind pandemia care s-a oprit și vaccinarea care e un succes.

“Între prima frază și ultima este o ruptură logică. În prima fază el spune că s-a terminat cu pandemia, deci este faza optimistă și spre final spune că va veni valul 4 și vom intra la spital și trebuie să ne vaccinăm. (…) Aici avem două momente. Vaccinarea, pe care trebuie să o facem indiferent că avem sau n-avem al patrulea val pentru că UE va impune, chiar dacă noi am fi sănătoși tun. Pentru că UE va spune: te-ai vaccinat? Nu! Nu te primesc. Cred că s-a întâmplat un fenomen. Cred că românii au atins imunitatea de turmă fără să știe. O caracteristică a românului de care trebuie să ții cont este că el se duce să-și facă analize abia când moare. Noi nu avem acea civilizație occidentală când îmi curge nasul mă duc la spital (…) Au fost mulți care s-au imunizat, dar asta nu rezolvă problema vaccinării. În UE nu contează. Vin din România, și? Nu merge, nu ești vaccinat”, a mai spus publicistul.