• „Nu putem vorbi despre criză în România fără context european”
  • „Pentru români, alegerile, sunt obiectivul lui Iohannis”
  • Declarațiile lui Iohannis se bat cap în cap

Pandemia a intrat de mult în casa Europei. Însă, România mai are obiective politice de îndeplinit. Publicistul Ion Cristoiu a discutat despre situația actuală.

„Vedem pe de-o parte președintele care ne povestește în fiecare săptămână de situația îngrijorătoare. Nu putem vorbi despre criză în România fără context european. Poate mai mult decât în martie, peste tot în Europa se iau măsuri ferme și dure, unele chiar mai dure decât în timpul primului val, și pe români, care sunt atenția la ce se întâmplă în jur.”

„Îi influențează imaginea din alte țări. Noi suntem într-o situație ciudată pentru că aveam ambiția lui Iohannis de a face neapărat alegeri pe 6 decembrie. Partidele au făcut listele, dar pentru români este obiectivul lui Iohannis., E un obiectiv justificat stângaci, ca democrația, dar în realitate știe că o amânare a alegerilor înseamnă un scor slab pentru PNL, el vrea scor de majoritatea absolută.”

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Nu puține au fost momentele în care politicienii și autoritățile au transmis mesaje care s-au bătut cap în cap. De la partide politice și Parlament, până la Guvern și Președinție, comunicarea le-a dat tuturor cu virgulă. Nici șeful statului nu a scapat, spune Ion Cristoiu.

„În cazul lui Klaus Iohannis prima e fatală, e inevitabilă deoarece ține de personalitatea lui, nu transmite emoție. Îmi imaginez cu greu că Klaus Iohannis ar putea spune „soldați, treceti Prutul”. Cred că ne-ar spune ca mareșalul și cred că ne-ar zice și în ce fel trecem Prutul, că ne udăm la picioare. Adică nu, nu reușește să transmită.”

„E vorba de a transmite emoția de fermitate, de pericol, că e groasă. Pentru asta trebuie să trăiești. El nu reușește să transmită. Absența măsurii, absența fermității vine și din faptul că el nu-și poate permite, pentru că drama lui este următoarea: realitatea, viața cere măsuri ferme, închiderea circulației, nu neapărat lock-down, cvasi-lock-down.”