• Ion Cristoiu: Avem la ora actuală, pe de o parte, ca în Războiul Rece, o parte a lumii, condusă de Rusia şi China, care merg pe varianta măcinării Occidentului prin sancţiuni şi cealaltă parte care merge pe următoarea chestiune: trebuie să-i ţinem pe ruşi în Donbas pe timp nedefinit. Fiecare dintre cele două părţi aşteaptă să crape cealaltă. Economic.
  • Ion Cristoiu: Noi, românii, avem imaginea greutăţilor vieţii din 88-89. Occidentul are suficientă osânză să nu ajungă la situaţia în care rafturile de pâine să fie goale. Aia înseamnă, 1988-1989 a fost un dezastru. Deci, din punctul acesta de vedere, întrebarea care se pune e în ce măsură aceste dificultăţi se văd în viaţa cotidiană.
  • Ion Cristoiu: La ora actuală nu există niciun proiect european. Toţi trăiesc de pe o zi pe alta. Poate cu excepţia lui Putin. În fiecare zi propun câte ceva. Vă atrag atenţia că deja pregătesc restricţiile pentru pandemie. Au anunţat deja că vor cumpăra vaccin pentru Omicron şi reintroducerea măştilor. Prima restricţie va fi masca sub pretextul că vin oamenii din vacanţă.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că românii nu se vor revolta în urma creşterii costului vieţii şi că măsurile de plafonare a preţurilor la energie luate de guvernanţi nu sunt decât o imitaţie a ceea ce spune UE, unde liderii europeni merg pe principiul văzând şi făcând.

Pe români nu-I văd aşa de tulburaţi pentru faptul că au crescut… nu ştiu. Specific pentru români este următoarea ştire: Începând noul an şcolar, Primăria Capitalei se angajează să vină la timp metroul şi să fie curat. Asta nu e ştire. Ştire era dacă nu e curat în metrou sau nu vine la timp. Din punctul acesta de vedere, eu nu văd tulburări sociale. Ceea ce fac ei la ora actuală cu această plafonare este o imitare a ceea ce spune Bruxelles-ul. … aici au şi ei dreptate, de fapt  nimeni nu are o soluţie la ora actuală în Europa.. Toţi fac de pe o zi pe alta. Şi Macron, şi Scholz”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Smart Tv.

Ion Cristoiu adaugă că, în prezent, avem de-a face, ca şi în Războiul Rece, cu o confruntare a două lumi, în care fiecare aşteaptă să crape economic cealaltă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Avem la ora actuală, pe de o parte, ca în războiul rece, o parte a lumii, condusă de Rusia şi China, care merg pe varianta măcinării Occidentului prin sancţiuni şi cealaltă parte care merge pe următoarea chestiune: trebuie să-i ţinem pe ruşi în Donbas pe timp nedefinit. Fiecare dintre cele două părţi aşteaptă să crape cealaltă. Economic. Adică, Occidentul aşteaptă ca la un moment dat povara economică a războiului să-l facă pe Putin să plece inclusiv din Crimeea, să se retragă, aşa cum s-au retras americanii din Afganistan, sau să vină un Gorbaciov al lor şi să spună bă, gata. De aia e contraofensivă înceată. Pentru că dacă ai face acum o contraofensivă adevărată în trei zile ai rezolva problema, da sau nu. Ori eşuează Ucraina şi atunci ruşii să plece, să anunţe încheierea operaţiunii speciale şi efortul de război este mult mai mic sau invers”, a explicat publicistul.

Cu toate acestea, bazându-se pe propria experienţă din vizita recentă în Anglia, Ion Cristoiu spune că Occidentul are destule resurse pentru a nu ajunge în situaţia românilor dinainte de 1989, când rafturile magazinelor erau goale.

Noi, românii, avem imaginea greutăţilor vieţii din 1988-1989. Occidentul are suficientă osânză să nu ajungă la situaţia în care rafturile de pâine să fie goale. Aia înseamnă, 88-89 a fost un dezastru. Chiar a fost dezastru. Deci, din punctul acesta de vedere, întrebarea care se pune e în ce măsură aceste dificultăţi se văd în viaţa cotidiană. Eu cel puţin nu am văzut în Anglia. Într-adevăr, în fiecare zi, toate televiziunile aveau o rubrică: creşterea costului vieţii.  A fost şi o grevă a feroviarilor de trei zile. În cele trei zile de grevă, care m-au afectat şi pe mine, nu am văzut bombăneli. Aproape greva a trecut neobservată, deşi a afectat toată Anglia. În magazine, oamenii cumpără în continuare, merg la terase”, a susţinut publicistul.

Nu exclude însă ca “ei să fie mult mai sensibili decât noi. S-ar putea ca la o scădere cu 1% a calităţii vieţii să fie revoltă. S-ar putea să fie gălăgie, dacă la metroul din Londra e mizerie, la noi e o normalitate”.

Ion Cristoiu susţine că tot ce se întâmplă acum în urma sancţiunilor împotriva Rusiei nu face decât să-l ajute pe Putin.

Cea mai bună formă de a-l termina pe Putin este să-I laşi pe ruşi să meargă în Europa”

Oricum este clar acum că la Kremlin e o strategie gândită de câţiva ani în legătură cu asta, că tot ce s-a întâmplat în ultima vreme, inclusiv cu asasinarea fiicei lui Dughin, l-a ajutat foarte mult pe Putin pe plan intern. Iar această prostie cu interzicerea ruşilor în UE… (…) Pentru Occident, cea mai bună formă de a-l termina pe Putin este să-I laşi pe ruşi să meargă în Europa. Trebuie să-i atragi. Orice măsură anti-rusească nu face altceva decât să-i mobilizeze (…) în jurul lui Putin”, a afirmat publicistul.

Cât priveşte planul lui Olaf Scholz şi Emmanuel Macron de extindere a UE şi eliminare a dreptului de veto în luarea deciziilor europene, Ion Cristoiu spune că sunt doar nişte propuneri aruncate de cei doi şi că ar fi mai bine să fim atenţi la pregătirea terenului pentru reintroducerea restricţiilor pentru pandemia de COVID în Occident.

Nici ei nu ştiu. Sunt propuneri aruncate. La ora actuală nu există niciun proiect european. Toţi trăiesc de pe o zi pe alta. Poate cu excepţia lui Putin. În fiecare zi propun câte ceva. Vă atrag atenţia că deja pregătesc restricţiile pentru pandemie. Au anunţat deja că vor cumpăra vaccin pentru Omicron şi reintroducerea măştilor. Prima restricţie va fi masca sub pretextul că vin oamenii din vacanţă. Occidentul se pregăteşte. Ei oricum sunt obişnuiţi cu masca. În Anglia eram eu şi soţia cu mască. Singurii purtători”, a mai spus publicistul.