• Ion Cristoiu spune că o solicitare a destituirii din funcție a premierului Nicolae Ciucă ar trebui să vină după ce instituția specializată se va pronunța în acest sens.
  • Publicistul afirmă că tensiunile create de o eventuală invadare a Ucrainei de către ruși sunt generate de declarațiile publice insistente ale liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, că țara sa vrea să intre în NATO.
  • Ion Cristoiu mai spune că, dacă va fi război, România nu va fi afectată și ironizează reacțiile SUA și Germania la amenințările Rusiei.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia de plagiat în cazul premierului Ciucă trebuie să vină de la o instituție de specialitate, nu de la un articol de presă, care poate fi doar punctul de pornire al unei investigații, și trage un semnal de alarmă asupra calității conducătorilor de doctorate.

„Primul lucru care trebuie precizat este acesta. Din punct de vedere juridic, politic avem un articol pe un site scris de o jurnalistă, care nu e specialist. După părerea mea, adevăratele cazuri de plagiat trebuie să aibă două drumuri. 1. Cel plagiat se duce și spune mi-a furat din cartea mea și 2. Cel care descoperă plagiatul trebuie să se priceapă la domeniu. Numai dacă ai studiat domeniul respectiv îți dai seama că a plagiat. (…)Bun. Am un articol pe un site. Acel articol este obligatoriu un punct de investigare realizată de o instituție.”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că o solicitare a demisiei premierului Ciucă ar trebui să vină numai după ce o instituție specialiazată- CNATDCU – se va pronunța, aceasta ținând însă cont că în anul în care șeful Guvernului și-a dat doctoratul nu era obligatorie citarea sursei în lucrare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„Este cea mai mare prostie pe care o fac, o imbecilitate, toți politicienii cer demisia. Eu cer demisia când am deja o decizie. Este aberant, vine o jurnalistă sau un jurnalist și scrie că eu am spart Banca Națională. Trebuie să mă aresteze? În cazul de față nu pun onestitatea profesională a domnișoarei, dar deocamdată noi toți avem de-a face cu un articol. Nu am văzut teza, nu știu. Trebuie să văd teza. Și-atunci trebuie să cerem demisia după ce o instituție se pronunță. După părerea mea nu cea care i-a dat doctoratul, ci CNATDCU. De ce? Pentru că acea instituție este ca o justiție. De ce trebuie să țină cont acea comisie? Că în 2003 nu era obligatore citarea sursei”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, în cazul plagiatului, problema nu este a autorului lucrării, ci a conducătorului tezei de doctorat, care ar trebui să fie o somitate în domeniu și să supervizeze pas cu pas lucrarea unui doctorand pentru a depista dacă a copiat de la alții.

„Problema nu este a autorului, este a conducătorului de doctorat. Cei care au dreptul să fie conducător de doctorat. Conducătorul de doctorat înseamnă că eu sunt la istoria literaturii române și sunt profesor la literatură modernă. Și vine o doctorandă, și eu, conducător de doctorat, nu văd? Băi, dar tu ai copiat acolo! Teza de doctorat este îndrumată. Ministerul Invățămîntului aprobă în școli de doctorat niște tipi… Păi au fost doctori care erau generali, conducători de doctorat  Conducătorul de doctorat trebuie să fie o somitate în domeniu. Teza de doctorat nu înseamnă că vine unul și o scrie. Se duce la un profesor, stabilesc tema. Îi spune să facă un referat… și teza de doctorat o citesc niște tipi și spun stai puțin că ai plagiat sau ai făcut compilație”, a explicat publicistul.

În opinia sa, teza de doctorat ar trebui să fie regândită, astfel încât să devină o lucrare serioasă, care să poată fi folosită cu încredere de autorii de cărți.

„Marea problemă la aceste teze de doctorat și la domnul Ciucă este faptul că nu contribuie cu nimic. Teza de doctorat nu e o carte. Teza de doctorat e o furnică care scrie o lucrare foarte riguroasă și ajută pe cei care scriu (…) Teza de doctorat trebuie regândită, să ne întrebăm la ce ajută.”a mai spus publicistul Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu mai spune că premierul Ciucă va avea de câștigat de pe urma acestui scandal deoarece a fost dezamorsat înainte de campania electorală din 2024, când șeful Executivului se profilează deja ca un potențial candidat la Președinție.

„Nicolae Ciucă are de câștigat de pe urma acestui scandal. Pentru că destinul lui e gândit să fie candidat la președinție și probabil că și șef la PNL. În asemenea împrejurări… marele lui avantaj acum este că nu e compromis. Dacă acest scandal venea la anul, când el, ca premier, era mort. Cînd te duci la un consilier și vrei să faci carieră politică, e ca la popă, zice spune-mi tot ce-ai făcut. Și el zice am plagiat. Bine, atunci acum trebuie să pornim. Dacă el scapă acum, și cred că scapă, nu mai poți să revii cu scandalul. Este unul Florin Cîțu, da? A ajuns președintele Senatului, da? Și-a mai amintit cineva de episodul SUA? Adică în momentul în care reiei subiectul în campania din 2024 și tu l-ai rezolvat acum, subiectul e mort, gata.”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, deși o parte a presei încearcă să întrețină scandalul, nu sunt șanse ca premierul Ciucă să fie demis deoarece presiunea pentru un astfel de gest ar trebui să vină de la un grup din PNL, din coaliție, de la președintele Iohannis sau în urma unor proteste de stradă masive.

„Există o parte a presei, useristă, care încearcă să întrețină scandalul. Dar întreține nu prin dezvăluiri, ca la Cîțu, ci prin ce părere are vrăjitoarea Vișina despre plagiat. Și aia vorbește și lași impresia că întreții. Ca să-l lovești pe Ciucă acum îți trebuie ori din partid, adică se adună o grupare și spune nu-l mai vrem, sau din coaliție, vine Ciolacu și spune nu, sau președintele. Sau iese un million de oameni în stradă. Câtă vreme nu există acest mecanism, dezvăluirile din presă nu au forța… Cine îl obligă pe Ciucă să demisioneze?”, a punctat publicistul.

„Singurul subiect de conflict este cererea publică a lui Zelenski că Ucraina vrea în NATO. Îi pune într-o situație cumplită pe americani și pe NATO”

 Publicistul Ion Cristoiu afirmă că tensiunile create de o eventuală invadare a Ucrainei de către ruși sunt generate de declarațiile publice insistente ale liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, că țara sa vrea să intre în NATO.

Rușii au un singur lucru. Nu să nu intre Ucraina în NATO, ci să se scrie că nu intră. Singura problemă pentru Rusia, singurul subiect de conflict este cererea publică a lui Zelenski că Ucraina vrea în NATO și îi pune într-o situație cumplită pe americani și pe NATO. Pentru că nu poți să spui public domnule, noi nu te primim. Nu poți să refuzi politicos câtă vreme a ajuns subiect de negociere. Nu uitați că pe noi ne-au trecut în valul doi de aderare tocmai ținând cont de problemele rușilor. Numai că atunci rușii nu au zis să nu cumva să mergeți. Totul a pornit de la faptul că avem niște negocieri prea publice. În cazul unor negocieri poți să ajungi la o înțelegere subterană. Adică NATO poate să vină public și să spună ne vom extinde, dar nu te extinzi niciodată pentru că ai un tratat secret. Problema e că rușii nu își permit un tratat secret.”, a afirmat Ion Cristoiu.

„Neamțului Iohannis i s-a și făgăduit că intrăm în Schengen și a uitat de Germania”

Publicistul Ion Cristoiu critică reacția oficialităților române la anunțul președintelui Emmanuel Macron că va trimite trupe franceze în România și le interpretează ca un semn al trecerii noastre la un nou stăpân.

„Din punct de vedere al Bucureștiului, mie mi se pare un semn de trecere la un nou stăpân. Acele texte penibile… președintele României, Ciucă și ministrul de Externe i-au răspuns în franceză lui Macron. De ce? Dacă erau olandezii, răspundeam în olandeză? În primul rând se vede că USR-ul nu are nicio treabă. Normal era ca opoziția să spună dl președinte spuneți-ne și nouă despre ce e vorba.”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că anunțul președintelui Macron nu a venit dintr-odată, ci a fost rezultatul unor negocieri anterioare, sublininiind interesul acordat în ultimul timp ambasadorului Franței la București, Laurence Auer.

„Acum rezultă, și din ce spune Bogdan Aurescu, și știu și eu, că au fost negocieri. Adică ieși cu un comunicat. Ții o conferință de presă și te adresezi în primul rând poporului roman. Oameni buni, în legătură cu ce a zis președintele Macron, președintele Franței, ținem să precizăm (…) nu se poate să nu spui așa ceva. Macron a spus dinadins că și în România, și a doua zi, spre stupoarea mea, șeful statului, premierul și ministrul de externe au răspuns în franțuzește multumim Franța. Și dacă erau chinezi, le răspunde în chineză? Adică limba în care le răspunde este cea română. Am observat în ultimul timp că ambasadoarea Franței începe să devină ambasadoarea SUA. Toată lumea se întâlnește cu ea, există și un calendar, în aceste zile trebuia semnat contractul cu corvetele, cu Naval Grup, care este franțuzesc și o să ne dea dureri de cap de la olandezi.”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, în actualul context european, când Germania și-a pierdut influența după retragerea Angelei Merkel, și pe fondul promisiunilor că România ar putea intra în Schengen, președintele Iohannis a uitat de Germania.

Probabil neamțului Iohannis i s-a și făgăduit că intrăm în Schengen și a uitat de Germania. Depinde, dacă pierde Macron alegerile, ceea ce nu cred pentru că sunt prea mulți interesați ca Franța să redevină napoleoniană. Este clar că Germania nu are cum să-și revină pentru că acel guvern e de coaliție, de doi lei.”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, dacă va fi război, România nu va fi afectată și ironizează reacțiile SUA și Germania la amenințările Rusiei.

„Dacă izbucnește un război, o să fie pe deasupra noastră. Singurul lucru, pe care îl spune și Dâncu, e că vor veni refugiați. Nu cred că România va fi afectată. Dar încă o dată… spuneați că Ucraina nu e membră NATO. Dar ce, Polonia era membră NATO când a izbucnit al doilea Război Mondial? A invada o țară înseamnă act de agresiune, agresiunea agresiunilor, și ei zic impunem sancțiuni. Și nemții zic dacă invadați, oprim Nord Stream 2. Trebuie să spui dacă invadați începem războiul, venim și noi cu trupe.”, a mai spus publicistul.