• Ion Cristoiu afirmă că în acest weekend vor protesta mai mulți români atât din cauza nemulțumirilor generate de restricții, cât și pentru că protestarii pot ieși din case fără să fie sancționați.
  • Publicistul consideră că protestele sunt efectul lipsei de încredere a majorității românilor care nu au votat actualele partide din coaliție la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut.

Actuala coaliție, PNL+USRPLUS+UDMR, are 2,5 milioane de voturi. Păi cu 2,5 milioane de voturi ești mort. Pentru că una e să ai 8 milioane în spate, care te-au votat și alta e 2,5 milioane. Și atunci restul populației stă în stradă, că nu are încredere. Ei nu te-au votat. Și e o nemulțumire pe zi ce trece ținând și de certurile din coaliție, și de faptul că nu se ocupă de HORECA. Asta nu înseamnă că ei se vor prăbuși. E o iluzie”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu nu exclude ca oamenii, și mai ales tinerii, să iasă în stradă de dragul de a ieși, fiind o oportunitate de a încălca restricțiile fără să fie amendați.

“Asemenea mișcări trebuie să fie alimentate. Au ieșit încă o seară, încă o seară. Și au zis bine am ieșit, și? În cazul de față nu e valabil pentru că ei ies de dragul de a ieși. S-a făcut 10 seara și, dacă ies cu iubita, mă prinde și mă sancționează, dar, dacă mă duc la demonstrații cu iubita și cu prietenii, nu mă sancționează. Și o să vedeți câți o să iasă sâmbătă și duminică”, a explicat publicistul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ion Cristoiu: “În cazul protestelor pot fi două evoluții”

Ion Cristoiu crede că, în final, puterea fie acceptă protestele și încălcarea restricțiilor, fie renunță la restricții treptat pe motiv că s-au vaccinat mulți români.

“În cazul protestelor pot fi două evoluții. Văzând că nu se întâmplă nimic, vor ieși tot mai mulți. Sigur e o formă de protest, dar vor ieși că trebuie să iasă. Cei mai afectați de restricții sunt cei din HORECA și tinerii. De aia sunt așa și mulți, inclusiv tefeliștii (….) Nu exclud ca tot Bucureștiul să iasă în stradă, în sensul că să stea pe afară. (…) Și avem două situații. Ori puterea acceptă, dar după o săptămână s-a terminat cu restricțiile, că restul populației va zice de ce să nu mă duc și eu, ori renunță la restricții încetul cu încetul, pe motiv că s-au vaccinat mulți. Sau intervine în forță, ceea ce nu cred. O lege elementară a intervențiilor spune că dacă le faci ceva, nu știi ce se poate întâmpla”, a susținut publicistul.

În opinia sa, coaliția s-a comportat în cele trei luni de guvernare ca având o susținere largă în rândul electoratului, ceea ce este o greșeală, iar partidul care conduce țara este, de fapt, USRPLUS, nu PNL.

Problema este ca și la Dragnea. În cele trei luni, actuala guvernare s-a purtat de parcă ar fi avut 10 milioane de voturi capital politic. Ei trebuia să meargă pe dialog, că sunt fragili. E o greșeală. La care s-a mai adăugat un lucru foarte important. USRPLUS, care a avut numai 900.000 de voturi conduce de fapt țara, pentru că PNL nu există. Acest partid de 900.000 de voturi se comportă de parcă ar fi avut 100%. Ceea ce fac demnitarii, primarii USRPLUS, îți lasă impresia că au fost votați ca la Marea Adunare Națională. Dacă PNL merge pe negocieri, e mai prudent, ei nici nu discută. Și atunci ajungem la o mentalitate apropiată de cea a Partidului Comunist. Noi reprezentăm binele și noi facem ce vrem”, a explicat publicistul.