Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, prin atacarea Ucrainei, Rusia lui Putin vrea un loc la masa marilor puteri care, în acest caz, ar trebui să decidă dacă vor război sau negocieri cu Moscova deoarece a treia cale nu există. 

“Ori pui mâna pe arme, ori discuţi. Nu există tertium non datur (n.r.cale de mijloc). Tot felul de neghiobi zic că o să înăsprească sancţiunile. Ce se va întâmpla dacă NATO ar fi să lase politica de neutralitate militară? Ar trebui să acceptaţi şi dvs. că putem să fim cenuşă radioactivă pentru că noi nu am trăit aşa ceva. Adică este pregătit Occidentul de un război nuclear? Dacă e, nu e nicio problemă. Rusia este a doua putere nucleară a lumii. Nu vedeţi că nu se ating nici măcar de Kim Jong-un? Este tertium non datur. Ori încerci după această afacere şi zici hai mă să-i facem şi lui un loc la masa lumii. (…) Au apărut între timp nişte puteri şi trebuie să ţii cont. (…) Eu nu cred că că dacă le oferi nişte satisfacţii… satisfacţii în sensul că Ucraina putea să devină neutră aşa cum a fost Finlanda. Finlanda a fost mult timp neutră”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV. 

Ion Cristoiu spune că principalul motiv pentru care Occidentul ar trebui să se aşeze la masa negocierilor este că Rusia de acum nu mai este Rusia de pe vremea lui Boris Elţîn, când era la pământ, ci a devenit o putere influentă. 

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

“Această Rusie, în perioada lui Elţîn, a fost la pământ. Din nefericire, că aşa se întâmplă în istorie, a crescut. Şi marile puteri în loc să spună bă, au apărut ăştia, au crescut. Dacă te uiţi la Rusia din ultimii 10 ani vezi că nu mai e aia de atunci. Şi ai de de decis, ca şi la Germania. Ori faci război mondial şi după război faci o altă ordine, ori zici hai mă să găsim o modalitate ca Ucraina să fie neutră. Eu cred că mai mult de atât nu vrea.(…)”, a susţinut publicistul. 

Ion Cristoiu avertizează însă că, indiferent de rezultatul acestui conflict, va urma o perioadă de tulburări la nivel mondial, punctând că sancţiunile anunţate împotriva Rusiei vor afecta pe toată lumea, nu numai pe ruşi. 

“Urmează un lung şir de tulburare a tot ce va fi pe planetă. Adică nu văd, indiferent de rezultat, indiferent că ei cuceresc, că pleacă Zelenski. Câtă vreme nu se ajunge la o rediscutare a ordinii… greu de presupus, ordinea internaţională se discută după război… văd că toată lumea vrea sancţiuni. Păi dacă accentuezi sancţiunile de omoară pe tine. Şi atât întreb: e dispus cetăţeanul occidental să moară de frig? Nu-i nicio problemă. Problema este că avem de-a face în Occident cu generaţii întregi care nu mai ştiu, faţă de ruşi, ce e sărăcia, ce e frigul. Şi-atunci va fi o presiune la un moment dat, când vor vedea nemţii, francezii, cît s-a făcut gazul la pompă… adică a pune Rusia cu botul pe labe presupune ca tu, occidental, la un moment dat, să nu găseşti de mâncare. Pentru noi cei din Est, care am trăit, nu-i nicio problemă. De unde a venit laşitatea în pandemie? Normal era să spui şi dacă e virus, ce? A zis cum să ieşim în stradă pentru libertate că vine virusul. Ne temem de viruşi şi nu ne temem de rachetele nucleare? (…) Putin nu va ezita să folosească arma nucleară dacă va fi pus la colţ pentru că e un mecanism care duce fără să vrei, nici nu-ţi dai seama când ajungi. El a şi spus, şi ştiu şi occidentalii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că deznodământul acestui conflict este încă neclar şi, teoretic, războiul ar trebui să se termine până săptămâna viitoare. 

“Concluzia este că nu ştiu încotro ne îndreptăm. Oricum vine o perioadă… sigur acum toată lumea moare pentru ucraineni, dar când tot ce se întâmplă acum vor lovi nivelul de trai vor începe să zică… liderii occidentali ştiu un lucru: că occidentalul se înflăcărează, să luptăm pentru ăla. Şi după ce se termină zice dar de ce costă atât benzina la pompă? Teoretic, războiul ar trebui să se termine până săptămâna viitoare”, a afirmat publicistul.