• Ion Cristoiu: Pentru mine este limpede că ucrainenii au adâncit canalul. O să explic şi de ce, nici nu e nevoie să facem măsurători. Este un interes naţional al lor ca să creeze o cale de navigaţie, concurentă la Sulina, care ar aparţine în exclusivitate teritoriului lor naţional.
  • Ion Cristoiu: Dacă e vorba de noi, în sensul de autorităţi, de Klaus Iohannis, ştie, şi el, şi Aurescu, şi Ciolacu, toţi ştiu că a avut loc acest proces cu aprobarea Comisiei Europene, tacită, pentru că au motivat că ucrainenii au nevoie să-şi transporte nu numai cereale, ci şi alte mărfuri, pentru că ei nu mai au porturi la Marea Neagră.
  • Ion Cristoiu: Deja marele câştigător al acestui scandal este AUR. Să nu uităm că scandalul acesta vine după mai multe neînţelegeri cu ucrainenii. Este câştigător AUR pentru că George Simion este suficient de deştept ca să ştie că nu va ajunge niciodată la guvernare, dar i se va da voie să aibă 20%.

Ion Cristoiu: Pentru mine este limpede că ucrainenii au adâncit canalul. O să explic şi de ce, nici nu e nevoie să facem măsurători. Este un interes naţional al lor ca să creeze o cale de navigaţie, concurentă la Sulina, care ar aparţine în exclusivitate teritoriului lor naţional.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că autorităţile de la Bucureşti ştiu că ucrainenii au adâncit canalul Bîstroe fără aprobarea României, dar cu sprijinul tacit al Comisiei Europene, iar reacţiile lor arată că sunt prinse la înghesuială şi nu mai pot face nimic.

Pentru mine este limpede că ucrainenii au adâncit canalul. O să explic şi de ce, nici nu e nevoie să facem măsurători. Este un interes naţional al lor ca să creeze o cale de navigaţie, concurentă la Sulina, care ar aparţine în exclusivitate teritoriului lor naţional. Dacă e vorba de noi, în sensul de autorităţi, de Klaus Iohannis, ştie, şi el, şi Aurescu, şi Ciolacu, toţi ştiu că a avut loc acest proces cu aprobarea Comisiei Europene, tacită, pentru că au motivat că ucrainenii au nevoie să-şi  transporte nu numai cereale, ci şi alte mărfuri, pentru că ei nu mai au porturi la Marea Neagră, sunt cucerite de ruşi” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Ion Cristoiu consideră catastrofal răspunsul preşedintelui Iohannis la întrebările presei privind adâncirea canalului Bâstroe şi efectele nocive ale acestor lucrări asupra Rezervaţiei Delta Dunării.

Dacă ne uităm numai la felul aiuritor, chiar penibil în care a răspuns Klaus Iohannis la întrebările destul de agresive ale presei, întrebări care exprimă o nemulţumitre populară. Acum e o presiune dinspre opinia publică şi nici partidele, nici televiziunile, care se respectă cât de cât, nu pot să nu ţină cont de starea de spirit a românilor în chestiunea Bîstroe. Eu am analizat răspunsurile la întrebări. E catastrofal, dacă pui răspunsurile lui într-un calculator, ăla se prăjeşte, îi face pulbere tot softul de logică. Pe de o parte, spune că da, ar fi primejdios pentru biodiversitate, deci recunoaşte, apoi spune că trebuie să vorbim cu ucrainenii. Nu avem ce vorbi din moment ce ucrainenii au recunoscut oficial prin acel comunicat al Ministerului Infrastructurii” , a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că preşedintele Iohannis şi responsabilii în domeniu sunt prinşi la înghesuială şi se întreabă de ce preşedintele nu s-a comportat şi în acest caz ca un superpremier, să meargă la Guvern să ceară explicaţii în loc să aştepte să vină experţii la el.

Ai noştri, în frunte cu Klaus Iohannis, sunt la înghesuială. Ei ştiu că s-a făcut şi nu au ce face, pentru că în 2004, dacă nu era Comisia Europeană, ucrainenii săpau până ajungeau la nucleul pământului. Atunci a intervenit UE la presiunea ONG-urilor de mediu. Acum nu a mai fost această presiune. Iohannis a răspuns că să vorbim cu ucrainenii, astăzi a fost un comunicat al MAE, Aurescu, care cred că e şi el sub presiunea unor sondaje care arată că e mare nemulţumirea. Noi ne-am adresat, dar de fapt nu vorbeşte nimeni cu noi. Şi după asta a spus că aşteaptă răspunsul experţilor. De câte ori a fost un moment de criză, preşedintele Iohannis care este un superpremier convoca sau se ducea la Guvern şi acolo afla. Cum adică preşedintele României aşteaptă să-i spună experţii, care experţi?” , se întreabă publicistul.

Românii ignoraţi de ucraineni, AUR, marele câştigător

Lui Ion Cristoiu i se pare grav faptul că ucrainenii se laudă cu acest canal şi nici măcar nu au încercat să păstreze aparenţele, ignorând autorităţile române.

„Conducerea ucraineană se laudă cu acest canal în faţa ucrainenilor. Ce este grav e faptul că ei nu încearcă nici măcar să îmblânzească, că puteau să o mojmondească. Să vină Zelenski să spună nu ştiam că, o să analizez că, am vorbit cu preşedintele României, dovadă că preşedintele României nu-l întreabă. Dacă Zelenski punea mâna pe telefon sau răspundea se făcea de râs în faţa ucrainenilor care se cred infinit superiori nouă şi moldovenilor acum. Nu există om pe planetă, cel puţin azi a fost un fel de 23 august, adică în momentul în care te laudă tot Occidentul, îţi dau premii, cum să-i mai întrebi pe români, cine sunt românii?” , a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu exlude ca scandalul Bîstroe să fi fost declanşat şi în cadrul unei bătălii politice, în interiorul PSD şi între PSD şi AUR, marele câştigător fiind partidul lui George Simion.

„Cred că acest scandal a fost declanşat şi în cadrul unei bătălii politice în România. Dacă ne uităm, el a fost declanşat de Sorin Grindeanu. Judecând la rece, nu exclud că era o bătălie cu Marcel Ciolacu. Nu era în plan cu Ciolacu, dovadă că Ciolacu a venit după. Ciolacu ştie, că vrea şi el să ajungă şef de sală. De ce a făcut asta Grindeanu sau poate şi PSD, că după asta si PSD s-a raliat? Pentru că aveau în coastă AUR. Deja marele câştigător al acestui scandal este AUR. Să nu uităm că scandalul acesta vine după mai multe neînţelegeri cu ucrainenii. Este câştigător AUR pentru că George Simion este suficient de deştept ca să ştie că nu va ajunge niciodată la guvernare, dar i se va da voie să aibă 20%. Pentru cei 20%, AUR îşi poate permite orice, PSD nu-şi poate permite” , a mai spus publicistul.