• Ion Cristoiu povesteşte de când o cunoaşte pe Elena Udrea şi despre întâlnirile cu ea în timpul crizei jurnaliştilor români răpiţi în Irak.
  • Ion Cristoiu dezvăluie că, atunci când era în Costa Rica, Elena Udrea i-a trimis un mesaj în care spunea că vrea să-şi scrie memoriile, dar după  revenirea în ţară nu a mai existat niciun dialog între ei pe această temă.
  • Ea a fost tot timpul un pericol prin această încăpăţânare a ei. Ea e cea care a detonat sistemul. Binomul am scris eu, dar ea e cea care, prima dată, din interior, a spus cum se face. A fost de atunci tot timpul încăpăţânată, a fost genul de om care nu a îngenunchiat, a spus Ion Cristoiu.

Publicistul şi scriitorul Ion Cristoiu, posesorul unic, din 2015, al jurnalului personal al Elenei Udrea, vorbeşte despre aceasta, în contextul condamnării şi fugii sale din ţară, prin prisma relaţiei şi corespondenţei pe care a avut-o de-a lungul timpului cu fostul ministru al Turismului şi ajunge la concluzia că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este o operaţiune specială de compromitere a celei care a fost unul dintre oamenii de bază ai fostului preşedinte Traian Băsescu.

Despre jurnalul Elenei Udrea, Ion Cristoiu scria în februarie 2015: “Joi, 5 februarie 2015, am primit textul. E un Document de 50 de pagini, format A4, scris de mîna Elenei Udrea. Începe pe 4 noiembrie 2014, după anunţarea rezultatelor finale din primul tur, şi se încheie joi, 28 ianuarie 2015, înainte de convocarea la DNA… În Jurnal sînt multe nume (inclusiv al subsemnatului) şi întîmplări precise invocate de Elena Udrea. Nu le voi da, deoarece nu-mi permit să arunc în spaţiu public nume de personalităţi despre care Elena Udrea face afirmaţii teribile: de la cea despre ofiţerii acoperiţi, pînă la cea despre o anume situaţie stînjenitoare”.

„Când a fost arestată la domiciliu, puţină lume ştie că am fost la ea”

Acum, Ion Cristoiu povesteşte de când o cunoaşte pe Elena Udrea şi despre întâlnirile cu ea în timpul crizei jurnaliştilor români răpiţi în Irak, în 2005, chiar dacă atunci publicistul era duşmanul de moarte a lui Traian Băsescu, iar fostul ministru al Turismului, unul dintre oamenii săi de încredere.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Pe Elena Udrea o ştiu de la criza jurnaliştilor răpiţi în Irak, din 2005. Atunci eu eram în plină bătălie, făceam seară de seară emisiune la Sinteza Zilei împotriva lui Traian Băsescu şi eram singurul care am pus la îndoială autentiticitatea afacerii şi o pun în continuare. Şi chiar în acea perioadă mă întâlneam cu ea la restaurant (…) am fost singurul jurnalist convins şi rămân în continuare că ea este un mare om politic şi chiar acum, ultima oară, fac o dezvăluire, când a fost condamnat Traian Băsescu, au apărut tot felul de piţifelnici care au spus că trebuie să i se ia mandatul şi eu am scris un editorial al cărui titlu era că pe Traian Băsescu îl judecă istoria. A fost şef de stat, nu putem noi să contestăm”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Smart tv.

Ion Cristoiu continuă şi spune că, în 2018, de la revenirea în ţară, după fuga în Costa Rica, în urma condamnării la închisoare în primă instanţă în dosarul Gala Bute, Elena Udrea i-a trimis doar două mesaje, chiar dacă anterior o vizitase chiar şi când era în arest la domiciliu.

„Traian Băsescu nu mi-a răspuns şi Elena Udrea mi-a trimis un mesaj. E al doilea mesaj pe care mi-l trimite din 2018. Ăsta e unul dintre marile mistere. E foarte interesant, cred că a rupt legătura cu mine pentru că nu avea voie să vorbească. Eu pe Elena Udrea am sprijinit-o în orice împrejurare. Când a fost arestată la domiciliu, puţină lume ştie că am fost la ea, am fost cu jurnalul, dar nu mi-a spus mare lucru. Atunci mi s-a părut că nu are de gând să spună, nici mie. Că eu am vrut să verific unele lucruri din jurnal. Nu am reuşit, nu am obţinut nimic în afară de faptul că mi-a dat o prăjitură să mă îngraş. Apropos de relaţia mea, ca să se înţeleagă că eu sunt printre cei mai apropiaţi şi dezinteresaţi. A fost o relaţie de jurnalist, de istoric al clipei”, a povestit publicistul.

Când ea era în Costa Rica, mi-a trimis un mesaj că vrea să-şi scrie memoriile”

Ion Cristoiu dezvăluie că, atunci când era în Costa Rica, Elena Udrea i-a trimis un mesaj în care spunea că vrea să-şi scrie memoriile, dar după  revenirea în ţară nu a mai existat niciun dialog între ei pe această temă.

„Când ea era în Costa Rica, mi-a trimis un mesaj că vrea să-şi scrie memoriile, din Costa Rica. Mi-a trimis un mesaj că nicio editură nu vrea să-i publice memoriile. Era în Costa Rica. Şi ca mărturie eram în direct la TVR. Am citit şi i-am răspuns ei, în afară de mesaj, în public. Aveam Editura Mediafax, gata, o publicăm. Deci am stabilit şi i-am scris că totuşi că vreau să văd şi eu manuscrisul şi am avut o corespondenţă prin sms în care i-am spus să-mi trimită primul capitol şi i-am zis domnule, sunt de acord să fiu şi editorul cărţii dvs. Ştiţi că de când a venit din Costa Rica şi până astăzi mi-a dat două mesaje? Ceva e în neregulă. Dacă ai venit, nu trebuia să stăm de vorbă, să spună nu mai fac ăla? Încă o dată, m-am întâlnit cu ea când Traian Băsescu era duşmanul meu de moarte. De atunci mi-a dat un mesaj, la vreo doi ani, la o zi a mea de naştere şi i-am răspuns. Nu telefon, niciodată nu am vorbit la telefon. Deci, undeva, am avut impresia că are interzis. În mesajul pe care mi l-a dat după condamnarea lui Traian Băsescu a apreciat că eu am spus în editorial, după ce ea îl apărase pe Traian Băsescu, asta: cu atât mai mare e curajul ei cu cât şi-ar putea să-şi înrăutăţească soarta. (…) Avea interdicţie, nu ştiu, de la cei care o eliberaseră. În Costa Rica nu putea să acţioneze niciun serviciu românesc. A fost ordin.”, a punctat publicistul.

I s-au dat asigurări până dimineaţă că va scăpa. Interesul era să-i de rău de tot în bot”

Ion Cristoiu susţine că Elena Udrea a plecat în ultimul moment din ţară deoarece a sperat că va scăpa de condamnare, ceea ce a fost o greşeală deoarece a fost pusă la cale o adevărată operaţiune de compromitere a ei.

„I s-au dat asigurări până dimineaţă că va scăpa. Interesul era să-i de rău de tot în bot. A fost o operaţiune de compromitere a ei de femeie inteligentă. Dacă ea se preda, rămânea în mentalul colectiv ca femeie puternică, are pile, o să iasă. Dar aşa a părut o proastă, descumpănită. Părerea mea e că şoferul maşinii în care s-a urcat era <de-al nostru>. Foarte important. Ea s-a dus la Sofia şi acolo a aflat sentinţa. Operaţiunea a fost genială. Procurorul de şedinţă a declarat cu câteva zile în urmă, în instanţă că e de acord cu rescursul în anulare şi pe 6 aprilie, când a depus scris, nu a mai fost de acord. Acum a apărut informaţia că de fapt ăla nu-l informaseră pe şeful DNA, Crin Bologa. E vorba de Elena Udra, cum adică, când te duci în instanţă nu-l întrebi pe ăla? Era vorba de adormirea ei. Cum să te duci tu, procuror de caz, şi să nu-ţi întrebi şeful, când e vorba despre Elena Udrea? E un dosar spectaculos, mediatic, să nu întrebi? Şi ea s-a bazat pe asta. Ba mai mult, ştirea a apărut în Libertatea, care avea interesul, că ei au devăluit despre Gala Bute. Este amorţită, este sigură şi probabil că dimineaţa, i s-a spus de către altcineva, bă, s-ar putea să te condamne. Ea nu a crezut  pentru că s-a dus la Sofia, putea să o taie direct”, a explicat publicistul.

„Nu cred că-l va trăda pe Traian Băsescu. Ar face o mare prostie”

Ion Cristoiu mai spune că Elena Udrea avea imaginea unei femei bătăioase şi de aceea nu condamarea era scopul, ci compromiterea ei. Cu toate acestea, publicistul nu crede că-l Elena Udrea îl va trăda pe Traian Băsescu.

„Ea a fost tot timpul filată. Sunt poze şi când ea trece la vamă. Teoria mea şi se va confirma. A fost o operaţiune nu de ţinerea ei în ţară. Pentru imagine, condamnarea ei nu însemna mare lucru. Oricum ea mai avea două procese. Această operaţiune o face pulbere ca imagine publică. Ea era o tipă, e surprinsă acum într-o imagine de neghioabă. (…) În cazul de faţă nu condamnarea era scopul, ci compromiterea. Luaţi-i un pic biografia. Ea tot timpul a lăsat impresia unei tipe clonţoase. De aia am lăudat-o şi eu, că era mai bărbătoasă. L-a apărat acum pe Traian Băsescu, a înjurat tot timpul sistemul, şi-atunci exista riscul ca ea să meargă la închisoare cu imaginea unei tipe bătăioase (…) Nu cred că-l va trăda pe Traian Băsescu. Dacă m-ar întreba, i-aş spune că ar face o mare prostie. Pentru că nu cred că ea are vreo probă. Cum a fost la Gala Bute, s-a oferit ea şi a făcut pe vorbe. Şi nu rezolvă nimic”, a spus publicistul.

„A fost un pericol prin această încăpăţânare a ei. Ea e cea care a detonat sistemul”

Ion Cristoiu reaminteşte că Elena Udrea a fost cea care a subminat binomul SRI-DNA, prin dezvăluiri din interior, creându-şi imaginea de om care nu poate fi îngenunchiat şi nu exclude ca operaţiunea de compromiterea a ei să fi fost pusă la cale pentru a o forţa să facă dezvăluiri despre Traian Băsescu.

„Ea a fost tot timpul un pericol prin această încăpăţânare a ei. Ea e cea care a detonat sistemul. Binomul am scris eu, dar ea e cea care, prima dată, din interior, a spus cum se face. A fost de atunci tot timpul încăpăţânată, a fost genul de om care nu a îngenunchiat. A fost un om incomod ca imagine. Nu ştiu pentru cine a fost semnul cu nasul, dar cred încă o dată că a fost o operaţiune specială de compromitere şi ea a căzut în capcană. Semnalul nu e pentru Traian Băsescu, e pentru ea. Poate să fie şi un scop ca ea să vorbească pentru că în cazul lui Traian Băsescu noi nu avem nimic din timpul mandatului. E o chestie din tinereţe. Mandatul lui Traian Băsescu în istorie i-l faci pulbere arătând când a făcut raportul de condamnare a comunismului era aşa, a furat… noi nu avem despre el, nu fiică-sa, nu  Udrea. Despre el nu avem niciun proces şi nicio dovadă că nu era incoruptibil. Dacă vrei să-l faci pulbere, îi faci mandatul, adică apelezi la Elena Udrea”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, dacă ar fi în locul bulgarilor, nu ar extrăda-o pe Elena Udrea, dar acest lucru nu se va întâmpla deoarece au fost ordine clare ca aceasta să fie prinsă şi adusă în ţară.

„Eu nu aş extrăda-o dacă aş avea interesul să o compromit până la capăt, să o scot definitiv. Pentru că ea oricum e condamnată… oricum şi-a făcut efectul. La cât de înceată e birocraţia… Birocraţie este peste tot în lume, mai ales în est. De ce s-au mai dus la ea acasă, fac teatru? Ştiau că a plecat.  Au anunţat Interpolul şi cineva de la Sofia i-a avertizat pe ăia. Că putea să nu. Puteai să treacă sau putea să-i mituiască. Nu,li s-a spus că femeia aia trebuie să fie prinsă”, a conchis publicistul.