• Ion Cristoiu: Regimul Antonescu instituise domiciliul obligatoriu, sancţiune dată „persoanelor a căror activitate este de natură a contribui la tulburarea ordinei şi liniştii publice”. Cam ce înseamnă tulburarea ordinei şi liniştii publice ştim azi din Noul Cod Penal, Art. 371.
  • Ion Cristoiu: Ce se înţelegea sub regimul Antonescu prin această infracţiune ne dezvăluie un document publicat de Gheorghe Buzatu în culegerea România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007.
  • Ion Cristoiu: Sar în ochi disproporţiile în materie de faptele acuzate. Unul se pricopseşte cu domiciliu obligatoriu, pentru că e „beţiv incorigibil”, altul – precum Nicolae Ceauşescu – deoarece e „periculos pentru ordinea şi Siguranţa statului”. Infracţiunea de servit la evrei, comisă de Răceală I. Maria, are temei în legea prin care se interzice românilor să se angajeze ca servitori la evrei.

Regimul Antonescu instituise domiciliul obligatoriu, sancţiune dată „persoanelor a căror activitate este de natură a contribui la tulburarea ordinei şi liniştii publice”. Cam ce înseamnă tulburarea ordinei şi liniştii publice ştim azi din Noul Cod Penal, Art. 371:

„Tulburarea ordinii şi liniştii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ce se înţelegea sub regimul Antonescu prin această infracţiune ne dezvăluie un document publicat de Gheorghe Buzatu în culegerea România sub Imperiul haosului (1939-1945)RAO, 2007:

„[22 septembrie 1943] – Jurnal al Consiliului Miniştrilor

JURNAL Nr. 850

CONSILIUL MINIŞTRILOR

În şedinţa sa de la 22 septembrie 1943

Luînd în deliberare referatul

Domnului Ministru al Afacerilor Interne,

Înregistrat la Nr. 201 177/17 septembrie 1943,

DECIDE:

Autoriză pe Domnul Ministru al Afacerilor Interne ca pe baza art. 26 din Decretul – Lege Nr. 236/1941, modificat prin Decretul – Lege Nr. 490, publicat în Monitorul Oficial Nr. 174 din 28 iulie 1943, să stabilească domiciliul obligatoriu persoanelor a căror activitate este de natură a contribui la tulburarea ordinei şi liniştei publice după cum urmează:

1. Feldman Ştefan A călătorit pe CFR fără autorizaţie.

2. Pop Elena   Colportare de ştiri false şi tendenţioase.

3. Heimsohn Paul  Obţinînd o autorizaţie de călătorie, s-a ocupat de alte interese decît acelea pentru care i se eliberase autorizaţia.

4. Heinrich Iacob Hermann   A angajat în serviciul său personal creştin, fără aprobare.

5. Răceală I. Maria A acceptat să servească la evrei.

6. Cadar Nicolae    În calitate de mandatar al Guvernămîntului Basarabiei a încasat fără drept suma de lei 486.830 de la Societatea Concordia.

7. Grünfeld Gavril  Fost condamnat 3 luni închisoare corecţională, pentru delictul de păstrare de broşuri cu conţinut primejdios.

8. Milanovici Peter Indezirabil pentru siguranţa Statului.

9. Stratulat Teodor Ivanovici        Condamnat pentru trecerea frauduloasă a frontierei şi spionaj.

10. Ceauşescu Niculae  E vechi militant comunist, condamnat, periculos pentru ordinea şi siguranţa Statului.

11. Felner Zoltan    Infractor notoriu şi periculos ordinei şi siguranţei publice, prin legăturile pe care le are cu persoane străine de neamul nostru.

12. Chirtoacă Pavel       Cunoscut comunist, fost condamnat pentru instigare la grevă şi nesupunerea muncitorimii din regiunea forestieră Vatra Dornei.

13. Marinescu Victor     Beţiv incorigibil.

14. Hazu Gheorghe        S-a făcut vinovat de maltratarea copiilor şi soţiei sale, trăind în concubinaj cu o altă femeie.

15. Eftimiu Victor   A întreţinut la Mangalia, într-un cerc de ziarişti şi scriitori, discuţii în legătură cu evenimentele externe şi interne, de natură a prejudicia interesele neamului.

16. Camarache V.   Idem.

17 Nicolescu Mihai Comunist condamnat la 5 ani muncă silnică.

18. Păcăţeanu Simion   Contrabandă de cai.

19. Posecan Gheorghe Idem.

20. Posecan Ştefan       Idem.

21. Palvergean Florea   Idem.

22. Palvergean Filip       Idem.

23. Andrieş Gh. Ion        Idem.

24. Munteanu Tony Idem.

25. Tanger Petre     Idem.

26. Vogel Nicolae   Idem.

27. Hursch Petre    Idem.

28. Olar Carol         Idem.

29 Kutchera Francisc    Idem.

30. Mulboch Petre Idem.

31. Reisz Iohan      Idem.

32. Geber Carol      Idem.

33. Stica Nistor      Idem.

34. Gara Iosif  Idem.

35. Brandeburg Anton   Idem.

36. Beker Iosif        Idem.

37. Merteş (Mihai) Matei        Idem.

38. Ionescu Florea Marin      A executat o condamnare pentru participare la asociaţii interzise şi transmiteri de ordine scrise.

39. Petruca Iosif     Practică pe o scară întinsă vagabondajul, refuzînd să muncească.

40. Putice Vasile    Trecerea frauduloasă a frontierei din Iugoslavia în România.

Semnături olografe:

M[areşa]l Antonescu

G[enera]l D.I. Popescu

I. Marinescu

I. Petrovici

Dr. Tomescu”

Sar în ochi disproporţiile în materie de faptele acuzate. Unul se pricopseşte cu domiciliu obligatoriu, pentru că e „beţiv incorigibil”, altul – precum Nicolae Ceauşescu – deoarece e „periculos pentru ordinea şi Siguranţa statului”. Infracţiunea de servit la evrei, comisă de Răceală I. Maria, are temei în legea prin care se interzice românilor să se angajeze ca servitori la evrei. Din cîte se vede, erau mulţi români care încălcau legea, deşi o întreagă propaganda căuta să-i încredinţeze că postura de creştin, slujindu-i pe păgîni, e umilitoare.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro