Ion Cristoiu, după desemnarea lui Nicolae Ciucă premier: Enigma-enigmelor este 1 septembrie. A fost un plan făcut împreună cu PSD

  • Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul Ciucă va fi învestit foarte repede, iar PSD ar trebui să-l voteze fără să ceară nimic în schimb.
  • Ion Cristoiu a amintit cazul Guvernului Văcăroiu care, în 1992, deși minoritar, a fost învestit cu ajutorul Opoziției în absența unui acord, și a reușit să-și ducă mandatul până la alegerile din 1996.

“Domnul Nicolae Ciucă va fi premier foarte repede. Cred că va reuși formula unui guvern PNL-UDMR, e impropriu spus cu sprijin PSD în Parlament. Sprijin presupune o înțelegere – eu te sprijin în Parlament și tu în schimb în dai ceva. După alegerile din 1992, PDSR a câștigat doar 34%, cumplit, voturile pe stânga s-au împărțit la PRM, PSM și PUNR(…) În fruntea Guvernului, a fost pus premier, exact ca acum, de către președintele Iliescu, Nicolae Văcăroiu. Atunci a fost un hohot din partea Opoziției, din care făcea parte și PD, al lui Petre Roman, care se rupsese din FSN, că nu rezistă nicio săptămână. Și Nicolae Văcăroiu a avut atunci o replică: cine râde la urmă râde mai bine. Și a râs la urmă în sensul că acest guvern a stat până în 1996. El a guvernat cu un sprijin necontractual (…) Abia în 1995, când obosise acest guvern, s-a făcut așa-numitul Patrulater Roșu în care s-a oficializat alianța PDSR-PRM-PSM-PUNR”, a amintit publicistul vineri, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că dacă USR PLUS și PSD vor refuza să voteze Cabinetul Ciucă vor fi sancționați de electorat deoarece este o situație de criză, iar românii vor urgent un nou guvern.

“Deci putem avea la ora actuală un guvern PNL-UDMR, care să beneficieze la votul de învestitură, fără niciun contract, fie de voturile PSD, fie de voturile USR. Este foarte simplu în condițiile actuale. După părerea mea, dacă PSD sau USR refuză să voteze, sunt spulberați de pe scena politică de electorat. Nu vă luați după ce scriu useriștii. De ce? Pentru că marea majoritate a românilor vrea guvern. Iar dacă vine și PSD-ul cu alegeri anticipate, el s-a terminat. Oamenii vor un guvern acum. Nu e nicio problemă să-l votezi la învestire, având în vedere situația de criză”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că USR PLUS și PSD ar trebui să voteze Guvernul Ciucă, iar social-democrații să nu ceară nimic în schimbul votului.

“Acest guvern poți să-l dai oricând jos. Din punctul acesta de vedere e aproape ca un guvern de tehnicieni pentru că oricând PSD se poate uni cu USR pentru o moțiune de cenzură, dar numai după 1 februarie. Acest guvern ar fi viabil dacă USR PLUS ar fi înțelept să spună că e un partid de dreapta, are un program de guvernare, miniștri din umbră și dacă guvernul acesta vine cu măsuri care corespund programului lor de guvernare, noi votăm. PSD spune la fel. Și-atunci acest guvern poate să stea până în primăvară. Cele mai inteligente măsuri din partea PSD ar fi să nu ceară nimic. Nici măcar președinția Camerei Deputaților. Cred că și PNL ar avea de câștigat, și Iohannis. Ciolacu să spună, ce tot spune de o lună, că având în vedere situația de criză, noi vom vota acest guvern, cum a votat și Guvernul Orban, era tot în toiul pandemiei. Dacă obțin oficial, și pentru asta îți trebuie negocieri, președinția Camerei, s-a terminat și cu PSD, și cu Guvernul”, a susținut publicistul.

„A fost un plan pentru ca USRPLUS să plece de la guvernare”

Ion Cristoiu afirmă că acum, la finalul crizei, poate spune că a existat un plan al cărui scop a fost scoaterea USR PLUS de la guvernare, iar totul a început la 1 septembrie când premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, după ce anterior îl dăduse afară din Guvern pe Vlad Voiculescu, fără informarea partenerilor de coaliție.

“Enigma enigmelor este 1 septembrie. Mă întorc la acel moment. Când o să apară documente, stenograme, memoriile lui Klaus Iohannis o să ne dăm seama că a fost un plan (…) a fost ceva în neregulă cu ziua aceea, ziua revocării lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției. În aprilie, Vlad Voiculescu este revocat fără ca Florin Cîțu să informeze partenerii de coaliție.(…) Acum, la revocarea lui Stelian Ion existând prevedere clară în acordul coaliției că trebuie să informeze. Deci era clar că cine făcea asta știa clar că celălalt se va burzului.(…) Să presupunem că Florin Cîțu a luat-o razna, dar cel de la Cotroceni a semnat a doua zi. Deci era clar că în prealabil s-au înțeles, dacă nu chiar Klaus Iohannis le-a spus să facă acest lucru. A fost o provocare la adresa USRPLUS ca să plece ei de la guvernare. Aici am o obiecție. Sigur a fost un plan, sigur a fost o manipulare, dar dacă USR nu pleca, planul se ducea dracului. Dar cei care au făcut planul au știut.

„Domnul acesta intrase într-un fel de rețea cu niște procurori, haștagiști, sprijiniți și de o mare grupare din presă”

Ion Cristoiu adaugă că acest plan a fost făcut împreună cu PSD, iar Stelian Ion a fost luat în vizor pentru că intrase într-o grupare de procurori, susținuți din umbră de tandemul Codruța Kovesi- Florian Coldea, care pregăteau dosare împotriva lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu.

“Acest plan a fost făcut împreună cu PSD. Liviu Dragnea a spus La Marius Tucă Show că a fost o întâlnire la Cotroceni, între Klaus Iohannis și Ciolacu. De ce? (…) interesul PSD și al PNL este să radă partidele concurente. Cu AUR, PSD se descurcă, dar totuși USR era un pericol pentru PSD. (…) De ce Stelian Ion? Care a fost suspiciunea și o să o spunem aici cu subiect și predicat. Picătura care a umplut paharul au fost informațiile, primite pe diferite căi de Klaus Iohannis, dar știute și de Ciolacu, că domnul acesta intrase într-un fel de rețea cu niște procurori, haștagiști, sprijiniți și de o mare grupare din presă. Este vorba de gruparea kovesistă”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu amintește cum Stelian Ion, odată ajuns ministru, a început să-și construiască o imagine de apărător al Justiției, subminându-i rolul președintelui Iohannis.

“În toate conferințele de presă, Stelian Ion începuse să câștige o imagine de luptător pe partea de justiție. Klaus Iohannis considera Justiția moșia lui, o apăra el. Și deodată vine pe partea dreaptă unul care o apără el. Din ianuarie 2021, Stelian Ion a făcut conferințe de presă, legile justiției, a făcut un scandal… el nu s-a dus la Klaus Iohannis să-i ceară sfatul, a făcut pe cont propriu. (…) A devenit suspicios în momentul în care a văzut că în legile justiției el îl scoate pe președinte din ecuația numirii șefilor marilor parchete. Klaus Iohannis, cum zicea și Liviu Dragnea, nu te uită, nu prea permite să fie contrazis de cineva care nu zice să trăiți domnul președinte”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu dezvăluie și momentul în care Marcel Ciolacu a fost convins să intre în joc.

“Care era însă momentul în care l-a convins și pe Ciolacu? A venit un moment în care, la adjuncți, la DNA și la DIICOT, trebuia puși niște procurori. Și fără să știe el, dl. Stelian Ion și gașca – și o spun cu toată responsabilitatea este rețeaua Coldea-Kovesi rămasă în presă, în politică și care activează în continuare.(…) Și-atunci, Stelian Ion făcuse deja concursul să-i numească pe ăștia, un grup de procurori haștagisti, care din informațiile pe care le avea Klaus Iohannis și i s-a spus și lui Marcel Ciolacu, deja erau niște ținte vii. Din familia lui Iohannis, de la Cotroceni, de la PSD. O să spuneți, bine, nu erau șefi. Nu erau șefi, erau punctele-cheie, pentru că, potrivit legii, ei ajungeau șefi de secții și la rândul lor își aduceau echipa și în acel moment ca șef la DNA tu erai cu președintele și-ți venea dosarul, mai ales că dosarul ăla se ducea mai întâi la presă… și-atunci a fost o înțelegere (…) atunci a fost picătura care a umplut paharul încât s-a decis de către Iohannis scoaterea USR de la guvernare”, a susținut publicistul.

„Bătălia pentru Președinția României nu are nicio legătură cu România”

Ion Cristoiu spune că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier face parte din bătălia pentru alegerea candidatului dreptei la alegerile prezidențiale din 2024, bătălie în care sunt implicate mai multe forțe.

“Din nenorocire, pentru prima dată după decembrie 1989, bătălia pentru președinția României s-a declanșat mult, mult mai devreme. Bătălia pentru Președinția României nu are nicio legătură cu România. Diferite puteri, diferite sfere de influență, care au la rândul lor forțe în România, au pornit o bătălie. Cred că Iohannis merge împreună cu americanii pe Ciucă.(…) e pro american, de-aia a și fost pus interimar atunci. A apărut un candidat al francezilor care este Dacian Cioloș.(…) în această bătălie, a apărut unul, numit Ludovic Orban, care a zis deodată candidez eu. El nu e în piesă. Încurca multe jocuri. A fost și nepoliticos, cu trei ani înainte de alegeri tu să-i spui președintelui că îi iei locul. Tot ce vedem este pentru 2024. Vă mai dau un exemplu de bătălie a forțelor. E clar că Mircea Geoană vine și el de undeva. Bănuiesc că dl. Ciucă este al Pentagonului și Geoană altă direcție, poate Departamentul de Stat.(…) la un moment dat a dat un interviu la Antena 3 în care spune că ia în calcul să fie președinte. Și a doua sau a treia zi are loc scandalul că a condus beat (…) și ăla a fost un semnal dat forțelor care îl susțin pe Geoană: stați cuminți”, a susținut publicistul.

Cât privește soarta USR PLUS după instalarea Guvernului Ciucă, Ion Cristoiu spune că partidul lui Cioloș va intra în Opoziție, care îi va face bine, cu condiția să iasă din bula de pe Facebook și să se adreseze tuturor românilor, nu numai fanilor săi.

“USR are o mare problemă pe care cred că o va rezolva Dacian Cioloș. Partidul aceste este un partid de Facebook. În momentul în care tu ești atent la ce spun fanii tăi, radicalii tăi riști să crezi că ăla e poporul român. După părerea mea, Opoziția le va face foarte bine, cu o singură condiție. Ei trebuie să se adreseze și poporului român. Bula nu este suficientă, opoziția lor va fi foarte grea pentru că nu se pot uni decât cu AUR. Situația va fi foarte complicată. PSD nu va semna un acord. USR PLUS va ajunge tot la mâna PSD pentru că PSD va fi șeful Opoziției”, a explicat publicistul.

„Klaus Iohannis a pus presiune pe clasa politică să treacă Ciucă”

Ion Cristoiu mai spune că momentul declarațiilor președintelui Iohannis, din 20 octombrie, prin care anunța luarea unor măsuri dure împotriva pandemiei a fost special ales pentru a pune presiune pe clasa politică să voteze Guvernul Ciucă.

“Prima dată am crezut că textul ăla în proză al lui Klaus Iohannis era de dramatizare uriașă a momentului astfel încât să pună presiune pe clasa politică să treacă Ciucă. Deci a fost ales. Eu fac această previziune că se va întâmpla în felul următor. Guvernul acesta, până se învestește celălalt, va da măsurile alea foarte dure, una dintre ele neconstituțională… Aici trebuie să spun. În Occident, certificat verde înseamnă boală, vaccin sau testare. Adică te duci, te testezi și iei un cod din ăla pe telefon pentru 72 de ore. În momentul în care intri în magazin nu-ți cere vaccinarea, îți cere codul care poate fi totdeauna pentru vaccinare”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susține că măsurile dure, decise de Guvernul Cîțu vor fi bine administrate de Guvernul Ciucă, atuul viitorului premier fiind capacitatea de organizare, grație experienței sale de fost șef al Statului Major al Armatei.

„Administrarea măsurilor revine lui Ciucă. El a fost șef de Stat Major. Statul Major în Armată se ocupă cu organizarea. Deci nu că el e bun militar în sensul că zice să trăiți. Tot ce este fundamental în armată este organizarea. Această managerizare este extraordinară în politică. Nu e vorba de militar, nu, totul este o administrare și el poate să administreze bine această pandemie. După părerea mea, dl Klaus Iohannis a ieșit înadins acum când, după părerea mea, este vârful. O să vedeți cum încet-încet o să intre în platou sub administrarea lui Ciucă și ce încântați o să fie românii că s-a rezolvat. Eu am încredere. Mie mi-a plăcut când a fost interimar”, a mai spus publicistul.