• “La București se doarme dintr-o iluzie pentru că dacă atenția mediatică a fost abătută, nu înseamnă că pandemia s-a terminat și nu înseamnă că problemele nu s-au adâncit. Și, de fapt, e un dezastru care băltește. În asemenea momente, presa trece cu vederea.
  • Asta nu înseamnă că PSD nu vede că PNL crește în sondaje și, după părerea mea, PSD chiar cade, în fiecare zi. Pentru că acest mare partid e la căruța lui Iohannis. Și-atunci electoratul zice avem două partide PNL și PSD, păi de ce să votez eu PSD că e ca și PNL. O greșeală uriașă.
  • Ar fi fost bine și pentru România dacă ei erau în Opoziție. Pe undeva, unitatea în fața războiului din Ucraina nu ar fi fost forțată, în sensul că a venit și opoziția”.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în cele trei luni de la instalarea Guvernului Ciucă rezolvarea problemelor țării bate pasul pe loc și avertizează că după încheierea războiului din Ucraina, coaliția se va destrăma.

“La București se doarme dintr-o iluzie pentru că dacă atenția mediatică a fost abătută, nu înseamnă că pandemia s-a terminat și nu înseamnă că problemele nu s-au adâncit. Și, de fapt, e un dezastru care băltește. În asemenea momente, presa trece cu vederea. Asta nu înseamnă că PSD nu vede că PNL crește în sondaje și, după părerea mea, PSD chiar cade, în fiecare zi. Pentru că acest mare partid e la căruța lui Iohannis. Și-atunci electoratul zice avem două partide PNL și PSD, păi de ce să votez eu PSD că e ca și PNL. O greșeală uriașă. Ar fi fost bine și pentru România dacă ei erau în Opoziție. Pe undeva, unitatea în fața războiului din Ucraina nu ar fi fost forțată, în sensul că a venit și opoziția”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Ion Cristoiu avertizează că, după încheierea războiului, și la noi, ca și la ruși, vor apărea fisurile, iar USR ar putea să speculeze acest moment în favoarea sa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

“Dacă mâine ar fi alegeri, nu s-ar schimba nimic la noi. Acum. Când se va termina războiul, o să vedeți cum o să cadă coaliția. Dacă cei de la USR sunt acum deștepți, ei vor câștiga. Acum , în timpul războiului, lumea este preocupată de asta. (…) deci, din punct de vedere electoral, dacă acum au alegerile, nu se întâmplă nimic. Când se termină, o să apară, ca și la ruși, fisurile. Chiar și când câștigă. Pentru că atunci nu mai e atmosfera aceea de război și constată că mor de foame. Abia atunci se simt sancțiunile. La noi, foarte multe probleme nu vin din război, ci din faptul că nu fac nimic. Au trecut trei luni și nu au făcut nimic, nimic. Nu-mi vine să cred. Unde sunt legile? A adoptat ceva Parlamentul în afară de desființarea SIIJ? Acum ești pe val pentru că nu te schimbă nimeni. Dacă acum iei niște măsuri, ai sprijin după”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că se aștepta la creșterea PNL în sondaje în această perioadă, ceea ce va duce la ruperea coaliției deoarece electoratul PSD nu se mai regăsește în mesajele social-democraților.

“Marile probleme se vor simți după și acum ele sunt adâncite de război. (…)  Cea mai periculoasă este creșterea PNL în sondaje în raport cu PSD. Asta va duce la ruperea coaliției. Mă așteptam, pentru că PSD nu mai are voce. Dacă el era în Opoziție, fără să fie împotriva războiului, aducea niște nuanțe și câștiga capital. Sunt și oameni care au întrebări. La ora actuală, electoratul PSD nu se mai regăsește în politica PSD. Nu (va rămâne coaliția în picioare după acest război). Pe perioada războiului va crește PNL și PSD va fi obligat să renunțe la coaliție, altfel va pierde alegerile”, a susținut publicistul.

Cum se va încheia războiul din Ucraina

Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina se va încheia fie printr-o împotmolire a rușilor, mai puțin probabilă, fie prin încheierea unui tratat de pace, semnat de Volodimir Zelenski.

“Ăsta ar putea fi finalul. Un tratat de pace sau o înțelegere între cele două părți, semnat de Zelenski, în niciun caz de altcineva, și cred că se va merge pe păstrarea faptului împlinit. Adică, să rămână Crimeea și Donbasul. Numai așa cred că se poate încheia. Dar aici va depinde foarte mult de ucraineni. Eu așa aș face acum. În 26 iunie 1940, când a fost dictatul de la Moscova (României i s-au luat Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herta, Transilvania de Nord-Vest și Cadrilaterul), toată lumea a criticat Consiliul de coroană că a cedat. A făcut un lucru foarte bun. A zis bă, dacă nu cedăm, rămânem într-o bucățică. Dacă nu cedăm, vin ăia și ne pisează și nu rămâne piatră pe piatră. Acum, dacă vezi că rușii nu cedează, renunți pentru că vezi că istoria e complicată. Poate vine altcineva la Kremlin și se schimbă. Altfel, rușii nu dau înapoi, mi-este greu să vred că vor da”, a subliniat publicistul.

În opinia sa, rezultatul negocierilor dintre Rusia și Ucraina nu ar putea fi decât cel dintre ruși și finlandezi, care au cedat Moscovei Karelia, prin Tratatul din 12 martie 1940.

“Rezultatul negocierilor ruso-ucrainene nu poate fi decât cel din Finlanda. Este tras la indigo. Inițial, Armata Roșie a intrat pe ideea să schimbe regimul, ba chiar să facă un regim comunist. În final, rușii le-a cerut finlandezilor să le dea Karelia. Dacă observați acum, acțiunea de azi cu Crimeea (mitingul de la Moscova dedicat sărbătoririi a 8 ani de la anexarea peninsulei), care a fost un semnal extrordinar, discursul cu guvernatorii, Putin a renunțat la tema NATO, care e o primejdie, e temă secundară, tema principală este sudul. Astăzi a fost un semnal extraordinar dat de Putin, aniversarea Crimeei. Deci, el s-a concentrat pe sud. Dacă observați, în sud nu se întâmplă nimic spectaculos pentru televiziuni, pentru că acolo sunt orașe mici, litoralul tot e cucerit. Au până la Odessa, tot litoralul Mării Negre, inclusiv Insula Șerpilor, până la Marea Azov. Și, din câte îmi dau eu seama, este o aparentă împotmolire a rușilor. E aceeași strategie ca la noi. Puteau să pună regimul lor imediat, dar au pus până în 1947. Stilul lor. Cred că acolo în sud, pe teren, ei câștigă sat cu sat, își instalează administrație proprie, fac referendumuri, și, când vor veni la negocieri, vor spune e fapt împlinit”, a explicat publicistul.

Cât privește înlăturarea lui Putin de la Kremlin, Ion Cristoiu spune că acest lucru ar fi posibil numai după încheierea războiului din Ucraina, când atenția rușilor nu va mai fi concentrată pe conflictul militar și vor resimți din plin efectele sancțiunilor economice.

“După părerea mea, Putin poate fi înlăturat după. Adică se încheie războiul, sancțiunile rămân, se vor resimți și atunci poporul poate să-l răstoarne. Deci poți să-l răstorni când nu mai e război… și atunci vor spune gata, nu mai e război, se negociază cu Occidentul că nu se ia partea aia a Ucrainei, pentru că o va semna Zelenski, și omul care îl va răsturna pe Putin va negocia cu occidentul ridicarea sancțiunilor. Și atunci poți să vii în fața rușilor, ca salvator, dar trebuie mai întâi să termini războiul. Acum nu simt”, a mai spus publicistul.