• Ion Cristoiu: Pentru Proiectul de ţară Florin Cîţu – preşedinte PNL – Klaus Iohannis a dat ţara peste cap. Congresul a fost de la un capăt la altul o imensă înşelăciune. În confruntarea oratorică, Ludovic Orban l-a surclasat pe Florin Cîţu. Cum a ajuns Klaus Iohannis să parieze pe o mîrţoagă confundînd-o cu un armăsar – rămîne un mister.
  • Ion Cristoiu: Sîmbătă, 2 aprilie 2022, după şase luni de şefie a PNL, Florin Cîţu a fost forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte. Evenimentul n-a stîrnit nici cea mai mică surprindere. Nu numai liderii PNL, dar şi presa au lăsat impresia că demisia a fost un gest normal. Anormal era că ea s-a produs cu o anume întîrziere.
  • Ion Cristoiu: E limpede că în spatele debarcării lui Florin Cîţu şi înscăunarea lui Nicolae Ciucă e Klaus Iohannis. Nici în acest caz nu ştim cum a intrat în dizgraţie Florin Cîţu şi cum de i-a picat cu tronc lui Klaus Iohannis Nicolae Ciucă. Sigur e că Nicolae Ciucă – preşedinte PNL e un nou Proiect de ţară al lui Klaus Iohannis.

30 mai 2021, ora 10.10. Lovitură de teatru la PNL. Cu puţin timp înainte de începerea Consiliului Naţional, Florin Cîţu îşi anunţă înscrierea în cursa pentru şefia PNL. Pînă acum, deşi erau semne clare ale unei campanii electorale nedeclarate, premierul o scăldase cînd venea întrebarea Dacă va candida sau nu. Acum, pe treptele scării care urcă la uşa sediului PNL din Modrogan, înconjurat de 40 de susţinători, Florin Cîţu îşi proclam candidatura. Am folosit la vremea respectivă sintagma Lovitură de teatru la PNL, şi-o folosesc şi acum, pentru că puţină lume se aştepta ca Ludovic Orban să aibă un concurent altfel decît de paie. La Congresul din 25 septembrie 2021 Ludovic Orban candida pentru reînnoirea mandatului. Se ştiau puţine cazuri în care un preşedinte de partid în exerciţiu să piardă la un congres de reînnoire a mandatului. De regulă, în astfel de împrejurări, preşedintele n-are contracandidaţi sau, dacă vrea să mimeze democraţia de partid, îşi pune el unul. Florin Cîţu nu părea candidatul de serviciu. Lansarea din 30 mai 2021, care a beneficiat de prezenţa entuziastă a unor nume grele ale PNL, mărturisea un candidat înscris în cursă sigur c-o să cîştige. Realităţile de după anunţarea candidaturii dovedeau că Florin Cîţu are şanse mari să-l înfrîngă pe Ludovic Orban. Rapiditatea cu care filială după filială trecea de partea lui Florin Cîţu, sprijinul făţiş de care se bucura din partea Presei prezidenţiale, dar mai ales faptul că echipa care-l sprijinea număra lideri PNL apropiaţi de Cotroceni arătau că în spatele lui Florin Cîţu era Klaus Iohannis.

 Pînă atunci Ludovic Orban fusese unul dintre favoriţii lui Klaus Iohannis. Îl făcuse premier în noiembrie 2019, punînd Sistemul la lucru pentru a sparge Coaliţia PSD-ALDE de la Guvernare. În campania de alegeri, Klaus Iohannis îl sprijinise făţiş pe Ludovic Orban, încălcînd Constituţia. După alegeri a refuzat să recunoască eşecul PNL-ului condus de Ludovic Orbvan. E drept, în decembrie 2020, cînd se formase Coaliţia PNL-USR, îl desemnase premier pe Florin Cîţu. Se pusese asta pe seama faptului că USR îl refuzase pe Ludovic Orban.

Ce-l făcuse pe Klaus Ioahnnis să-şi aleagă un nou favorit? e o întrebare căreia doar viitorul îi va da răspuns. Pentru că, indiscutabil, candidatura lui Florin Cîţu mărturisea lepădarea de un favorit – Ludovic Orban – de dragul altui favorit – Florin Cîţu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Important rămîne că:

1) Florin Cîţu s-a înscris în cursă după ce i se garantase că va cîştiga.

2) Victoria lui Florin Cîţu era un nou Proiect de ţară pentru Klaus Iohannis.

Se ştie ce-a urmat zilei de 30 mai 2021. Florin Cîţu, contrar aşteptărilor, s-a dovedit un concurent cumplit de slab. De la o zi la alta, Ludovic Orban, care n-a vrut să renunţe, sfidîndu-l pe Klaus Iohannis, îi administra scatoalce lui Florin Cîţu, profilîndu-se ca învingător în campanie. Pentru Proiectul de ţară Florin Cîţu – preşedinte PNL – Klaus Iohannis a dat ţara peste cap. Congresul a fost de la un capăt la altul o imensă înşelăciune. În confruntarea oratorică, Ludovic Orban l-a surclasat pe Florin Cîţu.

Cum a ajuns Klaus Iohannis să parieze pe o mîrţoagă confundînd-o cu un armăsar – rămîne un mister.

Rămîne un mister şi faptul că deşi campania arăta clar că Florin Cîţu n-are calităţi politice nici pentru un primar de comună, totuşi Klaus Iohannis s-a încăpăţînat să-l susţină.

Sîmbătă, 2 aprilie 2022, după şase luni de şefie a PNL, Florin Cîţu a fost forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte. Evenimentul n-a stîrnit nici cea mai mică surprindere. Nu numai liderii PNL, dar şi presa au lăsat impresia că demisia a fost un gest normal. Anormal era că ea s-a produs cu o anume întîrziere.

Demisia a urmat unei cereri venite din partea a peste 40 de organizaţii judeţene.

Duminică seara, Gheorghe Flutur n-a putut explica decizia, luată de 40 de organizaţii într-o singură noapte, cea de marţi, 29 martie, spre miercuri, 30 martie.

Aceleaşi organizaţii îl vor ca preşedinte al PNL pe Nicolae Ciucă.

E limpede că în spatele debarcării lui Florin Cîţu şi înscăunarea lui Nicolae Ciucă e Klaus Iohannis.

Nici în acest caz nu ştim cum a intrat în dizgraţie Florin Cîţu şi cum de i-a picat cu tronc lui Klaus Iohannis Nicolae Ciucă.

Sigur e că Nicolae Ciucă – preşedinte PNL e un nou Proiect de ţară al lui Klaus Iohannis.

După eşecul catastrofal al Proiectului de ţară – Florin Cîţu – preşedintele PNL.

Care vine după eşecul catastrofal al Proiectului de ţară România educată şi al Proiectului de ţară Guvernarea PNL- USR.

Pe cînd eşecul Proiectului de ţară Nicolae Ciucă – preşedinte al PNL?

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro