• În opinia sa, regimul și Klaus Iohannis s-au pesedizat, iar dezbaterile publice intense pe tema legii avertizorului de integritate arată că există pentru Codruța Kovesi o forță alcătuită din ONG-uri și o parte a presei.
  • Ion Cristoiu spune că, în condițiile unei majorități PNL-PSD-UDMR, susținută de sistem, legile siguranței naționale și avertizorului de integritate nu ar fi trebuit să creeze atâta zarvă publică.
  • Ion Cristoiu mai spune că forța care o susține pe Codruța Kovesi este puternică, sprijinită din afară, dar arată și prețul slugărniciei față de UE.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că scandalul public declanșat pe tema drafturilor legilor siguranței naționale sau a legii avertizorului de integritate arată conturarea unui culoar pentru Laura Codruța Kovesi în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

După ce Parlamentul a adoptat legea avertizorului de integritate cu modificări care contravin directivei europene pe această temă, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a amenințat voalat România că ar putea cere Comisiei Europene condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Ion Cristoiu spune că, în condițiile unei majorități PNL-PSD-UDMR, susținută de sistem, legile siguranței naționale și avertizorului de integritate nu ar fi trebuit să creeze atâta zarvă publică.

Recomandări

ZELENSKI MERGE LA MADRID
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE
DEZASTRU ÎN PAPUA NOUA GUINEE
NE IA A.I.-UL LOCUL DE MUNCĂ?
NUMAI MONSTRU SĂ NU FII!

“Se conturează în mod surprinzător o direcție radicală și cred că ea este în perspectiva prezidențialelor. Noi avem la ora actuală un dezechilibru politic uriaș. Avem PSD-PNL-UDMR fără nicio problemă, cu un sistem de partea lor, cu Occidentul de partea lor și un USR care s-a destrămat, s-a împărțit în două, un AUR care se ocupă de nunta șefului lor. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu ne așteptam ca aceste teme cum ar fi draftul legilor siguranței naționale, povestea asta cu avertizorul de integritate, să devină o problemă foarte mare. Asta înseamnă că în acest moment există deja o bătălie pentru prezidențiale”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

În opinia sa, regimul și Klaus Iohannis s-au pesedizat, iar dezbaterile publice intense pe tema legii avertizorului de integritate arată că există pentru Codruța Kovesi o forță alcătuită din ONG-uri și o parte a presei, cu sprijin din afară, pentru candidatura la prezidențialele din 2024.

“Avem de-a face cu un regim și cu un Klaus Iohannis care, spun în sensul bun, s-au pesedizat, adică s-au apropiat de temele vieții de fiecare zi, ale siguranței naționale, și, teoretic, acest regim nu trebuia să aibă nicio problemă. Te-ai fi așteptat ca despre legea asta, a avertizorului de integritate, nici să nu se discute. Asta înseamnă că există pentru Codruța Kovesi, un culoar, o forță alcătuită din ONG-uri, dintr-o parte a presei și, după părerea mea, sigur sprijinită din afară, care îi creează ei culoarul”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că alegerile prezidențiale din 2024 sunt un moment deosebit iar batălia pentru funcția supremă în stat a început deja în culise.

“S-a deschis cursa pentru prezidențiale în culise, între servicii. 2024 este un moment deosebit pentru că, ca și în 2014, președintele în exercițiu nu mai candidează. De regulă, când candidează președintele în exercițiu, patima nu e așa de mare. Acum, oferta este pentru toți, fiecare se gândește că nu se va bate cu președintele în exercițiu, ci cu alți contracandidați. După felul cum se agită, unul ar fi Mircea Geoană, dar el nu are nicio șansă”, susține publicistul.

Ion Cristoiu consideră surprinzătoare preocuparea Codruței Kovesi pentru evitarea SRI-zării României în condițiile în care, în trecut, a fost parte a binomului SRI-DNA.

“Cei care au atras atenția asupra statului paralel nu au fost cei de acum. Dimpotrivă, se duceau în piață și erau de acord cu statul paralel. Acum tema statului paralel a fost preluată de Codruța Kovesi. Această grupare, acest culoar, nu e numai pentru lupta împotriva corupției. Surprinzător, este pentru evitarea militarizării, a securitizării. (…) E un culoar în care cred că își vâră capul și Daniel Morar (…) deci culoarul este acesta… asistăm la o militarizare, sereizare a României și o încălcare brutală a principiilor statului de drept, ce spuneam noi și se întâmpla pe vremea binomului. Teoretic, te-ai fi așteptat să nu aibă influență. Te-ai fi așteptat ca lumea să se preocupe de prețul carburantului, de război. Pe asta s-a bazat și regimul Iohannis”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că forța care o susține pe Codruța Kovesi este puternică, sprijinită din afară, dar arată și prețul slugărniciei față de UE.

“Forța aceasta este foarte puternică. De ce spun că e sprijinită din afară? Pentru că mie mi s-a părut o bizarerie. România, de când a început războiul, a făcut tot ce a zis UE și NATO, de la refugiați până la ajutorul cu cerealele, am dat și armament. În aceste condiții, vine în vizită, în România, o doamnă Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene. În acest condiții, ea se întâlnește cu premierul Ciucă, care a ajutat, a fost folositor pentru UE, pentru că multe lucruri UE le-a rezolvat prin noi, dar se întâlnește și cu cei care îl acuză pe Nicolae Ciucă și vor să-l dea jos pentru că a plagiat. Nu există așa ceva. Ne arată că, undeva, acest culoar gen Codruța Kovesi este sprijinit din afară, dar spune în același timp și prețul slugărniciei. Eu sunt uluit cum iau amploare niște teme, care, teoretic, în contextul actual, de criză, de tulburare, nu au nicio valoare”, a subliniat publicistul.