- Fidel Castro recunoaște dificultățile, le dezvăluie cubanezilor, se trudește să le explice. Nicolae Ceaușescu n-a făcut asta. În nici un moment el nu s-a adresat omenește românilor, nu le cerut colaborarea, nu le a explicat de ce trebuie să se sacrifice.
- Fidel Castro a reușit să prezinte Criza devizelor ca o fatalitate și nu ca expresia unor greșeli. Nicolae Ceaușescu n-a catadicsit să se explice românilor, să-i ia parteneri de suferință, să arate că austeritatea, lipsurile nu sînt rodul voinței sale, ci al fatalități.
- Fidel Castro a prezentat Criza în strînsă legătură cu embargoul american. Nicolae Ceaușescu n-a avut curajul să pună pe seama rușilor responsabilitatea Crizei. Pe măsură ce Criza se adîncea Nicolae Ceașescu nu întreprindea nimic.
Abia după ce am citit cîteva din intervențiile lui Fidel Castro din 1986, mai precis, după revenirea de la Moscova, m-am dumirit mai mult decît după toate scrierile analiștilor despre Castroika. Deși vorbește despre mercantilismul dezvoltat în Cuba după injecția cu capitalism făcută socialismului, Fidel Castro e preocupat de Criza economică produsă de Criza devizelor. În mai multe rînduri, el explică poporului cubanez, cu acel formidabil apetit de Bunic și Diriginte totodată, cum s-a ivit Criza Devizelor. Căderea dolarului ar fi trebuit să ducă la creșterea importurilor în Cuba. Dar, Cuba exportă zahărul și petrolul rămase după consumul propriu în dolari. Cele mai multe bunuri sînt importate, însă din țările occidentale, nu din SUA, pentru că funcționează embargoul Imperiului, cum îi spune Castro. În aceste condiții, Cuba trebuie să-și reducă drastic importurile. Asta înseamnă însă punerea în pericol a realizărilor cu care se mîndrește Castro:
Advertisment
Cele din domeniul Sănătății, Învățămîntului, Creșterii copiilor. Pentru a nu fi afectate tocmai argumentele regimului față de cubanezi, se impune o austeritate pe plan intern. Austeritatea, impusă de regim, are drept adversar de moarte mecanismele cointeresării, introduse de Castro în economie prin copierea modelului sovietic brejnevist. Injecția de capitalism însemna:
a. Risipirea dementă a carburantului, a materiei prime, a uneltelor și chiar a devizelor de către instituțiile de stat, jefuite de mercenarii capitaliști iviți și înfloriți în țară.
Recomandări
b. Apariția unor mari nemulțumiri populare din cauza inegalităților sociale. Castro impunea marii majorități a populației austeritatea, strîngerea curelei, în timp ce o minoritate de îmbogățiți pe seama statului se lăfăiau în lux.
c. Mecanismele capitaliste creaseră în Cuba oaze autonome față de puterea centrală. Cînd întreprinderea are o anume autonomie în gestionarea fondurilor, cum să-i impui austeritatea?
Fidel Castro încearcă să rezolve Criza devizelor atît prin impunerea austerității, cît și prin Campania de rectificare a erorilor. Această campanie are drept nucleu cultivarea spiritului de sacrificiu, a eroismului revoluționar, a moralei, în defavoarea egoismului, mercantilismului, a cointeresării materiale. Credea Fidel Castro în eficiența revenirii la ghevarism? Perioada Impulsului spre capitalism îi arătase că mulți cubanezi, inclusiv membri de partid, se dădeau în vînt după bunurile materiale și n-aveau nici un chef s-o facă pe eroii. După opinia mea, Castro știa asta. Măsurile de austeritate sînt impuse cu forța. Cu forța sînt impuse muncile patriotice. Din punctul de vedere al lui Castro, nu se putea spune asta în public. Și atunci pentru acceptarea austerității se apela la sloganul patriotismului, al eroismului revoluționar. Refuzai să ieși la muncă voluntară? Erai blamat că nu ești comunist, că te închini idolului numit ban. Din acest punct de vedere politica lui Fidel Castro avea multe legături cu creștinismul. Nu cerea creștinismul lepădarea de bunuri? Nu elogia creștinismul pe bogații care-și dădeau averea săracilor? Nu cultiva creștinismul martiriul, sacrificiul?
Și Nicolae Ceaușescu s-a confruntat cu Criza devizelor. Și Nicolae Ceaușescu a impus austeritatea în materie de bunuri provenite din import. De ce a eșuat Nicolae Ceaușescu? Pentru că el nu era Fidel Castro:
a. Fidel Castro recunoaște dificultățile, le dezvăluie cubanezilor, se trudește să le explice. Nicolae Ceaușescu n-a făcut asta. În nici un moment el nu s-a adresat omenește românilor, nu le cerut colaborarea, nu le a explicat de ce trebuie să se sacrifice.
b. Fidel Castro a reușit să prezinte Criza devizelor ca o fatalitate și nu ca expresia unor greșeli. Discursurile sale din 1986 sînt pline de tînguiri despre ravagiile uraganului Kate, despre drama devalorizării dolarului. Nicolae Ceaușescu n-a catadicsit să se explice românilor, să-i ia parteneri de suferință, să arate că austeritatea, lipsurile nu sînt rodul voinței sale, ci al fatalități.
c. Fidel Castro a prezentat Criza în strînsă legătură cu embargoul american. Nicolae Ceaușescu n-a avut curajul să pună pe seama rușilor responsabilitatea Crizei.
d. Pe măsură ce Criza se adîncea Nicolae Ceașescu nu întreprindea nimic. Senzația de nepăsare a Dictatorului față de dificultățile vieții cotidiene a fost una dintre cauzele urii stîrnite în popor. Nu întîmplător, Ion Iliescu îl acuză la TVR în 22 decembrie 1989 că a fost fără inimă. În nici o clipă Nicolae Ceaușescu n-a recunoscut public faptul că românii sufereau din cauza aprovizionării. S-a creat astfel imaginea că austeritatea e impusă de el, că existau bani, dar că Dictatorul îi refuză românilor așa, de-al dracului. Castro procedează invers. Rezolvarea Crizei el o prezintă ca operă a poporului care caută soluții împreună cu el. Criza e explicată ca fiind fatală, așa cum un părinte i-a explica copilului că nu sînt bani ca el să-și ia o bicicletă.
Toate aceste deosebiri explică de ce Nicolae Ceaușescu a murit împușcat la Târgoviște, în timp ce Fidel Castro a murit în patul lui.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește și
- Meghan Markle a lansat un magazin online pentru ca fanii să îi cumpere articolele de modă preferate. Ce branduri alege Ducesa de Sussex
- Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului Sumy din nord-estul Ucrainei, rănind 65 de persoane. Acesta a avariat o școală și un spital
- Emma Răducanu ajunge în sferturile de finală la Miami Open. Sportiva a obținut o victorie impresionantă împotriva Amandei Anisimova
Partenerii noștri