- Ion Cristoiu: Cred că acest conflict durează mai demult. Ăsta a fost un pretext şi şi o diversiune pentru presă ca să nu discute. În cazul Apărării, există decizii care te pot avantaja sau dezavantaja. Adică tu, ministrul Apărării, poţi să cumperi corvete de la o ţară, preşedintele care s-a înţeles cu altă ţară să vrea altceva.
- Ion Cristoiu: A început o campanie de rămân cu tine, dar arăt că nu sunt cu tine. Începe o delimitare publică a PSD în primul rând de Klaus Iohannis. Domnul Klaus Iohannis este din punct de vedere politic un cadavru viu. S-a terminat. Cine dă în el acum are de câştigat. Acum trebuie să începi să te înarmezi electoral.
- Ion Cristoiu: Despre Vasile Dîncu e greu de spus că e pesedist. El e mai degrabă tefelist. De aia m-a şi mirat declaraţia cu Ucraina. Poate că a făcut-o dinadins ca să provoace un scandal. Dîncu nu e omul care să facă declaraţii iresponsabile. Şi atunci vom avea o a treia semnificaţie, înarmarea lui Dîncu pentru a candida la prezidenţiale.
Publicistul Ion Cristoiu spune că demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării are mai multe semnificații, de la semnalul unei delimitări a PSD de președintele Iohannis și guvernarea Ciucă până la o candidatură la alegerile prezidențiale.
Advertisment
Ion Cristoiu exclude posibilitatea ca demisia lui Vasile Dîncu să fi pornit de la declarațiile acestuia privind inițierea unor negocieri de pace cu Rusia de către marile puteri în numele Ucrainei și spune că fostul ministru avea propria agendă ceea ce l-a pus în conflict cu președintele Iohannis.
„Cred că este o diversiune ipoteza că totul a plecat de la declarația lui Dîncu. Pentru că pentru acea declarație nu demisioneazaă nimeni. El a și explicat prima dată că e o rupere din context. Problema e că era inevitabil conflictul dintre cei doi. Mai țineți minte că noi am avut un ministru Ciucă la Apărare? Nu, nu exista pentru că era ăla de la Cotroceni, da? Veți observa că Dîncu avea o agenda a lui. S-a dus în multe locuri, nu numai la întâlniri cu membrii NATO. A fost în Israel, în Giorgia. Apărea foarte des la televizor. Este clar că Dîncu folosea și el la rândul lui această funcție pentru agenda lui personală și probabil pentru niște ambiții pe care le presupun. În aceste condiții, el a intrat în conflict automat cu Klaus Iohannis pentru că, din ce știm până acum, cu Iohannis nu poți să lucrezi. Cu șefii de servicii, cu toți, repetă scena cu paltonul. Adică te duci la el și nu poți să-i zici nimic, nici măcar să-l convingi”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de la Smart TV.
Recomandări
Ion Cristoiu spune că acest conflict este mai vechi și a fost alimentat situația creată de războiul din Ucraina când multe din înțelegerile liderilor europeni, inclusiv români, sunt secrete, fiind știute numai președinte sau numai de ministrul Apărării, ambii având interese/relații personale de apărat.
„Cred că acest conflict durează mai demult. Ăsta a fost un pretext și și o diversiune pentru presă ca să nu discute. În cazul Apărării, există decizii care te pot avantaja sau dezavantaja. Adică tu, ministrul Apărării, poți să cumperi corvete de la o țară, președintele care s-a înțeles cu altă țară să vrea altceva. (…) Acest domeniu al apărării, ca și cel al Externelor, este un domeniu în care tu personal obții niște avantaje. Tu, președinte, te duci la Consiliul UE. Klaus Iohannis. Și stai de vorbă. Dacă stai de vorbă cu Macron nu-l întrebi ce mai face soția. Ăla zice ar fi bine să cumpărați de la noi, cutare, cutare.., Bine, zice el. Și când te duci acasă dai de Dîncu care zice eu nu vreau. Ține și de interesul personal. Una e să rezolvi tu și alta e să-I spui lui Macron, da, dar trebuie să vorbesc cu Dîncu. Și ăla zice păi vorbesc eu cu Dîncu. Dîncu bănuiesc că s-a angajat și el și zice că trebuie să vorbească cu președintele. Acest lucru s-a accentuat în timpul războiului din Ucraina pentru că la nivel de lideri politici și cu atât mai mult la liderii noștri politici, are două fețe. Fața oficială și fața neoficială, foarte multe înțelegeri pe sub masă, secrete, discrete, pe care trebuie să le știe numai președintele sau numai Dîncu”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că demisia lui Vasile Dîncu poate fi și semnalul unei delimitări publice a PSD de Iohannis și de guvernarea Ciucă, în perspectiva alegerilor din 2024, dacă luăm în calcul apariția unui clip în care social-democrații îl atacă pe șeful statului din cauza pensiilor.
„Există un clip, făcut de PSD, în care îl face pulbere pe Iohannis în legătură cu pensiile. De ce și-a dat demisia acum? Pentru că PSD se pregătește să plece, pentru că începe să deconteze groaznic tot ce face Guvernul. Și aici e ceva în neregulă. Nu, nu se retrage. A început o campanie de rămân cu tine, dar arăt că nu sunt cu tine. Începe o delimitare publică a PSD în primul rând de Klaus Iohannis. Domnul Klaus Iohannis este din punct de vedere politic un cadavru viu. S-a terminat. Cine dă în el acum are de câștigat. Acum trebuie să începi să te înarmezi electoral. Păi nu te înarmezi și ai și început războiul. Deocamdată, Klaus Iohannis nu s-a supărat. Cu Dîncu nu s-a înțeles mult timp, dar a așteptat momentul ca ruptura dintre el și Dîncu să fie pusă pe seama acelei declarații. Și aici bănuiesc că așteaptă un moment când PSD, zice el, să facă o greșeală din punct de vedere electoral, ca să le dea un răspuns, dar nu să-i debarce. La ora actuală, dacă adăugăm acel clip, constatăm că PSD se pregătește de alegeri, se înarmează”, a susținut publicistul.
În opinia sa, demisia lui Vasile Dîncu s-a vrut o mare lovitură dată lui Klaus Iohannis.
„Întrebarea e dacă este din partea PSD, cu acceptul PSD sau e pe cont propriu. Oricum aceasta curge în favoarea PSD. Și comportamentul PSD, ați observat? Faptul că nu face gălăgie. PSD și Klaus Iohannis merg într-o barcă. Niciunul nu are curajul să se ia la bătaie cu celelălat că se răstoarnă barca. Și-atunci are loc acest joc. Observați că ei nu se disociază de Ciucă, ci de președinte. La ora actuală, dacă te disociezi de el, a doua zi ai 10%. Dacă nu ar fi fost clipul ăla… e un clip electoral care e violent, dar vor mai fi și alte gesturi”, a anticipat publicistul.
Pentru Ion Cristoiu, demisia lui Dîncu poate fi considerată o pregătire a fostului ministru pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024.
„Despre Vasile Dîncu e greu de spus că e pesedist. El e mai degrabă tefelist. De aia m-a și mirat declarația cu Ucraina. Poate că a făcut-o dinadins ca să provoace un scandal. Dîncu nu e omul care să facă declarații iresponsabile. Și atunci vom avea o a treia semnificație, înarmarea lui Dîncu pentru a candida la prezidențiale. (…) E o lovitură gândită, de ce acum? Vă mai dau o explicație. Pentru că declarația lui care nu e deloc împotriva războiului din Ucraina i-a convenit foarte mult. Pentru că există o parte a electoratului care vrea pace, îl câștigi și pe ăla. El s-a disociat și prin asta. Poate să fie un calcul, poate candidează el din partea PSD. Nu știu”, a spus publicistul.
Ion Cristoiu remarcă o campanie atât din partea dreaptei, cât și a stângii împotriva lui Klaus Iohannis.
„Demisia lui Dîncu e un eveniment ieșit din comun. Unii, eu nu, l-au pus în legătură și cu venirea Codruței Kovesi în România. Pentru că ea când a venit aici a spus ce face la Parchetul European? Nu, a vorbit despre președinte. (…) ea a făcut niște acuzații. Foarte mare lovitură , dublă la președinte. Ce a dezvăluit? (…) Nu faptul că i-a cerut să demisioneze, ci faptul că nu a avut curajul, zice ea. Dacă observați, la ora actuală există o campanie în care s-a înscris și Kovesi, și USR și presa trotinetistă care îl atacă pe Klaus Iohannis dinspre dreapta, da? Acum a apărut un atac pe flancul celălalt, stâng. Deci atac dinspre stânga, dinspre pensii, dinspre războiul din Ucraina. Pe flancul ăsta unde e USR, că e corupt, asta-i cea mai gravă că-i erodează electoratul ăla. În acel moment, tu dacă ești președinte te duci în partea ailaltă. Și dincoace semnalul l-a dat Dîncu”, a explicat publicistul.
Partenerii noștri