• Ion Cristoiu a comparat alegerile din SUA cu cele din România, dintre Băsescu și Geoană
  • Ion Cristoiu: „Biden este deja câștigător”
  • Ion Cristoiu: „Trump a provocat presa”

Publicistul Ion Cristoiu spune că multe dintre situațiile postelectorale din America ne amintesc de România, iar teme ca furtul voturilor cu sacii, răsturnarea scorului, protestele de după vot sau partizanatul presei sunt un deja vu pentru mulți dintre noi.

Ion Cristoiu afirmă că Joe Biden este deja câștigător și a explicat de ce întârzie numărarea voturilor după alegerilor prezidențiale din America.

„Joe Biden este deja câștigător și vă spun și de ce. Cu mai mult de 270 cât au ei nevoie pentru că s-a întâmplat un lucru care în România nu se explică. Au fost trei categorii de voturi. Pe data de 3 noiembrie au ieșit la vot trumpiștii, cei care nu se tem de pandemie, pentru că așa i-a învățat Trump. Așa se explică procentajul pe care l-a avut Donald Trump. Însă adepții democraților, care se tem de pandemie, au votat fie prin votul prin corespondență, fie prin votul timpuriu”, a afirmat publicistul joi, la Aleph News.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Scenariul Geoană-Băsescu, din State

Ion Cristoiu continuă și susține că acum asistăm, de fapt, la o situație similară cu prezidențialele din România, din 2009, când seara, la închiderea urnelor, Mircea Geoană, candidatul PSD era câștigător, iar a doua zi dimineață, după sosirea și numărarea voturilor din străinătate, Traian Băsescu a ajuns președinte. PSD a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude electorale, dar Curtea Constituțională, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.

„Deci la ora actuală asistăm la scenariul Mircea Geaonă-Traian Băsescu, când au venit voturile din străinătate. Acum se întâmplă lucrul următor. Numărarea voturilor primite prin corespondență sau timpurii va duce la o creștere a numărului de voturi în favoarea lui Joe Biden. Deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt clare și probabil că democrații mizează pe un număr mult mai mare de electori și, foarte important, întârzie numărarea pentru că, spre deosebire de 3 noiembrie când a fost simplu, s-a dus omul la vot, s-a numărat seara, acum fiecare vot prin poștă trebuie verificat dacă nu cumva e trimis de altcineva decât autorul. Așa se explică, dar eu, cel mult, că am câștigat toate pariurile, îl consider deja președinte pe Joe Biden”, a declarat publicistul

„Se fură voturile cu sacul și la ei”

Ion Cristoiu spune că un alt aspect ce duce cu gândul la România, ba chiar o întrece, este comportamentul presei americane față de Donald Trump și acuzațiile de fraudare a alegerilor, voturile furându-se cu sacul și la ei, ca și la noi.

„Acolo măreața presă americană, care era model pentru noi, CNN, printre altele, a fost de o sută de ori mai tendențioasă decât orice site tendențios din România. Nu am mai întâlnit așa ceva. Și Trump a provocat presa, presa a devenit imediat orgolioasă, a spus ia uite nu ne face curte Trump și cel puțin CNN ajunsese să semene cu OTV, ba chiar OTV poate fi un post foarte bun din punctul acesta de vedere. Acum îmi dau seama că la noi e această chestiune – măreața Americă, să nu cumva să cultivăm în rândurile poporului român  neîncrederea în America. Dar ce fac și ce se întâmplă acolo la nivel de Trump cel puțin, începe să ne depășească chiar și pe noi. Cu acuzații de fraudă, tema sacilor, observați că e deja o temă planetară, fraudă, s-au introdus, zice Trump, buletine în saci. Tema fraudei e la fel de puternică ca și la noi. Noi să fim mândri că e și la ei”, a comentat, amuzat, publicistul.

Un alt moment care i-a atras atenția lui Ion Cristoiu este protestul republicanilor lui Trump care contestă, fac poze la biroul de numărare a voturilor, de parca am fi la noi, pe Facebook. Cu toate acestea, mai spune publicistul, nu vom asista la o răsturnare a votului în favoarea lui Trump, iar Joe Biden va ajunge președintele SUA.

Balanța înclină din ce în ce mai mult spre Biden

“O altă temă, dacă ați observat, este contestarea alegerilor în stradă. Să știți că și republicanii contestă, fac poze, apar foarte multe poze în care electoratul republican face poze la biroul de numărare a voturilor care a tras storurile. Parcă am fi la noi, pe Facebook. Din punctul acesta de vedere sunt mândru că sunt român. Până acum numai noi consideram că suntem… dar uită-te că și America face la fel. (…) Nu vom fi martorii unei noi răsturnări în favoarea lui Trump pentru că vin voturile prin corespondență și acestea sunt multe în favoarea lui Joe Biden (…) Mai durează și fiecare oră care trece e în favoarea lui Joe Biden”, a subliniat Ion Cristoiu.