Ion Cristoiu: Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze. Oricum nu mai are ce face la Cotroceni

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis nu mai are oricum ce face la Cotroceni şi ar trebui să demisioneze din funcţie. Dacă ar demisiona, în locul său vine ca preşedinte interimar, al doilea om în stat, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi candidatul PNL la prezidenţiale.

“Aici sunt două planuri. Unul este cel care, în timp ce rămâne preşedinte, să candideze pe liste ceea ce ar fi catastrofal pentru PNL şi pentru dl. Iohannis pentru că ar începe discuţiile şi sună ca dracu că eşti şi preşedinte… Adevăratul plan, cu care eu aş fi de acord şi l-aş sfătui dacă aş fi partener strategic, chiar aş insista, ar fi acesta ca el să plece (…) oricum nu mai are ce face la Cotroceni (…) demisionează cu 2-3 zile înainte de 17 octombrie, vine dl. Ciucă la Cotroceni şi dl Ciucă e preşedinte, aşa cum v-am spus în fiecare seară”, a afirmat publicistul, luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Conform calendarului electoral aprobat de Guvern, termenul limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară este 17 octombrie 2024.

Klaus Iohannis îşi încheie mandatul prezidenţial la 20 decembrie 2024.

La alegerile parlamentare din 2004, Ion Iliescu a beneficiat de o derogare şi a putut candida pentru un mandat de senator din poziţia de preşedinte al României deoarece Parlamentul a modificat Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Legea 373/200 prevedea la articolul 5 alin. 7 că „Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator şi aceea de preşedinte”. În prezent, aceste prevederi nu mai există în textul actualizat al Legii 208 /2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Exit mobile version