• Ion Cristoiu: Pe 16 iunie 2022, preşedintele României a fost şi el în Ucraina. Cu acest prilej el a scris pe Twitter despre nevoia de a-i ajuta pe prietenii noştri ucraineni. Nici un cuvînt despre prietenii noştri, românii din Ucraina. Nici n-avea cum. El n-a fost în vizită la românii din Bucovina. N-a îndrăznit să-i ceară voie lui Zelenski!
  • Ion Cristoiu: Chiar dacă nu fără o anume prudenţă, tipică personalităţii sale, Dacian Cioloş pune la îndoială încrederea electoratului în partidele politice. Prevăzînd rezultatul sondajului CURS, el pariază pe societatea civilă şi pe mediul de afaceri. După opinia mea, pariul e nimerit în ce priveşte alegerile prezidenţiale.
  • Ion Cristoiu: Nu văd cum va administra mai bine Bucureştiul Nicuşor Dan după ce va primi informările de la SRI. Nu de alta, dar nici măcar aceste informări nu vor reuşi să-l trezească din somn. Ele îi vor fi de mare folos lui Clotilde Armand, care va descoperi în ele ce să mai dărîme prin sector.

Gestul preşedintei Ungariei. În cadrul unei vizite în Ucraina, sîmbătă, 26 noiembrie 2022, Katalin Novák, preşedinta Ungariei, s-a întâlnit cu Volodîmîr Zelenski, iar duminică a mers în Ucraina Subcarpatică, pentru a se întîlni cu maghiarii din această parte a Ucrainei. Preşedinta Ungariei şi-a motivat vizita prin adevărul că maghiarii din Ucraina suportă ca toţi ucrainenii marile dificultăţi ale Războiului şi prin urmare e normal ca ei să beneficieze de atenţia liderilor de la Budapesta. În Ucraina trăiesc însă şi români. Pe 16 iunie 2022, preşedintele României a fost şi el în Ucraina. Cu acest prilej el a scris pe Twitter despre nevoia de a-i ajuta pe prietenii noştri ucraineni. Nici un cuvînt despre prietenii noştri, românii din Ucraina. Nici n-avea cum. El n-a fost în vizită la românii din Bucovina. N-a îndrăznit să-i ceară voie lui Zelenski!

*

Pariul lui Dacian Cioloş. Sondajul CURS, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe ultimul loc la Capitolul Încredere, după Parlament, Partidele politice, cu un procentaj de doar 7%.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În urmă cu două săptămîni, la o emisiune Tv, Dacian Cioloş, preşedintele REPER, preciza:

„Şi mai e un lucru: eu cred că în România următorilor ani, partidele şi politicienii nu sunt singura soluţie. Sînt parte a soluţiei, dar eu cred că – şi asta am constatat în ultimii ani şi cu atît mai mult cu cît merg pe teren, dar încă din 2016, de cînd am fost prim-ministru, eu am văzut foarte multe competenţe şi soluţii la probleme pe care le aveam venind din societatea civilă, din mediul antreprenorial.

Eu, în ultimii doi-trei ani, în afară de perioada de campanie cînd partidele şi-au prezentat programele politice, nu prea am mai văzut în mediul politic dezbateri serioase despre perspectiva de dezvoltare a României, dar în schimb, am văzut în mediul de afaceri.”

Chiar dacă nu fără o anume prudenţă, tipică personalităţii sale, Dacian Cioloş pune la îndoială încrederea electoratului în partidele politice. Prevăzînd rezultatul sondajului CURS, el pariază pe societatea civilă şi pe mediul de afaceri. După opinia mea, pariul e nimerit în ce priveşte alegerile prezidenţiale. Sînt aproape sigur că viitorul preşedinte sau viitoarea preşedintă a României va proveni din societatea civilă. Nu cred însă că va proveni din mediul de afaceri. Românii continuă să creadă, în stil comunist, că nu te poţi îmbogăţi decît prin furt din conturile Statului. Parlamentarele vor fi însă ale partidelor.

*

O lege degeaba. Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care primarul capitalei şi primarii de sector vor primi informări de la SRI.

 Informările sînt nişte note trimise de SRI cu poşta militară. Legea va spori consumul de carburant al Poştei militare. E singurul lucru care se va schimba în realitatea noastră ca urmare a acestei Legi. Nu văd cum va administra mai bine Bucureştiul Nicuşor Dan după ce va primi informările de la SRI. Nu de alta, dar nici măcar aceste informări nu vor reuşi să-l trezească din somn. Ele îi vor fi de mare folos lui Clotilde Armand, care va descoperi în ele ce să mai dărîme prin sector.

*

Cristian Diaconescu pune punctul pe i. La B1, Cristian Diaconescu, unul dintre cei mai bine pregătiţi diplomaţi ai noştri, pune punctul pe i în chestiunea organizării la Bucureşti a reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO:

„Este un aspect procedural. În fiecare an se organizează două reuniuni la nivelul miniştrilor de externe, una la Bruxelles şi una organizată într-un stat membru NATO. În acest an au formalizat întîlnirea de la Bucureşti.”

E vorba, aşadar, de o chestiune procedurală organizarea la Bucureşti a reuniunii şi nu de o „recunoaştere a rolului internaţional şi regional tot mai mare al României sub conducerea lui Klaus Iohannis”, cum trîmbiţează în cele patru zări mediatice presa regimului.

*

Şedinţă solemnă. Camera Deputaţilor şi Senatul a organizat luni, 28 noiembrie 2022, o şedinţă comună dedicată Zilei Naţionale a României. De la şedinţă a lipsit Klaus Iohannis, întîmplător chiar preşedintele României. La ora începerii şedinţei solemne, Klaus Iohannis se pisicea pe lîngă secretarul general NATO într-o conferinţă de presă.

Lucru normal.

Viitorul său post, cel care-l va salva de anchetarea pentru multele case, depinde de NATO, nu de România!

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro